Λύση στο Κυπριακό ως το 2012 «βλέπει» ο Νταβούτογλου

Η Τουρκία ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για τους όρους επανένωσης της Κύπρου μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στις αρχές του 2012, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Αχμέτ Νταβούτογλου.


Συμφωνία ως το 2012 για την επανένωση της Κύπρου εκτιμά ότι θα υπάρξει μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερόγλου.


«Ελπίζουμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος της χρονιάς και να διεξαχθεί δημοψήφισμα τους πρώτους μήνες του....... επόμενου έτους, ώστε η Κύπρος να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα νέο κράτος που εκπροσωπεί

όλο το νησί» επισήμανε ο Νταβούτογλου.

Πρόσθεσε μάλιστα κατά την κοινή συνέντευξη με τον αρχηγό των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, ότι μία λύση «θα φέρει αληθινή ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο και θα ενώσει πραγματικά την Ευρώπη».


Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Έρογλου, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε και αυτός την αισιοδοξία του για συμφωνία μέσα στο 2011.

 
Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.