Στη «φόρα» όλα τα ονόματα για τα στημένα ματς - Ποινική δίωξη και σε Μπουρούση

Στη «φόρα» όλα τα ονόματα για τα στημένα ματς - Ποινική δίωξη και σε ΜπουρούσηΔιάταξη για τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια εξέδωσε πριν από λίγο η προϊσταμένη της εισαγγελίας Ελένη Ράικου. «Βροχή» οι διώξεις, με τον Ευάγγελο Μαρινάκηκαι τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο να βρίσκονται σε αυτές. Ποινική δίωξη και στον Γιάννη Μπουρούσηγια το νόμο περί ντόπινγκ. Σκεφτόταν να φύγει για το εξωτερικό ο Μπέος. 
Τα 15 ονόματα που δημοσιοποίησαν χθες οι δικαστικές αρχές είναι τα ακόλουθα: Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάνης, Νικόλαος Ζαμάνης, Βασίλειος Καρακούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος, Δημήτρης Ζαβαντίας, Αθανάσιος Ντότσης, Νικόλαος Χάλκος, Νικόλαος Παντέλης, Σταύρος Ψωμιάδης (οι δέκα που έχουν συλληφθεί από χθες), Χρυσόστομος Ψωμιάδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Βασίλειος Γεωρτσιάκος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιάννης Παπακώστας (οι πέντε για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης)....



Τα υπόλοιπα ονόματα, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία:

1       Ευάγγελος Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού)
2.      Αθανάσιος Κανελλόπουλος (πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ και αδερφός του Αντιεισαγγελέα Αρείου   Πάγου)
3.      Θωμάς Μητρόπουλος (παράγοντας)
4.      Ιωάννης Κομπότης (μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού)
5.      Σπυρίδωνας Καλογιάννης (μεγαλομέτοχος της Κέρκυρας)
6.      Αντώνιος Μανίκας
7.      Ευάγγελος Κιοτζένης (διαιτητής)
8.      Άγγελος Τραυλός (μάνατζερ)
9.      Γεώργιος Πουλόπουλος
10.    Ευστάθιος Προβατίδης (ποδοσφαιριστής)
11.    Πέτρος Ρουτζιέρης (προπονητής)
12.   Τάκης Γιαννόπουλος (τιμ μάνατζερ του Ολυμπιακού Βόλου)
13.   Γεώργιος Μποροβήλος (πρόεδρος της ομάδας της Τρίπολης)
14.   Δημήτρης Μπάκος (εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα Τρίπολης)
15.   Ιωάννης Ναυρινιάδης (πρόεδρος Αετού Σκύδρας)
16.   Βασίλειος Αδαμάκης (πρόεδρος Εθνικού Αστέρα)
17.   Ιωάννης Αρφανής (γενικός αρχηγός της Ηλιούπολη)
18.   Αθανάσιος Γιαχος (διαιτητής)
19.   Γεώργιος Λυμπάντσης (πρόεδρος της Κέρκυρας)
20.   Περικλής Αμανατίδης (προπονητής)
21.   Παύλος Δήμου (ποδοσφαιριστής)
22.   Παναγιώτης Σπαρτάλης (ποδοσφαιριστής)
23.   Γεώργιος Σαλαμαστράκης (ποδοσφαιριστής)
24.   Χοσέ Λουίς Ρέγες (ποδοσφαιριστής)
25.   Μαρσέλο Γκούτμαν (ποδοσφαιριστής)
26.   Ιωάννης Τσιγιάννης
27.   Δημήτριος Καλόπουλος (διαιτητής)
28.   Σπυρίδωνας Τρύφωνας (διαιτητής)
29.   Άκης Πάσσαλης
30.   Γεώργιος Χριστοβασίλης (πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα)
31.   Γεώργιος Γρηγορόπουλος
32.   Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης
33.   Ιωάννης Σπάθας (διαιτητής)
34.   Γεώργιος Γεωργιάδης
35.   Έλενα Νεούζα-Θεοσόγλου
36.   Ζοσέ Λαουρένσο (ποδοσφαιριστής)
37.   Λουκάς Αποστολίδης (ποδοσφαιριστής)
38.   Γεώργιος Πράττος (μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου)
39.   Γεώργιος Βαρουτσίκος (μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου)
40.   Γεώργιος Τόρης (αντιπρόεδρος  της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου)
41.   Γεώργιος Γεωργόπουλος
42.   Ιωάννης Τσιγιάννης
43.   Ευθύμιος Σιδηρόπουλος
44.   Δημήτριος Μουστάκας
45.   Άνθιμος Καραμανίδης
46.   Λουκάς Καραμάνος
47.   Αβραάμ Παπαδόπουλος (ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού)
48.   Γεώργιος Χαβενετίδης
49.   Δημήτριος Δημητρίου
50.   Ευάγγελος Δήμου
51.   Σταμάτης Φασουλής
52.   Εμμανουήλ Αρβανιτάκης
53.   Ιωάννης Οικονομιδης
54.   Νικόλαος Λυράκης (τεχνικός διευθυντής της Κέρκυρας)
55.   Σάββας Παντελίδης (προπονητής)
56.   Χρήστος Σφήκας
57.   Νικόλαος Θεοχαρίδης
58.   Λεωνίδας Παπασταθόπουλος
59.   Ιωάννης Καλυβίτης
60.   Κωνσταντίνος Μενδρινός (ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα)
61.   Δημήτριος Βίλλας
62.   Μιχαήλ Τζιβελάκης
63.   Μιχαήλ Αλβέρτης
64.   Γιαννάκης Ανδρέου
65.   Μάριος Μπουλουγούρης
66.   Μαρία Αυγίδου
67.   Διονύσιος  Κοτίνης
68.   Μαρία Βυθοπούλου
69.   Αθανάσιος Κωστουλέας 

