Διαβούλευση τζόγου τέλος; Ναι μεν, αλλά…

 Γράφει ο Μαρίνος

Νέο κύκλο δημόσιων διαβουλεύσεων αναμένεται να προκαλέσει το πολυσυζητημένο πλην όμως καθόλου καλά μελετημένο νομοσχέδιο περί ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων, καθώς οι ασάφειες και τα κενά του νομοσχεδίου έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά και εκτός συνόρων και πολύ πιθανό να αναγκάσουν κάποια στιγμή την κυβέρνηση να συγκροτηθεί και να λάβει σοβαρά υπόψη τις κρίσιμες κοινωνικές προεκτάσεις του. 


Άξιος ο κύριος Σκυλακάκης που φροντίζει και διαβουλεύεται και με την Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό της ελληνικής κοινωνίας, αφού δε φαίνεται να φροντίζει για αυτήν η ίδια η κυβέρνηση. Γιατί η τελευταία σκέφτεται τα κρατικά έσοδα και τίποτε άλλο. Ολόκληρο νομοσχέδιο, υποτίθεται χιλιο-διαβασμένο από την κυβέρνηση, διορθωμένο, αναθεωρημένο κλπ. και δεν ξεκαθαρίζει τα βασικά όπως μεταξύ άλλων:
 1.    Το πώς θα καταπολεμήσει το κράτος τον εθισμό του κόσμου στο τζόγο και την κοινωνική, ψυχολογική, ηθική και οικονομική καταστροφή που τον συνοδεύει. Υποδομές δεν υπάρχουν, ενώ ...........υποστηρίζουν ότι θέλουν να προστατέψουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες χωρίς να έχουν μελετήσει ποιες είναι αυτές και τι προβλήματα παρουσιάζουν από την έκθεσή τους στο τζόγο. Άλλωστε ο εθισμός μπορεί να προκύψει ακόμη και από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, φανταστείτε τι έχει να γίνει και με όλα τα άλλα. Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα από πρόσφατη έρευνα της VPRC προκύπτει ότι το 5-6% τουλάχιστον των οικογενειών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εθισμού στο τζόγο, ποσοστό υπερβολικά υψηλό για ευρωπαϊκή χώρα.
2.     Τις επιπτώσεις που θα έχει η εισαγωγή των νέων μηχανών στην έκταση του φαινομένου του τζόγου συνολικά. Κατά πόσο και πώς θα περιοριστούν οι παράνομες δραστηριότητες και πόσο θα επεκταθεί ο τζόγος συνολικά. Γιατί λογικά σε μια κοινωνία το ποσοστό τζόγου πρέπει να είναι ανάλογο με τον πληθυσμό και τα προβλήματα που αυτός μπορεί να επιφέρει στην κοινωνία. Και ο νόμιμος τζόγος μέχρι σήμερα υπάρχει, και ρυθμιζόμενος και αρκετός. Ο μόνος περιττός είναι ο παράνομος.
Κύριε Σκυλακάκη μου, με αυτά τα δεδομένα εσείς καλά τα λέτε. Αλλά γιατί να πρέπει να δημιουργήσουμε τις υποδομές για αντιμετώπιση του εθισμού στο τζόγο από την ασύδοτη προσφορά του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αντί να τον περιορίσουμε συνολικά, δηλαδή να πατάξουμε κάθε παράνομη δραστηριότητα, να απαγορέψουμε τελείως το διαδικτυακό και να δώσουμε ένα καλό μάθημα σε μερικά «καλά παιδιά» για παραδειγματισμό και να έχουμε το κεφάλι και την κοινωνία μας ήσυχη; Λεφτά μπορεί να βρει η κυβέρνηση και από αλλού. Τους πολίτες που θα χάσει από το τζόγο όμως όχι.    

Σας στέλνω και το σχετικό δελτίο τύπου του κ. Σκυλακάκη

Μαρίνος