Η λίστα (της ντροπής)


Του Θανάση Νικολαΐδη


ΕΒΓΑΛΑΝ τα λεφτά τους στην Ελβετία. Νόμιμα και…ευρωπαϊκά. Κάποιοι το περίσσευμά τους κι άλλοι τον…ιδρώτα τους. Το φακελάκι του ο μεγαλογιατρός, το μπαξίσι του ο εφοριακός, τη μίζα του ο πολιτικός. Εκεί, στο διεθνές θησαυροφυλάκιο των λαών που «συμφωνήθηκε» να μη γνωρίσει πόλεμο, ανακατεύθηκε το νόμιμο με το παράνομο χρήμα της απόκτησης του στην Ελλάδα της κομπίνας και τα ονόματα των κτητόρων ανακατεύθηκαν. Για να κοιμούνται ήσυχα νόμιμοι και «αμαρτωλοί», στο προσκεφάλι με τους κωδικούς.
ΤΟΥΣ είχαμε ξεχάσει και το πήραμε απόφαση. Ξεγράψαμε τα δις που έκαναν φτερά, τη λίστα και τους τόκους, τους (άγνωστους) ανθέλληνες που ζουν ανάμεσά μας και μόνο το φαινόμενο μας γέμιζε οργή και απελπισία. Για την Κυβέρνηση που αρμέγει τους…κοντινούς και δεν αγγίζει τους μακρινούς.
ΑΛΛΑΞΕ ο Υπουργός των Οικονομικών και κάτι πάει ν’ αλλάξει. Κίνησε για την Ευρώπη ο κ. Βενιζέλος, είδε, έμαθε και άκουσε για πιέσεις προς την Ελβετία και γύρισε ενθουσιασμένος. «Θα πετύχουμε ό,τι και η Γερμανία και η Γαλλία. Μας δίνουν οι Ελβετοί τη λίστα, φορολογούμε τους τόκους των καταθετών μας και καθαρίζουμε. Υποδεικνύουμε στους καταθέτες τις ελληνικές τράπεζες, τα δις…επαναπατρίζονται και η Ελλάδα παίρνει ανάσα». Τα παραπάνω είναι πολύ ευχάριστα για να’ ναι αληθινά. Ωστόσο, γεννήθηκε η ελπίδα και περιμένουμε. Τη λίστα (της ντροπής), τη φορολόγηση των τόκων, ίσως τα ίδια τα δις και πάμε για ύπνο. Για να συνεχίσουμε με όνειρο κι ίσως ξυπνήσουμε έκπληκτοι και εθνικά πλουσιότεροι.
ΝΑ δεις και…δυστυχώς, δύο τινα (δυοίν θάτερον=ένα απ’ τα δύο) θα συμβούν ως προς τη λίστα και τις προσδοκίες μας:
Α) Θα δώσουν το «οκέι» τους οι ξένες τράπεζες-οι ελληνικές δεν θα τη δώσουν (ήδη αντιδρούν και προβάλλουν......
προσκόμματα).

Β) Αν η Κυβέρνηση το ψυλλιαστεί πως δεν γίνεται τίποτα, θα τραβήξει απ’ το συρτάρι τον…σωτήριο και εξόχως ηλίθιο (ευρωπαϊκό) νόμο περί προσωπικών δεδομένων!
ΥΠΑΡΧΕΙ και τρίτο ενδεχόμενο. Της πλήρους επιτυχίας της Κυβέρνησης, που θα μας έρθει με τη λίστα στο χέρι. Ωστόσο, να δεις που δεν θα προλάβει. Θα την έχει «ρίξει» η πλειοψηφία των φτωχών. Γιατί; Γιατί ανέκαθεν και ιστορικά, «τρελαίνεται» ο φτωχός, όταν κινδυνεύει ο πλούτος των πλουσίων κι ούτε χαμπάρι θα το πάρει ποιος έστησε το σκηνικό πίσω απ’ την πλάτη και για ποιον «δούλεψε». Θα μας έρθει κυβέρνηση καινούρια κι ως που να «στρώσει», η λίστα θα ΄χει ξεχαστεί.