ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤ Νοβότνι: Αποτελεσματική η επιλεκτική χρεοκοπία

Η πλήρης χρεοκοπία θα είχε σοβαρότατες συνέπειες για την Ελλάδα και την ικανότητα της ΕΚΤ να μπορεί να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η επιλεκτική χρεοκοπία μπορεί να είναι αποτελεσματική, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Νοβότνι ανέφερε ότι ορισμένες προτάσεις για τον χειρισμό του ελληνικού χρέους θα πυροδοτούσαν μια σύντομη "επιλεκτική χρεοκοπία", χωρίς σημαντικές επιπτώσεις και θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά.

Τα σχόλια αυτά του κ. Nowotny έρχονται δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής για την κρίση της ευρωζώνης και αφήνουν να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι ανοιχτή σε έναν συμβιβασμό σε....... ό,τι αφορά τα εχέγγυα που δέχεται στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

"Υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών και ορισμών - από μια ξεκάθαρη χρεοκοπία, μια επιλεκτική χρεοκοπία, ένα πιστωτικό γεγονός κ.λπ.", δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC.

"Αυτό πράγματι πρέπει να μελετηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο. Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που αφορούν σε μια πολύ βραχυπρόθεσμη κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, που ουσιαστικά δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις", είπε ο κ. Νοβότνι.

Αντίθετη άποψη έχει ο κ. Τρισέ
Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τη στάση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίτερα τον Ιούλιο ότι "λέμε όχι στην επιλεκτική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός".

Σήμερα, μάλιστα, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στην εσθονική εφημερίδα Postimees, την σλοβάκικη Hospodarsky Novine και την σλοβένικη Delo, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να βρουν ένα σχέδιο για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς αυτό δεν θα αποτελούσε επιθυμητή λύση στην κρίση χρέους.

"Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσα πως ένα πιστωτικό γεγονός, επιλεκτική χρεοκοπία ή χρεοκοπία θα πρέπει να αποφευχθούν", δήλωσε ο κ. Τρισέ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί που τάσσονται υπέρ της χρεοκοπίας ως επιθυμητού τρόπου εξόδου από την κρίση δεν έχουν σκεφτεί καλά το θέμα.

"Ποίος θα σκεφτόταν ότι η χρεοκοπία οποιασδήποτε χώρας –στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης στις προηγμένες οικονομίες- είναι μια καλή λύση;", διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία ακόμα και αν οι αναλυτές βλέπουν όλο και πιο πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.