Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον ΈβροΜε εναέριες ενισχύσεις από το εσωτερικό, αλλά και από ξένα κράτη, θα προσπαθήσουν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει περιοχές του Έβρου, και απειλεί σπίτια και το δάσος της Δαδιάς, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περισσότερα από 30 χιλιάδες στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, στα εναέρια μέσα που ήδη επιχειρούν στην περιοχή (4 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική), αναμένεται να προστεθούν δύο σινούκ, τρία καναντέρ από τη Χρυσούπολη, δύο γαλλικά- περί τις δύο το μεσημέρι- και άλλα δύο ισπανικά, αργότερα το απόγευμα.


"Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τίποτα", τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, σύμφωνα με τον οποίο γύρω στις 6 το πρωί υπήρξε μια μικρή ύφεση, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή υπήρξαν κάποιες αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναζωπυρώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή των ραντάρ και στην Πεσάνη. "Υπάρχουν πολυμέτωπα διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφία του χώρου, τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε", σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης. Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ενώ από τις 7 παρά 10 το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από αέρος.

Χθες το απόγευμα, το μέτωπο της φωτιάς είχε φτάσει τα πέντε χιλιόμετρα, μεταξύ των τοποθεσιών, Λευκίμης -Σαράντα Σπίτια - Ερείπια Βυρίνης - ερείπια Κιτρινόπετρας - Ύψωμα Καρβουνιάρης - Μελία - Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς.

Εξάλλου, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε χθες το χωριό Κοίλα και μια μονάδα αεροπορίας, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για την απομάκρυνση των ζώων από τις μονάδες τους.

Από το πρωί στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο άνθρωπος που έβαλε τη φωτιά στα ξημερώματα στην Άνω Γλυφάδα καθώς παραδόθηκε μόνος του. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 6.30 το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην οδό Πορταριάς στην Άνω Γλυφάδα κοντά σε κατοικίες. Οι ισχυροί άνεμοι φούντωσαν απότομα τη φωτιά στην Άνω Γλυφάδα που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις πριν ακόμη προλάβουν να φτάσουν στο σημείο οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές σπιτιών, σε μια αποθήκη και μια οικοδομή. Στο σημείο έφτασαν αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος για να κάνουν καταμέτρηση των ζημιών και να διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Ιδιοκτήτες και ένοικοι των σπιτιών που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τις φλόγες ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους με ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους.

Η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις και κινήθηκε προς την Άνω Βούλα και αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να προστατευτούν ενώ κάποιοι, κυρίως ηλικιωμένοι, λόγω των πυκνών καπνών αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Γύρω στις 03.30 φωτιά ξέσπασε και στην Αργυρούπολη, στο τέρμα της λεωφόρου Κύπρου, σε έκταση με ξερά χόρτα και πουρνάρια. Χωρίς να απειλήσει κατοικίες τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο αφού έκαψε 3-4 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Παράλληλα υπο έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας στη περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά σε νταμάρι και πάνω από τον οικισμό Γεννηματά. Στη μάχη με τις φλόγες πήραν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων.

Στην υπόλοιπη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη τα δημοτικά διαμερίσματα Ευηνοχωρίου και Αγίου Θωμά στο δήμο Μεσολογγίου λόγω της πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη περιοχή και ξέσπασε χθες.