Στα τρία "ανέκδοτα", το ένα...δώρο

 Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Δεν έχω καμία πρόθεση να ανταγωνιστώ τα ανέκδοτα που  δημοσιεύει συχνά το καφενείο, πολύ ωραία ανέκδοτα, που έστω για λίγο, μας...ισιώνουν. Χρειάζονται και αυτά. Αυτοί που δεν χρειάζονται και που δυστυχώς δεν χάνονται, είναι οι σοβαρολογούντες γελοίοι, στους οποίους αναφέρονται και "αφιερώνονται εξαιρετικά", τα δικά μου, παρακάτω, "ανέκδοτα".

Ανέκδοτο πρώτο: Ήταν λέει, κάποτε ένας στρατηγός τεσσάρων αστέρων, αμερικάνος φυσικά, ονόματι Colin Luther Powell, πλάκα τα γαλόνια και τα παράσημα, από το ύψος της μασχάλης του, μέχρι λίγο παραπάνω από τη ζώνη της στολής του, όταν είναι κορδελίτσες σε σειρά, γιατί όταν κρεμάνε ολόκληρα το παράσημα μπορεί να φτάσουν μέχρι τον γοφό και βάλε. Έτσι για την ιστορία, να πούμε ότι οι Ρώσοι, τα ολόκληρα παράσημα τα απλώνουν οριζοντίως, από την μία μασχάλη έως την άλλη, ίσως γιατί σε κάθετη παράταξη, θα έφταναν μέχρι...το γόνατο. Τέλος πάντων, το πως επιθυμεί το κάθε κράτος να "φοριούνται" τα παράσημά του δεν έχει και τόση σημασία, ούτε και μας πέφτει λόγος. Αυτό που έχει ......σημασία είναι αν πρέπει να δεχόμαστε ότι η κατοχή παρασήμου μπορεί να θεωρείται και αμάχητο τεκμήριο ιδιαίτερων ικανοτήτων και επιδόσεων και κυρίως υψηλού δείκτη IQ, εξυπνάδας δηλαδή.

Αυτόν λοιπόν, τον ένδοξο στρατηγό, ένας άλλος επιφανής και super genius, αμερικάνος
κι' αυτός, ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, με το διάσημο όνομα G.W.Bush, τον επέλεξε, εκτιμώντας προφανώς τις ηγετικές του αρετές στα πεδία των μαχών, ως τον 65ο United States Secretary of State (στα καθ' ημάς, Υπουργό Εξωτερικών). Στην θέση αυτή υπηρέτησε με ιδιαίτερη ευσυνειδησία και αφοσίωση στα Δημοκρατικά Αμερικανικά ιδεώδη, από το 2001 έως το 2005. Θα πρόσθετα και επιτυχία, αν εκτός από τον πόλεμο κατά του Ιράκ, το 2003, είχε να επιδείξει και κάποια άλλη, δική του, αξιόλογη ενέργεια. Θα μου πείτε ότι τα προηγηθέντα του πολέμου αυτού, αλλά και τα επακολουθήσαντα μέχρι σήμερα, δηλαδή τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσίασε και οι έξοχοι πολιτικοί χειρισμοί του, προκειμένου να πείσει στην "διεθνή κοινότητα" και κυρίως τον Άγγλο πρωθυπουργό Tony Blair, που ήταν και ο ποιο δύσκολος (ναι, πολύ), περί του δικαίου ενός τέτοιου πολέμου και οι χιλιάδες των νεκρών και καταστροφών, δεν φτάνουν;

Μέχρι χθες θα σας απαντούσα ευθέως, βεβαίως ναι και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρόσθετα ότι και μόνο γιαυτό, θα έπρεπε να του απονεμηθεί, τιμής ένεκεν και το πέμπτο αστέρι, ώστε να μπει στο Hall of Fame των στρατηγών πέντε αστέρων, μαζί με τους ήρωες του 2ου Παγκ. Πολέμου, G.Marshall, D.MacArthur, D.Eisenhower, H.Amold και νεώτερο O.Bradley.

Σήμερα όμως δεν μπορώ, γιατί ακούστε τι έκανε. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Αγγλική εφημερίδα Guardian δήλωσε ότι οι πληροφορίες του, σχετικά με το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεϊν, ήταν ψευδείς (ακούτε πράματα) και αυτός που τις είχε ”δώσει”, ήταν ένας, χαμένος, αντίπαλος του Σαντάμ, που απλώς σκόπευε την ανατροπή του δικτάτορα προς όφελός του και τίποτα παραπάνω. "Είναι γνωστό εδώ και χρόνια” πρόσθετε ο στρατηγός ”ότι η πηγή, γνωστή ως "Φάλτσα Μπαλιά" (κι' εκεί παράγκα;), ήταν εντελώς αναξιόπιστη" και ότι "Θα έπρεπε να τεθεί το ερώτημα στην CIA και την DIA (υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας, των ΗΠΑ φυσικά, γιατί εμείς, ευτυχώς, με τέτοια ονομασία έχουμε μόνο supermarket), γιατί δεν ενημερώθηκα για την αναξιοπιστία της πηγής, προτού οι ψευδείς αυτές πληροφορίες συμπεριληφθούν στην έκθεση που εστάλη στο Κογκρέσο και μνημονευθούν στην προεδρική ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους, αλλά και στην ομιλία μου στον ΟΗΕ". Με άλλα λόγια λέει δηλαδή, ότι μου έδωσαν ένα χαρτί που κάτι έγραφε και μου είπανε πήγαινε και διάβασέτους το. Τι άλλο να έκανα; Στο κάτω-κάτω εγώ θα πήγαινα στον πόλεμο;

