Μετά τα ρίχτερ και το τσουνάμι, ραδιενεργή απειλή,

Η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Ιαπωνίας είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν σήμερα γάλλοι ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.

"Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, καθώς στην Ιαπωνία οι ...........αντιδραστήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν για 24 ώρες", πρόσθεσε.

"Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλα μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας", επεσήμανε ο Γκουπτά.

Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ έχει επίσης την ίδια απόψη. "Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ".

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ο Χλιχάλο επεσήμανε επίσης ότι οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι καλύτερα προστατευμένοι από του Τσερνόμπιλ.

"Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουγρούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν".

"Γι' αυτό οι επιπτώσεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο σοβαρές όσο μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ", υπογράμμισε.


Καθησυχαστικός επίσης εμφανίστηκε το Σάββατο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν για την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1 που σημειώθηκε στις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος, μετά από ισχυρό μετασεισμό.

Ο Ναότο Καν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη, δήλωσε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου, όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί.

Την ίδια ώρα, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

"Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας. Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία", δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν χθες Παρασκευή τη χώρα του "εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο".

Την ίδια ώρα, η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας.

"Ο πυρηνικός αντιδραστήρας περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο περίβλημα το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο από τσιμέντο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπο της ιαπωνικής κυβέρνησης Εντάνο.

"Το τσιμεντένιο κτίριο κατέρρευσε. Ανακαλύψαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν εξερράγη", επεσήμανε.

"Επιβεβαιώσαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές. Η έκρηξη δεν σημειώθηκε μέσα στο περίβλημα του αντιδραστήρα και έτσι δεν διέρρευσε μεγάλο ποσοστό ραδιενέργειας έξω από τον αντιδραστήρα", πρόσθεσε.

"Αποφασίσαμε να γεμίσουμε το περίβλημα του αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό. Ο υπουργός Εμπορίου Καϊέντα μας έδωσε την εντολή να το κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε βορικό οξύ για να αποφύγουμε την κρισιμότητα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Ο Εντάνο δήλωσε εξάλλου ότι θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιτίας του μειούμενου επιπέδου ψυκτικού ύδατος εκλύθηκε υδρογόνο το οποίο διέρρευσε στο κενό μεταξύ του κτιρίου και του περιβλήματος. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το υδρογόνο αναμείχθηκε με το οξυγόνο που υπήρχε εκεί.

Στο μεταξύ, η διάμετρος εκκένωσης στην Φουκουσίμα επεκτάθηκε στα 20 χιλιόμετρα από τα 10 χιλιόμετρα που ήταν μέχρι τώρα.

Η είδηση της έκρηξης στου πυρηνικό σταθμό προκάλεσε πανικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σκεπή και οι τοίχοι του εργοστασίου Νο 1 που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν και τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά. Μετά τον πανικό που επικράτησε, πάντως, η υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτίμησε ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να υπάρχουν σοβαρές ζημιές οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το δοχείο του αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού.

Το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε νωρίτερα πως η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νο1, που καταστράφηκε, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο.