Χαμένη στα σενάρια η Ελληνική Κυβέρνηση

Στη δίνη σεναρίων εξακολουθεί να στροβιλίζεται η πολιτική σκηνή την ώρα που το κλίμα στην οικονομία βαραίνει. Η κυβέρνηση ζήτησε για ακόμα μία φορά σύμπνοια και συμπόρευση από τις πολιτικές δυνάμεις, τη στιγμή όμως που το κυβερνητικό έργο μοιάζει να έχει «παγώσει» αφού κορυφαίοι υπουργοί προσπαθούν μεν να εφαρμόσουν τις οδηγίες της τρόικας, συναντούν όμως συνεχείς αντιδράσεις από συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς που αντιδρούν σε κάθε αλλαγή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διέψευσε για ακόμα μία φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Ταυτόχρονα απέρριψε και τα......... περί ανασχηματισμού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ο Πρωθυπουργός «ούτε κυβερνητική επιτροπή σκέφτεται, ούτε ανασχηματισμό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι δεν αφορά την κυβέρνηση το γεγονός ότι το «φλερτ» μεταξύ ΛΑΟΣ-ΝΔ επανέρχεται κατά διαστήματα, αλλά αντίθετα, όπως είπε, «αυτό που την αφορά είναι η πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις από τη δεξιά μέχρι την αριστερά, να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα για να βγούμε από την κρίση, κρατώντας φυσικά ο καθένας τις ιδεολογικές και πολιτικές του προσεγγίσεις».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σοφίας Γιαννακά ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν μπορεί να συντονίσει το κυβερνητικό έργο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν είναι ο ρόλος του κ. Πάγκαλου να συντονίζει και επεσήμανε ότι έχει συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.

«Πρόβλημα συντονισμού για την κυβέρνηση δεν υφίσταται, συντονιστής είναι ο πρωθυπουργός, αρκεί ο κάθε υπουργός, βουλευτής και στέλεχος να κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν», υπογράμμισε.

Στο προσκήνιο η αναδιάρθρωση

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν. Μιλώντας στο Reuters σημείωσε: «Η αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Γνωρίζω τις προκλήσεις όσον αφορά την διατηρησιμότητα του χρέους και την δυναμική του στην Ελλάδα ... Συζητάμε την παράταση της λήξης του δανείου και την τιμολογιακή πολιτική των προγραμμάτων της ΕΕ και του ΔΝΤ αυτό θα είναι ένα θέμα συζήτησης στις συνόδους κορυφής τον ... Μάρτιο».

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης Τόμας Μίροου σημειώνει ότι το θέμα δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού. «Ένα επίπεδο χρέους μεταξύ 150% και 160% του ΑΕΠ δεν είναι ανεκτό. Είναι πιο λογικό το ζήτημα του ελληνικό χρέους να αντιμετωπιστεί τώρα παρά να υπάρξει αναβολή», τονίζει.

Στον αντίποδα , σε άρθρο του στην WSJ με τίτλο «η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenger Bank HOLGER SCHMIEDING, υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη ελληνική αναδιάρθρωση θα σημάνει απώλεια εμπιστοσύνης έναντι συνολικά των κρατικών τίτλων σε ευρώ.

Λάβρος κατά της Ελλάδας ήταν ο επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου , Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα επιχειρεί με πολιτικά πλέον μέσα να εξασφαλίσει τις πιστώσεις που τις αρνούνται οι αγορές.