Τώρα τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Την αξιοπιστία των...υπηρεσιών, την εγκυρότητα των παρασήμων, ή την ικανότητα των ηγετών, με τόσο σπινθηροβόλους εγκεφάλους που χρειάζονται μόλις...8 χρόνια, για να καταλάβουν τι έκαναν;

Ανέκδοτο δεύτερο: Το 1997 είχε δημοσιευτεί στον τύπο η παρακάτω είδηση: "Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Μεταφορών κ. Χάρης Καστανίδης στη Βουλή (σε απάντηση σε αναφορά των βουλευτών κ.κ. Χρ. Κυπουρού και Γιάννη Κουράκη), από τα 25 δις δραχμές του ”σπατόσημου” που βρίσκονταν στον λογαριασμό του αεροδρομίου ”Νίκος Καζαντζάκης” τα 15 δις δραχμές, δαπανήθηκαν για αλλότριους σκοπούς. Ήδη έγινε εισαγγελική παρέμβαση για το ”σπατόσημο” γενικώς, μετά τις καταγγελίες του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας κ. Β. Αλεβιζόπουλου".

Το 2002, είχε δημοσιευτεί μια παρόμοια είδηση στον τύπο που έλεγε: "Aφαντοι πόροι 138,7 δισ. δρχ., αυτή τη φορά, αποκάλυψε χθες ο υπεύθυνος του Tομέα Mεταφορών της Nέας Δημοκρατίας κ. Aθ. Xειμάρας, στη διαχείριση των εσόδων που εισπράττονται μέσω του Tέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων (σπατόσημο), καθώς τα κεφάλαια αυτά παράνομα χρηματοδότησαν την εταιρεία του νέου αεροδρομίου των Σπάτων, αν και προορίζονταν για τα περιφερειακά αεροδρόμια".

Στις 22/02/2011, τώρα προχθές, δημοσιεύτηκε στον τύπο άλλη μία είδηση η οποία, εν συντομία λέει ότι: Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσια Διοίκησης έδωσε εντολή να ελεγχθεί η περιουσιακή κατάσταση τριών υπαλλήλων στην υπηρεσία πολεοδομίας των Δήμων Θεσσαλονίκης, Ευόσμου και Θέρμης, διότι από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πρόστιμα 1 και 1,5  εκατομ. ευρώ που είχαν επιβληθεί για αυθαίρετες κατασκευές είχαν...εξαφανιστεί!
Αναφέρονται κι' άλλα, σχετικά, στο ίδιο δημοσίευμα, αλλά δεν τα παραθέτω γιατί το ανέκδοτο θα γίνει...ανέκδοτο.

Πάνε τα δυσεκατομμυριάκια μας μαζί με τις μίζες των υποβρυχίων. Αυτά δεν θα τα ξαναδούμε, θα βλέπουμε όμως, αυτούς που τα φάγανε και που δεν είμαστε εμείς, κ.Πάγκαλε!

 Ανέκδοτο δώρο: Ο πρωθυπουργός μας από την Φινλανδία που βρισκόταν, χθες και σε συνέντευξη που έδωσε, μαζί με την Φινλανδή πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι τον Μάρτιο πρέπει να ληφθούν σημαντικές και περιεκτικές "αποφάσεις-πακέτο", προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στις αγορές, ενώ υπογράμμισε ότι με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα "θα αποπληρωθεί το δάνειο και με τόκο", επισημαίνοντας ότι οι Φιλανδοί φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Τελικά να δείτε ότι αυτή η σιγουριά του κ. Γ.Παπανδρέου κάτι καλό μπορεί να κρύβει. Ίσως
να βγάλει μέσα από το καπέλο, με κάποια, έτσι, σοσιαλιστικού τύπου, εντυπωσιακή κίνηση,
αυτά τα λεφτά που έλεγε ότι υπάρχουν και μερικοί δεν τον πίστευαν.  Δεν ξέρω. Αλλά πάλι σκέφτομαι: υπάρχει τόσο μεγάλο καπέλο (φέσι ναι, αλλά καπέλο;) που να χωράει τόσα δισ.; Τι να πω; Από τους σοσιαλιστές όλα να τα περιμένεις! Εκτός και αν κάτι του έχει πει ό κ. Καπαλέρης του ΣΔΟΕ, για τα δυσ., που βρίσκει κάθε μέρα, εδώ κι' εκεί και που ακούμε και δεν τα βλέπουμε.

Και το κερασάκι στην "τούρτα" που πρόσφερε στους Φιλανδούς. Τους είπε ότι: "Μερικές φορές θέλω και ο ίδιος να κατέβω να διαδηλώσω επειδή δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος (εννοεί φαντάζομαι τον Καντάφι) από αυτά που συμβαίνουν (στην Λιβύη;). "Ωστόσο, η διαμαρτυρία δεν είναι αρκετή" (κοίτα να δεις που θέλει να τους βάλει και να σκοτωθούν). Πρέπει να αλλάξουμε την χώρα και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε" (άντε να δούμε πως θα ξεμπερδέψεις με τον φίλο μας, τον Μουαμάρ).

Βέβαια, οι Φιλανδοί είναι συνηθισμένοι στις χαμηλές...θερμοκρασίες, μ' εμάς όμως τι θα γίνει που δεν αντέχουμε...;  Άντε τώρα, δώστου να καταλάβει, ότι είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι μόνο αυτό αλλά να τον κάνεις να το πιστέψει!