Η αποτυχία της συνταγής

 Γράφει ο Γιάννης Παντελάκης

Αυτό που συμβαίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί μια εξαιρετική απάντηση στο ερώτημα: Γιατί απέτυχε το Μνημόνιο; Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας οδηγεί σε ετήσιες απώλειες των εσόδων των Ταμείων που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ.

 Απώλειες θέσεων εργασίας, απώλειες εισφορών, πρόβλημα για τα Ταμεία. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι οφειλές των ιδιωτών σε ασφαλιστικά ταμεία. Μονο για τρία μεγάλα Ταμεία αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει μόνον κακοπληρωτές εργοδότες, αλλά και εργοδότες που και να θέλουν αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές.
Οι παρενέργειες αυτές οφείλονται στις συνταγές του Μνημονίου, οι εφαρμογές του οποίου έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ύφεση. Οσο και αν αυξηθούν τα όρια των ηλικιών συνταξιοδότησης που .............
λαϊκιστικά ζητάει η Γερμανίδα καγκελάριος (παρ' ότι τα όρια αυτά δεν είναι χαμηλότερα απ' ό,τι στη Γερμανία), θετικό αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει.
Υπάρχουν και οι παράπλευρες παρενέργειες, όμως, από την εφαρμογή του Μνημονίου, οι οποίες μόνο μικρής σημασίας δεν είναι. Οι φαρμακευτικές δαπάνες παραμένουν υψηλές, θέτοντας σε κίνδυνο τα Ταμεία. Και για όποια μείωσή τους επιχαίρει η κυβέρνηση, βασικός λόγος είναι η γενναία μείωση των τιμών των φαρμάκων και όχι η αλόγιστη συνταγογράφηση. Για να μη μιλήσουμε για την οργανωτική διάλυση των Ταμείων (επίσης παρενέργεια συνταγής του Μνημονίου), που έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος για απονομή σύνταξης να ξεκινά από τους επτά μήνες και να φτάνει τα τρία χρόνια!