Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι ο μόνος…

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι ο μόνος…Το σεξ και η εξουσία είναι παλιοί «γνώριμοι». Η ιστορία βρίθει σκανδάλων με ισχυρούς άνδρες που καταστράφηκαν από τον συνδυασμό αυτόν.

Ωστόσο, εκτιμά το Reuters, ένα είναι σίγουρο. Αν ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, κριθεί ένοχος για απόπειρα βιασμού μίας καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, θα «εγκαινιάσει» μία δική του κατηγορία.

Λίγοι έχουν κατηγορηθεί για ένα τέτοιο βίαιο έγκλημα όπως ο Στρος-Καν, σύμφωνα με το Reuters...



Ο Στρος-Καν, που προσέβλεπε στην γαλλική προεδρία, κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε βαθμό κακουργήματος, απόπειρα βιασμού και παράνομη κράτηση μετά την καταγγελία καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

«Η πολιτική, η εξουσία και η σεξουαλική παρενόχληση σαφώς συνδέονται επί μακρόν», εξηγεί η Μισέλ Σουέρς, βοηθός καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

«Η κατηγορία τώρα είναι απόπειρα βιασμού σε βαθμό κακουργήματος και θεωρώ ότι έχει άλλη βαρύτητα», σχολιάζει η ίδια.

Υπάρχει πληθώρα πανίσχυρων ηγετών, εκπεσόντων εξαιτίας εξωσυζυγικών σχέσεων, σχέσεων με πόρνες ή σεξουαλική παρενόχληση.

Τα σεξουαλικά σκάνδαλα έχουν αποδυναμώσει κυβερνήσεις κι έχουν καταστρέψει πολιτικές καριέρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όχι μόνο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και στο μακρινό παρελθόν.

Από τα διασημότερα, είναι το σκάνδαλο Προφιούμο το 1963 κατά το οποίο ο βρετανός υπουργός Άμυνας υποχρεώθηκε να παραιτηθεί επειδή είχε σχέση με ένα κολ γκερλ, το οποίο συνδεόταν και με έναν ρώσο κατάσκοπο.

Η υπόθεση Στρος-Καν εγείρει ορισμένα από τα ίδια ερωτήματα που προκύπτουν σε κάθε σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται η πολιτική και το σεξ.

Ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την εξουσία που διαθέτει για να υιοθετήσει μία παρακινδυνευμένη συμπεριφορά και μήπως η εξουσία τον έκανε να νιώθει αήττητος και υπεράνω του νόμου;

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Σπίτσερ, και ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, Νιουτ Γκίνγκριτς, είναι μόνο μερικοί από τους ισχυρούς άνδρες που ήγειραν με τις πράξεις τους ανάλογα ερωτήματα παρότι κανένας από αυτούς δεν αντιμετώπισε κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

«Η εξουσία είναι αφροδισιακό, όπως είναι γνωστό, και γνωρίζουμε επίσης ότι η εξουσία υπό μία έννοια θεωρείται συχνά εξουσία υπό άλλη έννοια», εξηγεί ο Τζέιμς Ουόλστον, καθηγητής ιταλικής πολιτικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

«Επομένως κάποιος που ηγείται του ΔΝΤ μπορεί να θεωρεί ότι θα γλιτώσει ό,τι κι αν κάνει. Σίγουρα ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να σκέπτεται με αυτό τον τρόπο».

Ο 74χρονος Μπερλουσκόνι, επιβλητική προσωπικότητα της ιταλικής κεντροδεξιάς, αντιμετωπίζει τέσσερις παράλληλες δίκες για διαφθορά, φοροδιαφυγή, αλλά και σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικη πόρνη και στη συνέχεια κατάχρηση εξουσίας για τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Η κατηγορία για σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικη ακολουθεί τις επί σειρά ετών φήμες περί ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς του.

Αλλά και ο Στρος-Καν δεν είναι «νέος στο παιχνίδι»: το 2008 διεξήχθη έρευνα εις βάρος του από το ΔΝΤ για πιθανή κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την σύντομη ερωτική σχέση που είχε με μια οικονομολόγο, εργαζόμενη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υφιστάμενή του.

Επειδή η σχέση συνήφθη με τη συναίνεσή της, ο Στρος-Καν απαλλάχθηκε της κατηγορίας και στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη δημοσίως για το «σοβαρό λάθος κρίσης».

