Από τον Ανένδοτο στον Ανέκδοτο

 Γράφει ο Στέλιος Κάνδιας

“Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για την επανάσταση του 2011 κατά της τρόικας. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, την 11η Φεβρουαρίου 2011 ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν ευλόγησε τα όπλα των αγωνιστών βουλευτών και δεν ύψωσε τη σημαία της Επαναστάσεως για την ανεξαρτησία και την αποτίναξη του Τροϊκανικού Ζυγού στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας”

Δημοσίευμα του 2200 μ.χ

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε λίγο χαμόγελο κάνει καλό. Το τι συμβαίνει από την περασμένη Παρασκευή αποτελεί μια όαση στην έρημο των συνηθισμένων απεργιακών κινητοποιήσεων, που, όσο να' ναι, αποτελεί πια ρουτίνα σαν την Ελένη Μενεγάκη. Για τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας ο λόγος, η οποία άναψε φωτιές στα μπατζάκια της κυβέρνησης, και ......έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές να βγάλουν από τις ιδεολογικές αποσκευές τους το ρουχαλάκι της εθνικής υπερηφάνειας που το φυλάνε για τα ασήμαντα και το καταχωνιάζουν στα σημαντικά.

Μπορεί η τριανδρία Ντερούζ, Τόμσεν και Μαζούχ να είχαν ύφος υπάτων και να υποκατέστησαν την κυβέρνηση ανακοινώνοντας πρόγραμμα πώλησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, ωστόσο το πρόβλημα τελικά φαίνεται ότι έχει να κάνει κυρίως με το “decorum” (καλούς τρόπους), και όχι με την ουσία, καθότι πωλητήριο υπάρχει, είτε το βαπτίσεις “αξιοποίηση” είτε το βαπτίσεις “πολτοποίηση” ή όπως αλλιώς θέλεις. Δόξα τω Θεώ πολλοί έλληνες πολιτικοί έχουν μακρά παράδοση στο “Νewspeak” λέγοντας κάτι και εννοώντας κάτι άλλο.

Είναι πάντως να απορεί κανείς με ορισμένους κυβερνοΠΑΣΟΚους (καμία σχέση με το κυβερνοδιάστημα, αν και μάλλον μερικοί όντως ζούνε στον κόσμο τους) που νομίζουν ότι θα ξαναβρούν τον παλιό φιλολαϊκό τους προφίλ “πετροβολώντας” την τρόικα
ενώ έχουν υπερψηφίσει ασμένως το μνημόνιο και σωρεία νομοσχεδίων που αν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση θα έβγαιναν από τα ρούχα τους και μόνο που θα τα αντίκριζαν!

Η υστερία στο κυβερνητικό στρατόπεδο δε, έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε ο πρωθυπουργός να κάνει λόγο για Συνταγματικό “φρένο” στις ιδιωτικοποιήσεις! Από το Συνταγματικό “φρένο” στον πληθωρισμό στο Συνταγματικό “φρένο” στις ιδιωτικοποιήσεις• αρχίζω ειλικρινά να αμφιβάλω αν έχουμε σόας τας... φρένας με αυτά που ακούμε, καθότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα αρχίσει το σωτήριον έτος 2013, ζωή να έχουμε καλά να είμαστε!

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα υπαρκτό και πολύ σοβαρό θέμα, και λαϊκισμοί δεν χωράνε ούτε από την κυβέρνηση μήτε από την αντιπολίτευση. Το ερωτήματα που θα έπρεπε να θέτουμε και ο διάλογος που θα έπρεπε να κάνουμε είναι αν οι ιδιωτικοποιήσεις (φτου κακά, εννοώ η αξιοποίηση) είναι προς το συμφέρον μας ή όχι στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Αν η άντληση εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις μία πενταετία είναι εφικτή. Αν θα πρέπει να εξετάσουμε κάθε περίπτωση χωριστά, καθώς ουδεμία σχέση έχει η ΔΕΗ με το Ελληνικό.

Κακά τα ψέματα, συμφωνία με τους δανειστές μας για την πωλ... αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας υπάρχει. Αν υπήρχε και κουλτούρα διαλόγου σε αυτή τη χώρα, αν υπήρχαν άλλα πολιτικά ήθη και άλλα πολιτικά μεγέθη, αυτό το πανηγύρι δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ.

Αλλά ξέχασα, εδώ είναι Ελλάδα και τα τελευταία εικοσιτετράωρα ζούμε στον αστερισμό της αμετροέπειας και του λαϊκισμού. Ω καιροί! Ω ήθη! Από τον Ανένδοτο του '61 καταλήξαμε στον Ανέκδοτο του '11. Απολαύστε υπεύθυνα. 


Στέλιος Κάνδιας