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών από τον εισαγγελέα, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον 9ο τακτικό ανακριτή που θα αναλάβει την κύρια ανάκριση. Στο πλαίσιο αυτής αναμένεται να κληθούν ακόμη 70 άτομα που φέρονται ως ύποπτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Βροχή» οι διώξεις

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον Γιάννη Μπουρούση για παράβαση του νόμου περί ντόπινγκ μετά την αποκάλυψη του διαλόγου που είχε ο σέντερ του Ολυμπιακού με τον Μάκη Ψωμιάδη. Παράλληλα διώκεται ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, Αντώνης Αγγελόπουλος, καθώς σε συνομιλία που αποκαλύφθηκε από τους «κοριούς» ακούγεται να μιλεί με έναν εκ των συλληφθέντων (Γιώργο Τσακογιάννη) για παράνομο στοιχηματισμό.

Παράλληλα, δίωξη κατά του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Ευάγγελου Μαρινάκη και του αντιπροέδρου του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Αθανάσιου Κανελλόπουλου ασκήθηκε από την κ. Ράικου μετά από πρόταση της εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου. Οι δύο κατηγορούνται για απλή συνέργια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος και απλή συνέργια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, που έγινε κατ' εξακολούθηση κατά παράβαση 10 άρθρων του Ποινικού Κώδικα αλλά και του νόμου 2725/1999.

Εξελίξεις θα φέρει η παρέμβαση του αθλητικού εισαγγελέα

Η παρέμβαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, αφού εξετάσει τη δικογραφία και προχωρήσει σε διώξεις, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποφάσεις-σοκ. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, εφόσον προκύψουν αποδείξεις και δεν έχει υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων (τα σοβαρά αδικήματα όπως δωροδοκία παράνομος στοιχηματισμός παραγράφονται τρία χρόνια μετά την τέλεσή τους), να υπάρξουν υποβιβασμοί, ανακατατάξεις στη βαθμολογία, ανακατανομή των ευρωπαϊκών εισιτήριων και όχι μόνον. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ποιες ομάδες-αφού εμπλέκονται πολλές-θα αγωνίζονται σε ποια κατηγορία και αν θα συμμετέχουν ορισμένες εξ αυτών στην Ευρώπη, όπως και η διεξαγωγή των πλέι οφ και πλέι άουτ, είναι ερωτήματα που αιωρούνται και θα απαντηθούν από τις εξελίξεις. 

Η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, αλλά και του Υφυπουργού αρμοδίου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Νικητιάδη έχει καταστήσει σαφές πως  έχει ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε κάθαρση και να φτάσει μέχρι τέλους. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται πέραν της ΕΠΟ και η αντίδραση της Σούπερ Λίγκας, αλλά και της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας. 

Σκεφτόταν να φύγει για το εξωτερικό ο Μπέος

Την έξοδο από τη χώρα σκεφτόταν σοβαρά ο Αχιλλέας Μπέος, αφού έβλεπε τον κλοιό να στενεύει επικίνδυνα, γράφουν «Τα Νέα».

Στο τελευταίο κεφάλαιο του πορίσματος της εισαγγελέως όπου περιέχονται τα συμπεράσματα, σημειώνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα: «Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αξιοποίνων πράξεων των κατηγορουμένων, ιδίως δε από τον οργανωμένο τρόπο δράσης τους (υλικοτεχνική υποδομή, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατοχή κινητών τηλεφώνων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι ενεργοποιημένα σε ονόματα τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών, τραπεζικές καταθέσεις, διασυνδέσεις με πρόσωπα στο εξωτερικό) σε συνδυασμό και με το ποινικό παρελθόν τους προκύπτει ότι έχουν κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνουν τη φυγή τους».
 
Παράλληλα, γίνεται επίκληση τηλεφωνικής συνομιλίας στη διάρκεια της οποίας ο Αχιλλέας Μπέος εμφανίζεται αγχωμένος για τη δικαστική διερεύνηση των στημένων αγώνων και εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί να φύγει στην Αμερική - κατέχει αμερικανικό διαβατήριο. Ο δε συγκατηγορούμενός του Γ. Τσακογιάννης μεταβαίνει, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, συχνά στην Ιταλία, ενώ διατηρεί και στενές φιλικές σχέσεις με βαρυποινίτες.


Πηγή: Το Βήμα