Η Γαλλία, όπως και η Ιταλία, είναι κατά παράδοση αρκετά ανεκτική ως προς τις εξωσυζυγικές σχέσεις, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Η εξώγαμη κόρη του εκλιπόντος προέδρου Φρανσουά Μιτεράν παρέστη στην κηδεία του. Ωστόσο, αυτή τη φορά τόσο οι γάλλοι πολιτικοί όσο και οι πολίτες σοκαρίστηκαν. Η είδηση «έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία», όπως χαρακτηριστικά είπε η Μαρτίν Ομπρί, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας, στο οποίο ανήκει ο Στρος-Καν...

Η σύζυγος του 62χρονου Στρος-Καν, μία επιτυχημένη προσωπικότητα των γαλλικών media, δήλωσε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία πως θα αποδειχθεί η αθωότητά του».

Εγωισμός, ναρκισσισμός

Σπανίως ένας πολιτικός πηγαίνει φυλακή έχοντας καταδικαστεί για σεξουαλικό αδίκημα.

Ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε επταετή ποινή κάθειρξης για βιασμό την εποχή που ήταν υπουργός, στα τέλη της δεκαετίας του ΄90. Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι αυτό δείχνει πως «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Μία τάση που οι ψυχολόγοι διακρίνουν στους υψηλόβαθμους πολιτικούς είναι η ευκολία με την οποία υιοθετούν παρακινδυνευμένες συμπεριφορές, λέει ο Φρανκ Φάρλεϊ, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Tεμπλ της Φιλαδέλφεια.

Στην περίπτωση του Στρος-Καν, αν αληθεύει, ο Φάρλεϊ υποστηρίζει ότι ένα κακούργημα θα ήταν «εξαιρετικά παρακινδυνευμένο».

«Το ρίσκο είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά των ιδιαίτερα επιτυχημένων ή των προβεβλημένων δημοσίων προσώπων και πολιτικών», λέει ο Φάρλεϊ. «Η περίπτωση του Στρος-Καν εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία».

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Κλίντον. Ξεκίνησε ταπεινά, αντιμετώπισε πολλά σκαμπανεβάσματα στην πολιτική του πορεία μέχρι την προεδρία και τελικά ρίσκαρε τα πάντα όταν συνήψε σχέση με την μαθητευόμενη στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι.

Η κολακεία που δέχονται οι υψηλά ιστάμενοι συντελεί σε αυτή την κατάσταση.

«Υπάρχουν γύρω σου άνθρωποι που είναι ταγμένοι υποστηρικτές σου και δεν θέλουν να σου συμβεί κάτι κακό, σε ό,τι αφορά στην καριέρα σου. Επομένως θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι διατεθειμένοι να το συγκαλύψουν μετά», υποστηρίζει η Σουέρς.

Ο Τζον Έντουαρντς, Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2004 και το 2008, κατέστρεψε την πολλά υποσχόμενη καριέρα του συνάπτοντας σχέση με μία εργαζόμενη στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ η σύζυγός του έδινε μάχη με τον καρκίνο. Αργότερα, η Ελίζαμπεθ Έντουαρντς πέθανε.

Ο Έντουαρντς το απέδωσε στην ιλιγγιώδη άνοδό του στην προεδρική αρένα και στην τόνωση του ναρκισσισμού που αυτή συνεπάγεται.

Όλα αυτά «καλλιεργούσαν ένα αίσθημα εγωκεντρισμού, εγωισμού, ναρκισσισμού που σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Είσαι αήττητος. Και ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες», δήλωνε στο ABC News το 2008 ο Έντουαρντς, ο οποίος στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι είχε αποκτήσει παιδί με αυτή την γυναίκα.

«Ενώ η αίσθηση ισχύος, η έλλειψη φόβου και η σχεδόν αδιαφορία για τις συνέπειες είναι ιδανικά χαρακτηριστικά ενός ικανού ηγέτη, το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτός δεν αναγνωρίζει την ανθρώπινη υπόστασή του», λέει ο Ρόμπερτ Βάις, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Απεξάρτησης, το οποίο ειδικεύεται στην εξάρτηση από το σεξ.

«Αν ο ναρκισσισμός ή ο εγωισμός τους δεν συνοδεύεται από μία υγιή δόση ταπεινοφροσύνης ή αίσθησης του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος... και ασχολούνται με το νου τους χωρίς να φροντίζουν το συναίσθημά τους σε κανένα επίπεδο...τότε θα συναντήσουν σίγουρα προβλήματα», σχολιάζει ο Βάις.