"Ημέρα της Αποχώρησης" στην Αίγυπτο. Συνεχής ενημέρωση


► 20:32: Το γαλλικό καλωδιακό κανάλι Canal+ ανακοίνωσε ότι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν ανταποκρίσεις από την Αίγυπτο αγνοούνται εδώ και 24 ώρες.
Το Canal+ ανέφερε ότι την Πέμπτη οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από ενόπλους, μαζί με πολλούς εργαζόμενους σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και ένας της οργάνωσης Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Έκτοτε δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των δημοσιογράφων.
20:18: Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε απόψε ότι.......... είναι απίθανο ο πρόεδρος Μουμπάρακ να μεταβιβάσει τις προεδρικές εξουσίες στον νεοδιορισθέντα αναπληρωτή του, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
► 19:08: Ο Γερμανός υπουργός Αμύνης Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση πως οι δυτικές χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να φανεί πως υποστηρίζουν «δικτατορίες», ενώπιον των κινημάτων εξέγερσης στην Αίγυπτο και στην Τυνησία. 
► 18:48: Πλήθη εξακολουθούν και συρρέουν στο κέντρο του Καΐρου στη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων δέκα ημερών 
► 17:58: Μέχρι αυτήν την στιγμή χιλιάδες είναι οι Αιγύπτιοι περιμένουν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στηθεί για συμμετάσχουν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της "Ημέρας της Αποχώρησης" στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο άτομα. 
► 17:35: Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα η δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο να αρχίσει "τώρα", σε κοινή ανακοίνωση τους που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
17:20: Ανταποκριτής του BBC αναφέρει πως ακούγονται πυροβολισμοί στο κέντρο του Καϊρου
► 17:05: Η Αίγυπτος επέβαλε σήμερα ταξιδιωτική απαγόρευση στον
πρώην υπουργό Εμπορίου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ, και πάγωσε τα περιουσιακά του στοιχεία, μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί οι αρχές συνέλαβαν πέντε συνεργάτες του πρώην υπουργού Εσωτερικών.
► 16:55: Χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής μπροστά από τέμενος στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αιγυπτιακό λαό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
► 16:30: "Η σταθερότητα στον αραβικό κόσμο εξαρτάται από την πορεία προς τη δημοκρατία και την καλή διακυβέρνηση και οι Δυτικοί σφάλλουν όταν αντιτίθενται σε αυτά τα δύο", δήλωσε σήμερα παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ από το Παρίσι.
► 16:20: Η Γερμανία διακόπτουν τις εξαγωγές όπλων στην Αίγυπτο εξ αιτίας των ταραχών στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σήμερα.
► 16:06: Ο αιγυπτιακός στρατός έλαβε εντολές να βοηθήσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης και να τα προστατεύει από επιθέσεις ομάδων ατάκτων με πολιτική περιβολή, οι οποίες έχουν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει πολλούς δημοσιογράφους στους δρόμους του Καΐρου, οι οποίοι βρίσκονται πλέον χωρίς επιτήρηση, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.
«Μίλησα στον πρωθυπουργό για τα προβλήματα των δημοσιογράφων. Ενοχλήθηκε αφάνταστα. Ήλθε άμεσα σ’ επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις και τους έδωσε εντολές να διευκολύνουν την εργασία των ξένων μέσων ενημέρωσης και να σταματήσουν κάθε επέμβαση στο έργο τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Μάγκντι Ράντι.
«Ο στρατός θα σας συνδράμει σε περιοχές όπου έχετε επαφές με τον κόσμο», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις ομάδες με τα πολιτικά που έχουν κατακυριεύσει τις οδούς και συχνά επιτίθενται στους ξένους δημοσιογράφους.
► 15:50: Το Αλ-Τζαζίρα μεταδίδει εικόνες διαδηλωτών οι οποίοι "συλλαμβάνουν" αστυνομικούς με πολιτικά στη συγκέντρωση της Αλεξάνδρειας
► 15:42: Μικρές ομάδες υποστηρικτών του Μουμπάρακ επιχειρούν να δημιουργήσουν επεισόδια πετώντας πέτρες στους διαδηλωτές.
