Τρία σενάρια για το χρέος


 Τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα του εν εξελίξει «θρίλερ» είναι:

- Εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για την κρίσιμη διετία 2012 – 2013
- Λήψη επιπρόσθετης δανειοδότησης της χώρας με το ποσό των περίπου 60 δισ. ευρώ
- Προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης των οικονομιών, ακόμα και με τη σημερινή, προσωρινή του μορφή (EFSF) ή με την πιο μόνιμη (EMS) αργότερα.

Τα «στρατόπεδα» που διαμορφώνονται, ανάλογα με τη στάση που κρατούν ως προς τη μια ή την άλλη λύση, είναι πολλά και ισχυρά, όπως και τα συμφέροντα που διακυβεύονται γύρο από το καθένα, καθώς η αποτίμησή τους γίνεται σε δισ. ευρώ.

Από την άλλη συνεχίζονται τα στοιχήματα σεναριολογίας των ξένων μέσων ενημέρωση που σε καθημερινή βάση «βομβαρδίζουν» την ελληνική οικονομία με διαφορετικά κάθε φορά ........
σενάρια σωτηρίας.

Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρετε στο σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Le Monde με τίτλο «Αναδιάρθρωση: Το σενάριο που διχάζει την Ευρώπη» ενώ αναλύει και τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι αγορές ποντάρουν στην αναδιάρθρωση, ενώ οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι βιώσιμη η σημερινή κατάσταση, σημειώνει ο Monde.

Η ανάλυση της εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα:

- Το πρώτο σενάριο, η «σκληρή αναδιάρθρωση», απορρίπτεται από όλους. Πρόκειται για μια κατ' ευφημισμόν χρεοκοπία, σημειώνει ο Monde, που τρομάζει τους πάντες επειδή ανοίγει τον δρόμο και για άλλες χρεοκοπίες, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας πρωτίστως, μεταδίδοντας έτσι την κρίση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Εδώ η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά τις καταστροφικές συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης, οι αγορές θεωρούν ότι αυτή είναι οιονεί νομοτελειακή. Σύμφωνα με έρευνα της βελγικής «δεξαμενής σκέψης» Bruegel σε παράγοντες της αγοράς, η Αθήνα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της αν αυτά δεν μειωθούν κατά 30 έως 50%, σημειώνει ο Monde.

- Το δεύτερο σενάριο, το οποίο προκρίνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι η «ήπια αναδιάρθρωση». Πρόκειται ουσιαστικά για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, που είναι μεν λιγότερο επώδυνη από το «κούρεμα», αλλά μπορεί να αποδειχθεί και πολύ λιγότερο αποτελεσματική. «Χωρίς να αποκλείει κανείς μετάδοσης της κρίσης και στις άλλες χώρες, το δημοσιονομικό πρόβλημα δύσκολα θα λυθεί», δηλώνει στην εφημερίδα ο Ρενέ Ντεφοσέ της χρηματιστηριακής Natixis, θεωρώντας ότι η λύση αυτή προϋποθέτει την «ανάληψη υψηλού κινδύνου για το τίποτα».

- Το τρίτο σενάριο είναι η χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιδέα που προωθούσε σθεναρά ο Ντομινίκ Στρος-Καν. «Η σύλληψη του Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη θέτει εκτός τραπεζιού το σενάριο αυτό», σημειώνει ο Monde.

Τέλος, η εφημερίδα τονίζει ότι υπάρχει και μια συναίνεση (υπό τη μορφή αιτήματος) όλων των παραγόντων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: να συνεχίσει τις προσπάθειες οικονομικής και δημοσιονομικής σταθεροποίησης ενώ καταλύγει με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής λέγοντας χαρακτηριστικά «Οι Ελληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Είτε πρόκειται για οδηγούς ταξί είτε για εφοπλιστές...».

Deal news