Μικρή η συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

Μικρή η συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσειςΜε κεντρικό αίτημα την απεμπλοκή από τη "μνημονιακή πολιτική" και με αντικυβερνητικά συνθήματα 3.500 χιλιάδες περίπου διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου στις 11 το πρωί είχε ξεκινήσει το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ, προς τηνπλατεία Συντάγματος. Δεν παρέστη στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. 

Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκαναν λόγο για αδιέξοδη πολιτική που οδηγεί στην περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων...



Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις χωριστές συγκεντρώσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας.

Την ανάγκη για ενότητα του εργατικού κινήματος και έντασης των αγώνων τόνισαν στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και ο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης. "Εκείνο που σήμερα πρέπει κυρίως να διεκδικήσουμε είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων μας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανέστης.

 Νωρίτερα στις 10 είχε πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο οποίο συμμετείχε και η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η Γ.Γ του ΚΚΕ δήλωσε: «Ανατροπή των συσχετισμών από τα κάτω, συμπαράταξη με το ΚΚΕ, λαϊκή οργάνωση και πρωτοβουλία, αυτός είναι ο δρόμος που έχει φως».

Οι υπόλοιποι ομιλητές έκαναν λόγο για την ανάγκη συντονισμού των σωματείων "ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της λαϊκής εργατικής οικογένειας και κατηγόρησαν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον "κρατικό συνδικαλισμό".

Χωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μεμονωμένα σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στην απεργία συμμετέχουν τα σωματεία των ναυτεργατών ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Το μετρό θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδι, τα τρόλεϊ από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τα μπλε λεωφορεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Τρεις συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη 

 Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες, στο κέντρο της πόλης, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς. 

 Η συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι κεντρικοί ομιλητές, οι πρόεδροι του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ διατράνωσαν την αντίθεση τους «σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές» και «μέτρα και τα δεσμά που επιβάλλουν οι αγορές, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ», τα οποία, όπως είπαν, «εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και διευρύνουν την ύφεση και την κρίση». 

Ακολούθησε πορεία από τα σωματεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, έξω από το ΕΚΘ. 

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, και πορεία πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ, με κεντρικό ομιλητή το μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και εκπροσώπους εργατικών σωματείων. Η πορεία κατέληξε στην συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφανιών. 

Τέλος, ξεχωριστή συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία πραγματοποίησαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία κατέληξε στο Λευκό Πύργο.
 


www.newpost.gr