► 15:15: Χριστιανοί Αιγύπτιοι έκαναν, για μια ακόμη φορά, αλυσίδα προστασίας γύρω από τους μουσουλμάνους συμπατριώτες τους την ώρα της προσευχής στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου
► 15:05: Η κινητοποίηση στην Αίγυπτο χαρακτηρίζεται από "γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν την ελευθερία και τον εκδημοκρατισμό" και τους οποίους "ουδείς κατευθύνει", δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό RMC ο αιγυπτιακής καταγωγής πανεπιστημιακός Τάρικ Ραμαντάν, υποστηρίζοντας ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι "δεν είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού"
► 14:40: Πάνω από 100.000 διαδηλωτές στην πόλη Νταμανχούρ, 100 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου
► 14:20: Χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να καταφθάνουν στο κέντρο του Καΐρου
► 14:05: Ομάδα υποστηρικτών του Μουμπάρακ επιχείρησαν να κάψουν τα άδεια γραφεία του Αλ-Τζαζίρα στο Κάιρο
► 14:00: Το Αλ-Τζαζίρα καταγγέλλει επίθεση χάκερς στο site του
► 13:45: Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε σήμερα τις αιγυπτιακές αρχές να διεξαγάγουν "διαφανείς και αμερόληπτες" έρευνες για τις πρόσφατες βιαιότητες στη χώρα.
► 13:45: Ένα αεροσκάφος με ιατρικό υλικό που εστάλη από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Καΐρου, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής οργάνωση αρωγής εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που σε ορισμένες περιπτώσεις παρεμποδίστηκε η πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού στους τραυματίες.
13:35: Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, μετέχει στη συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ, αναφέρει το Αλ Τζαζίρα
13:20: Σε "εκατοντάδες χιλιάδες" υπολογίζει τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ το Αλ Τζαζίρα.
13:05: "Να αποχωρήσει τώρα με αξιοπρέπεια" κάλεσε τον Χόσνι Μουμπάρακ ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και  πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
"Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί" δήλωσε ο ίδιος ερωτηθείς για συμβιβασμούς που ενδεχομένως θα μπορούσαν να γίνουν
13:00 Eτοιμος για διάλογο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, αλλά μετά την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δηλώνει για πρώτη φορά δημόσια ο ανώτατος ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
"Είμαστε υπέρ του διαλόγου με οποιονδήποτε θέλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, μετά την αποχώρηση αυτού του παράνομου, αυτού του διεφθαρμένου και αυτού του τυράννου", δήλωσε ο Μπαντίε αναφερόμενος στον Μουμπάρακ.
► 12:00 : Το σύνθημα που επικρατεί είναι "Φύγε". Ένα άλλο σύνθημα που συνεχώς επαναλαμβάνεται από το πλήθος "εμείς δεν θα φύγουμε, εσύ θα φύγεις", από τον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος και ζητά την "εδώ και τώρα" παραίτηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, στέλνοντάς του ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία.
12:50 : Να παραμείνει ο Μουμπάρακ στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για να ηγηθεί της μετάβασης της χώρας προς τη δημοκρατία δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
11:50: Μια ρουκέτα, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, εκτοξεύθηκε εναντίον του κτιρίου της κρατικής ασφάλειας στην πόλη Ελ Αρίς που βρίσκεται κοντά  στη χερσόνησο του Σινά, στην μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας.
11:30: Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ αλλά και χρήστες του twitter, ηρεμία επικρατεί στην πλατεία Ταχρίρ με τον στρατό να φαίνεται να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Περιμετρικά της πλατείας λειτουργούν σημεία ελέγχου, απ' όπου περνούν υποχρεωτικά όσοι θέλουν να μπουν στην πλατεία. Γίνεται λόγος για μεγάλες ουρές που έχουν σχηματιστεί, αλλά δεν υπάρχει ένταση.
11:20: Την πρόθεσή του να διαδραματίσει ρόλο στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και νυν γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
"Είμαι φυσικά στη διάθεση της χώρας μου. Αλλά θα δούμε τις πολιτικές εξελίξεις. Είμαι έτοιμος να υπηρετήσω ως πολίτης που έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος", είπε.
11:15: Για ανάγκη εθνικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο κάνει λόγο η Ε.Ε., που παίρνει αποστάσεις από τη θέση των ΗΠΑ.
11:00: Η Γερμανία καγκελάριος δηλώνει πως οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να εγγυηθούν ότι οι σημερινές διαδηλώσεις θα είναι ειρηνικές, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.
►  10:45: Κατά τις προσευχές της Παρασκευής στο Ιράν ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αλ Χαμενεϊ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Αίγυπτο κάνοντας λόγο για "ισλαμική αφύπνιση".
10:15: Σύμφωνα με τους New York Times η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει πρόταση σε συνεργασία με Αιγύπτιους αξιωματούχους για την άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στην οποία τόνισε την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο.
► 08:00: Ο Μπερλουσκόνι στηρίζει τον Μουμπάρακ: "Πρέπει να μείνει μέχρι τις εκλογές"
07:00: Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου φέρεται να έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να μην υπάρξουν προσπάθειες παρεμπόδισης των σημερινών διαδηλώσεων.