Νέο πακέτο 158 δισ. ευρώ, υπό δρακόντειο έλεγχο

Την ένταξη της Ελλάδας στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. υπό εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων που έχει πάρει η χώρα και ταυτόχρονα την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 158 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 10 οι Ρομπάι, Μπαρόζο και Παπανδρέου. Σύμφωνα με την τελική απόφαση της Ε.Ε. 109 δισ. ευρώ θα είναι το νέο δάνειο από Ευρώπη και ΔΝΤ, 37 δισ. ευρώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα 12 δισ. θα προέλθουν από την εξαγορά χρέους.

Οι βασικές πτυχές του πακέτου αφορούν:

    * στη μείωση των επιτοκίων
    * στην επιμήκυνση του....... χρόνου αποπληρωμής των δανείων
    * στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, μόνο στην περίπτωση της Ελλάδος
    * η ανάκαμψη της ανάπτυξης της Ελλάδας μέσω ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ»

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα και ένα πακέτο αποφάσεων που δημιουργούν ένα βιώσιμο μονοπάτι για την Ελλάδα.

«Οι Έλληνες είναι ένας περήφανος λαός, είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί. Το μόνο που ζητάμε είναι το δικαίωμα να κάνουμε βασικές, βαθιές αλλαγές στη χώρα μας και δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των αλλαγών, να κάνουμε τη χώρα μας δίκαιη», δήλωσε.

Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την απόφαση για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται τεχνικά από την Κομισιόν.

Μίλησε για ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η απόφαση που ελήφθη δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα, είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη στήριξη του τραπεζικού τομέα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.

Οι αποφάσεις αυτές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είνια μία ευρωπαϊκή επιτυχία, ένα ευρωπαϊκό πακέτο, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση για ολόκληρη την Ευρώπη. Καταλαβαίνουμε τις δυνατότητες που έχουμε και ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι.


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης εδώ