Ιδού το "σχέδιο" πρότασης για την Ελλάδα, τώρα μένει η συμφωνία

Του Γιάννη Αγγέλη

Το νέο σχέδιο πρότασης της EWG, της Επιτροπής του Eurogroup που εισηγείται της απόφασής του, προβλέπει, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τη Γερμανία, επιπλέον δάνειο της τάξης των 30 - 35 δισ. ευρώ, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 25 δισ. ευρώ και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην "ανακύκλωση" του χρέους που λήγει την τριετία 2012 - 2014 περί τα 20 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση της EWG υπήρξε συνολική συμφωνία ότι το ενδεχόμενο χρεοστάσιο της Ελλάδας αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την........
Ευρωζώνη και το ευρώ και κατα συνέπεια –όπως υποστηρίζει εδώ και καιρό η ΕΚΤ– "αποκλείεται να επιτραπεί να συμβεί...".

Στη βάση αυτή, συμφωνήθηκε να προταθεί στους υπουργούς Οικονομικών το πακέτο αυτό με την προαναφερθείσα σύνθεση ώστε, με τη συμμετοχή των ιδιωτών που προβλέπει, να επιτρέπει την πολιτική του διαχείριση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, που υπάρχει πρόβλημα να περάσει από τα κοινοβούλιά τους, αν βέβαια προηγουμένως υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Ιουνίου.

Η πρόταση αυτή έχει ακόμα πολλές τεχνικές εκκρεμότητες τόσο στο δεύτερο όσο και στο τρίτο σκέλος της, δηλαδή στο πως θα διασφαλισθούν τα 25 δισ. ευρω των αποκρατικοποιήσεων (ποιός και πως θα ελέγχει τον Οργανισμό αποκρατικοποιήσεων) όπως επίσης και στο πακέτο των 20 δισ. ευρώ της συμμετοχής των θεσμικών επενδυτών (αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο του Κεφαλαίου).

Η ανησυχία που εκφράσθηκε στην EWG  δεν αφορά όμως μόνο την Ελλάδα. Αφορά και τις υπόλοιπες προβληματικές, λόγω χρέους, οικονομίες της ευρωζώνης απέναντι στις οποίες αναμένεται να εκδηλωθεί νέος κύκλος πιέσεων όπως είχε γίνει και πριν ένα χρόνο μετά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό υπάρχουν προβληματισμοί και προτάσεις από τη διοίκηση της ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι "ιδέες" αυτές συζητούνται το τελευταίο δεκαήμερο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν στο Capital.gr ότι ήδη υπάρχουν κάποιες προτάσεις οι οποίες εφόσον ωριμάσουν πολιτικά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, διαφορετικά θα συζητηθούν μετά το καλοκαίρι και εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν ομαλές.

Όσο για την Ελλάδα, η προώθηση για συζήτηση του νέου πακέτου έχει ως βασική προϋπόθεση τη δρομολόγηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο λίγο πολύ θα αποτελέσει το "νέο" μνημόνιο μέχρι και το 2014, ενώ παράλληλα θα ασκηθεί ασφυκτική πίεση για το πακέτο των μέτρων του 2011.


Γιάννης Αγγελής


Πηγή:www.capital.gr