Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής


Λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία αναμένεται να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η σύνοδος ξεκίνησε στις 13:35 (14:35 ώρα Ελλάδας).
Η επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) για την Ελλάδα είναι πλέον προφανές ότι αποτελεί μέρος της λύσης η οποία έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, μετά τις μαραθώνιες χτεσινοβραδινές συζητήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιέγκερ δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.
Σύμφωνα με το Reuters, η επαναγορά ελληνικού χρέους είναι μία από τις πιο βασικές προτάσεις που εξετάζονται αυτήν την ώρα στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας χωρίς μάλλον να προκληθεί η υποβάθμιση της χώρας στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».