Μεγάλα τα γερμανικά οφέλη από την αναδιάρθρωση του χρέους μας!

Γράφει ο Καφενόβιος

Πρέπει να είναι θέμα χρόνου η αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους! Όχι επειδή φούντωσαν πάλι στο εξωτερικό τα σχετικά σενάρια, αλλά λόγω των ηχηρών κυβερνητικών διαψεύσεων. Θυμηθείτε, εάν έχει επαληθευτεί έστω μία!…
Τώρα, οι δηλώσεις, οι φήμες και τα δημοσιεύματα δεν προέρχονται από τον «συνήθη ύποπτο», τις βρετανικές και τις αμερικανικές εφημερίδες, που συχνά υπηρετούν τους στόχους των κερδοσκόπων. Η συζήτηση περί ελληνικής χρεοκοπίας έχει προέλευση τη Γερμανία. Η γερμανική προέλευση προσδίδει άλλη σοβαρότητα, πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι, το Βερολίνο καθορίζει την οικονομική πολιτική της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής του μηχανισμού βοήθειας της Ε.Ε. (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει ήδη υποβάλει σχετική εισήγηση η οποία κερδίζει υποστηρικτές στο Βερολίνο και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Βεβαίως, η μείωση του χρέους συμβάλλει και στον περιορισμό της υψηλής δαπάνης για τόκους που υπονομεύει την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος.
Μια μείωση του χρέους κατά 15 δισ. ευρώ σημαίνει ότι, η Ελλάδα θα πληρώνει περί τα 700 εκατ. ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο για τόκους, δηλαδή περίπου όσα προσδοκά να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο από την αύξηση του ΦΠΑ.
Εν ολίγοις, η στήριξη της Γερμανίας είναι καλοδεχούµενη. ∆εν αποτελεί όµως ελεηµοσύνη προς την Ελλάδα, αλλά µία συµφέρουσα οικονοµικά κίνηση: θα αποτρέψει τους κλυδωνισµούς του........... ευρώ και θα οδηγήσει την ελληνική οικονοµία πιο γρήγορα στην ανάπτυξη µε µεγάλο – και πάλι – όφελος για τα γερµανικά προϊόντα.
Μην ξεχνάτε ότι, η Γερµανία μπορεί να έχει δώσει στην Ελλάδα γύρω στα 100 δισεκατοµµύρια ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, µέσω των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά δεν έχει πληρώσει τα 162 δισεκατομμύρια (πλην τόκων) των κατοχικών επανορθώσεων και έχει κερδίσει για τον εαυτό της τη µερίδα του λέοντος από εξαγωγές γερµανικών καταναλωτικών προϊόντων και τεράστια συµβόλαια µε το Ελληνικό ∆ηµόσιο: από το αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα τηλέφωνα του ΟΤΕ (βλέπε Siemens), έως στρατιωτικούς εξοπλισµούς πολλών δισεκατοµµυρίων.