Ξεκίνησε η "Αυγή της Οδύσσειας" στη Λιβύη

Μεγάλη επίθεση κατά του καθεστώτος Καντάφι εξαπολύουν από χθες οι ΗΠΑ και οι “πρόθυμοι”, με τη Γαλλία να διεξάγει το πρώτο κύμα επιθέσεων κατά των δυνάμεων της Λιβύης. Οι δυτικές δυνάμεις χτυπούν την αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης, κυρίως γύρω από την Τρίπολη και τη δυτική πόλη Μισράτα. Τελευταίοι που μπήκαν στο χορό ήταν οι Βρετανοί.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 48 νεκροί και 150 τραυματίες λέει η λιβυκή τηλεόραση, χωρίς οι αριθμοί να επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές.

Η Βρετανική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Λονδίνο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου ........Tornado διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Τελευταίες θα συμμετάσχουν οι αραβικές χώρες. "Αυτό που κάνουμε είναι αναγκαίο, νόμιμο και δίκαιο" δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο 110 τόμαχοκ απο αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια έπληξαν 20 στόχους της Λιβύης. Σύμφωνα με τον αμερικανό αντιναύαρχο Ουίλιαμ Γκόρτνει “αυτή ήταν η πρώτη φάση, αυτού που έχει σχεδιαστεί ως μία επιχείρηση με πολλές φάσεις. “Τα χτυπήματα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα σε συνεργασία με τους συμμάχους μας” ανέφερε σχετικά με την επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας”.

Μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και σκάφη επιφανείας δυτικών κρατών, με την υποστήριξη αραβικών κρατών, λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις που άρχισαν χθες για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εμποδιστούν οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να επιτεθούν σε άμαχους και να καταλάβουν τη Βεγγάζη, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.