Οι «εγγυήσεις» τρομάζουν την κυβέρνηση


Τρόπους ανάσχεσης του κύματος αιτημάτων που διατυπώνονται από χώρες «δορυφόρους» της Γερμανίας για παροχή εγγυήσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στο δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, αναζητά η κυβέρνηση επιχειρώντας να αποφύγει το ντόμινο έπειτα από τη συμφωνία με τη Φινλανδία.

Η Ολλανδία -που μαζί με την Φινλανδία πρώτες έσυραν τον «χορό» των εγγυήσεων- έσπευσε να τονίσει ότι θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση με το Ελσίνκι, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί το Άμστερνταμ από μία συμφωνία παροχής εγγυήσεων.

Ακολούθησαν Αυστρία και Σλοβακία που με τη σειρά τους εγείρουν θέμα εγγυήσεων, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες ανάψουν και τυπικά το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της συμφωνίας με το Ελσίνκι.

Σε κάθε περίπτωση, στους κόλπους της Ευρωζώνης φαίνεται ότι ανοίγει μία μεγάλη συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων αφού η συμφωνία της ..........
Ελλάδας με τη Φινλανδία απειλεί τους εθνικούς προϋπολογισμούς άλλων χωρών που από την πρώτη στιγμή είχαν σταθεί έντονα επικριτικά απέναντι στην Αθήνα, όταν η ελληνική κρίση χρέους άρχισε να συζητείται στις Βρυξέλλες.

Ταραχή στην Αθήνα

Στην Αθήνα, πάντως, επικρατεί αναταραχή καθώς κυβερνητικά στελέχη βλέπουν ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα λόγω των εγγυήσεων.

Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών ήταν μάλλον αμήχανη, αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα όσα συμφωνήθηκαν με το Ελσίνκι έχουν πάρει την έγκριση των Βρυξελλών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκε, μάλιστα, στη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι επενδύει στην κινδυνολογία:

«Όσο διεξάγεται αυτή η δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και ανεύθυνο δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προτρέχουν, να κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν γιατί υπάρχουν προβλήματα, λες και αυτό είναι καινούργιο ή απροσδόκητο».

«Το να επενδύει κάποιος πολιτικά στην αρνητική εξέλιξη είναι όχι μόνο κατώτερο του επιπέδου εθνικής ευθύνης στο οποίο πρέπει να κινούμαστε, αλλά και πολιτικά αδιέξοδο», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την σύσκεψη στη βουλή, κυβερνητικός αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας μίλησε στο Reuters και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν συζητά το θέμα των εγγυήσεων με καμία άλλη χώρα πλην της Φινλανδίας.

Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στις συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο από τη στιγμή που το θέμα αρχίζει να παίρνει διαστάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης.

Στο στόχαστρο ο Βενιζέλος

Η ΝΔ που έθεσε το θέμα των εγγυήσεων αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας με το Ελσίνκι αντέδρασε έντονα και για μία ακόμη φορά έβαλε στο στόχαστρό της τον κ. Βενιζέλο, σε μία στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών επιχειρούσε να ρίξει γέφυρες συνεννόησης με τη Λ. Συγγρού.

«Η διαφορά μας με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι εμείς προβλέπαμε, όταν εκείνος πανηγύριζε. Εμείς προβλέψαμε αυτό, που δυστυχώς συνέβη. Εκείνος, αμήχανος, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και τι να απαντήσει. Για το καλό της χώρας, ας σοβαρευτεί επιτέλους ο κ. Βενιζέλος», ανέφερε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Η ΝΔ σκοπεύει να κρατήσει «ψηλά» το θέμα των εγγυήσεων, αφού, όπως εκτιμούν στελέχη της, «κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται και πάλι ο Αντώνης Σαμαράς που μίλησε για τα θολά σημεία της συμφωνίας του Ιουλίου, όταν οι υπουργοί χειροκροτούσαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής».