Η ρετσινιά του Λαμόγιου

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Υποθέστε ότι έχετε στην κατοχή σας μια κολλαριστή επιταγή των 10.000 ευρώ ως στοιχείο κατοχύρωσης για κάποια οικονομική διευκόλυνση υπό την μορφή μετρητών που κάνατε παλιότερα στον εκδότη της. Ο εκδότης μέχρι χθες φερέγγυος, κύριος με τα όλα του. Λέω μέχρι χθες γιατί μόλις σήμερα μαθαίνετε τόσο από τον Τύπο όσο και από «έγκυρες» δικές σας πηγές πως  ο καθωσπρέπει εκδότης είναι απόλυτα χρεοκοπημένος, δεν έχει στην κατοχή του ούτε κοτέτσι και συνεπώς μόλις πάτε προσεχώς που λήγει η επιταγή   στην τράπεζα  δεν θα εισπράξετε τίποτα περισσότερο από φρέσκο αέρα κοπανιστό!

Σενάριο1: Ο καθωσπρέπει κύριος επιβεβαιώνοντας τις φήμες,  σας ειδοποιεί ΠΡΙΝ την λήξη της επιταγής  πως έχει την καλή διάθεση να σας δώσει μέρος των χρημάτων, ας πούμε 5.000 ευρώ προκειμένου να του επιστρέψετε το χαρτάκι.

Σενάριο2: Ενώ έχετε αποτύχει παταγωδώς να βρείτε τον καθωσπρέπει κύριο ο οποίος είναι  εξαφανισμένος από προσώπου γης, εμφανίζεται κάποιος τρίτος, ως «ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΣ» που ο εθισμός του στο εύκολο κέρδος τον ωθεί να σας προτείνει ανταλλαγή της επιταγής με ΜΕΡΟΣ του ποσού αυτής , ας πούμε πάλι 5000 ευρώ, σε μορφή ζεστού και.........κολλαριστού «μετρητού»

Απευθυνόμενος σε νοήμονες  πιστεύω πως όποια και απ τις δύο επιλογές προκύψει ως εναλλακτική λύση, το χαρτάκι θα το ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙΤΕ

Και στις δύο εναλλακτικές περιπτώσεις θα έχετε βρεθεί με το αρχικό σας κεφάλαιο κουρεμένο κατά 50%, με μια μόνο ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ διαφορά

Στην 1η περίπτωση αφού λάβετε το κουρεμένο αντίτιμο απ τα χέρια του ΙΔΙΟΥ του καθωσπρέπει «κουρέα της Σεβίλλης» θα έχετε κάθε δίκιο να τον στολίσετε τόσο σε πρώτο πρόσωπο όσο και εμμέσως στον κύκλο σας με κάθε είδους κοσμητικό επίθετο που διαθέτει το λεξιλόγιό σας με κορωνίδα τον τίτλο του Αρχιλαμόγιου .Αν υποθέσουμε ότι τον διευκολύνατε ΕΝΤΙΜΑ χωρίς Τοκογλυφικές διαθέσεις και ότι ο ίδιος μαζί με όλο του το σόι χαίρουν άκρας υγείας, όσο και να σας κλαφτεί το καλύτερο που θα μπορέσει να καταφέρει είναι να τεκμηριώσει πως για να μην τον αδικείτε ίσως θα έπρεπε να τον αποκαλείτε απλώς Λαμόγιο αντί για Αρχιλαμόγιο

Μέσα του πάντως σίγουρα θα ξέρει πως έχετε δίκιο. Απ τη στιγμή που ο ίδιος και οι δικοί του είναι υγιείς αλήθεια  αλλάζει κάτι   στο λερωμένο  «κούτελο» του απ το γεγονός ότι πριν σας εμπαίξει,   τα χρήματα σας τα πήρε ζεστά όχι ενδεχομένως για τον εαυτό του, αλλά για μπουζουκοζημιές του κοπρίτη κανακάρη του ή για το μπότοξ της ψωνάρας γυναίκας του? Την στιγμή που αξιοπρεπείς οικογενειάρχες κυριολεκτικά ξεπουλιούνται για να πληρώσουν τα σπασμένα κακομαθημένων ή εξαρτημένων βλασταριών τους, μπορεί να δικαιολογηθεί μπροστά σας ο κουρέας της Σεβίλλης?

Τι γίνεται όμως στην 2η περίπτωση? Τι γίνεται αν πασάρετε πριν την λήξη του το χαρτάκι που θεωρητικά δεν έχει αντίκρισμα  στον κερδοσκόπο?
Απλά εισπράττετε το κουτσουρεμένο αντίτιμο και ΤΟ ΡΑΒΕΤΕ. Το βουλώνετε με βουλοκέρι. Γιατί αν κάνετε το λάθος και «δυσφημίσετε» τον εκδότη που στην 1η περίπτωση ήταν δικαίως Αρχιλαμόγιο, μπορεί να βρεθείτε να τον πληρώνετε και από πάνω!

Για να μην θεωρητικολογούμε όμως, ας δώσουμε σάρκα και οστά ή καλύτερα ονόματα και διευθύνσεις στους ήρωες της ιστορίας μας

Όπου «καθώς πρέπει εκδότης» βάλτε την επίσημη Ρουσφετόβια, όπου κάτοχος της επιταγής βάλτε τους δανειστές της και όπου πληροφοριοδότες βάλτε τους γνωστούς Οικους αξιολόγησης. Λάβετε σοβαρά υπόψη ότι το όνειρο των Αντωνογιωργάκηδων και το επισφράγισμα της σωτηρίας που ευαγγελίζονται   είναι να «ΞΑΝΑβγεί στις αγορές» η Ρουσφετόβια ως «καθωσπρέπει κυρία»  απ όπου θα αντλεί δανεικό μετρητό σαν τον καθωσπρέπει κύριο της ιστορίας μας μοιράζοντας «επιταγές» και θα καταλάβετε και μέγεθος της ΞΕΦΤΙΛΑΣ που λέγεται ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Εξηγούμαι

Το όνειρο της Ρουσφετόβιας  να  «ΞΑΝΑβγεί στις αγορές» στην ουσία παραπέμπει σε μια  διέξοδο δανεισμού με παρελθοντικούς όρους. Τόσο όμως η αναγωγή του παρελθοντικού δανεισμού σε όνειρο και σωτηρία μαζί, όσο και ο εκούσιος τερματισμός δανεισμού απ τις αγορές για τα μάτια του ΔΝΤ όταν οι «σωτήρες» μας έκριναν πως τα επιτόκια έτειναν σε τοκογλυφικά επίπεδα αποτελούν ΠΕΡΙΤΡΑΝΗ ομολογία ότι μέχρι χθες ΔΕΝ ήμασταν θύματα τοκογλυφίας!  Ήμασταν δηλαδή στην ίδια μοίρα με τον «καθωσπρέπει» υγιέστατο κύριο της ιστορίας μας και ζούσαμε την επίπλαστη ευημερία ενός νόμιμου ΜΗ τοκογλυφικού δανεισμού!

Αλήθεια φίλοι μου μια χώρα η ένα υγειές φυσικό πρόσωπο  που όχι μόνο ΔΕΝ  έπεσαν θύματα τοκογλυφίας αλλά έφαγαν μέχρι σκασμού και τις ΔΩΡΕΕΣ (Βλέπε ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ  ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ που προορίζονταν για αλλού και κατέληγαν αλλού γι αλλού!) πως μπορεί να αποφύγει τον τίτλο του ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟΥ αν προχωρήσει στα καραγκιοζιλίκια της επίσημης αναδιάρθρωσης χρέους?

Δεν φτάνει ο λογαριασμός που φόρτωσαν οι πολιτικοί κόπροι στα παιδιά μας, τολμάμε έστω και να σκεφτούμε να τους φορέσουμε μαζί με το φέσι και την ταμπέλα του Λαμόγιου?

Η κατάσταση δεν παλεύεται αν φορώντας κουδούνια και την ταμπέλα του Λαμόγιου γίνουμε αντικείμενο χλεύης στις αγορές του κόσμου. Όσο «κοντή» μνήμη και αν έχουν οι αγορές  όπως διαλαλούν οι οπαδοί της αναδιάρθρωσης οι «φωτογραφίες» της περιφοράς μας θα μείνουν να θυμίζουν για πάντα την ξεφτίλα μας

ΔΕΝ αγιοποιώ τις αγορές, δαιμονοποιώντας εμάς. Και μεταξύ μας οι περισσότεροι θαμώνες τους ενδεχωμένως είναι ΔΙΑΒΟΛΟΙ μεταμορφωμένοι.

Το θέμα είναι όμως ότι δεν το δείχνουν.

Και επειδή  σε τούτο τον κόσμο μετράει το τι δείχνεις και όχι το τι είσαι τους μεταμορφωμένους αυτούς δαίμονες ο μόνος τρόπος να τους πολεμήσεις στα ίσα είναι τα ίδια τους τα όπλα και όχι να γίνεις ο περίγελός τους.

Για πάμε λίγο στο σενάριο 2 του «από μηχανής κερδοσκόπου».

Αλήθεια την Ρουσφετόβια θα την χάλαγε αν ένας «από μηχανής» κερδοσκόπος» μάζευε «μισοτιμής» τις «επιταγές» της, (βλ. ομόλογα)  βουλώνοντας τα στόματα όσων τις κατέχουν αντί να τους φωνάξει η ίδια και αυτοξεφτιλιζόμενη να ανακοινώσει επίσημα ότι βάρεσε κανόνι? Δεν το νομίζω!

Πως γίνεται αυτό?

Κατ αρχάς οδηγείς τους κατόχους των θεωρητικά ακάλυπτων ομολόγων από την κατάσταση της αβεβαιότητας ως προς την δυνατότητα εξαργύρωσής τους, σε μια κατάσταση απόλυτης βεβαιότητας ως προς την ΜΗ εξαργύρωσή τους
Αν σε θεωρούν ως υποψήφιο για χρεοκοπία με μια πιθανότητα 50% - 60% τους «οδηγείς» στην απόλυτη πεποίθηση ότι κατά 100% θα βαρέσεις το μεγάλο κανόνι!

Αντί οι Αντωνογιωργάκηδες και η Τρόϊκα να αμφισβητούν τους περίφημους «οικους» αξιολόγησης όταν γίνονται προφήτες κακών ειδήσεων, πρέπει να τους ενθαρρύνουν εμμέσως να βγάλουν όση περισσότερη χολή μπορούν σε μορφή μαύρων προβλέψεων

Αντί να επικρίνουν επιφανείς οικονομολόγους που προβλέπουν οικονομική καταστροφή, πρέπει να παρακαλάνε να εμφανιστούν και άλλοι!

Και στην συνέχεια αντί να δίνουν τις περίφημες δόσεις με το σταγονόμετρο σε μια κυβέρνηση άχρηστων ανδρείκελων που είναι ανίκανη να κρατήσει ακόμα και περίπτερο  να ξαμολήσουν τον «από μηχανής κερδοσκόπο» του σεναρίου 2, να μαζέψει το περίφημο χρέος κοψοχρονιά!

Η χώρα είναι ήδη υποθηκευμένη στην Τρόικα. Αν η Τρόικα θέλει πραγματικά να βοηθήσει δεν έχει παρά να κατασκευάσει μεθοδικά και να ενεργοποιήσει έναν  «από μηχανής κερδοσκόπο» και σε μια νύχτα να τους αφήσει όλους παγωτό

Οι δε οπαδοί της αναδιάρθρωσης χρέους μια χώρας που με αντάλλαγμα την πλαστή ευημερία  καταδέχτηκε να παίξουν την ίδια της την τύχη  στα χαρτιά οι πολιτικοί κοπρίτες που εξέθρεψε ,μοιράζοντας πλαστές επιταγές,     και που τραβώντας τώρα την ουρίτσα τους έξω, επικροτούν την «εύκολη» λύση  και έχοντας ξεχάσει τι σημαίνει ο όρος «καθαρό κούτελο» αδιαφορούν για το αν θα δώσουν ως προίκα στις επόμενες γενιές και την ρετσινιά του λαμόγιου καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στα παρακάτω λόγια του Leo Tolstoy
«Τζέντλεμαν είναι εκείνος που πληρώνει τα χρέη του στα χαρτιά, ακόμα κι όταν ξέρει ότι τον έχουν κλέψει.»
Katsikas.george@gmail.com