Εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα



Γράφει ο Μαγια

Είκοσι χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα και ο κόσμος της εκπαίδευσης και της εργασίας καθώς επίσης και η νεολαία, θα τιμήσουν τη μνήμη του, στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα, στο μνημείο, που έχει ανεγερθεί έξω από το ομώνυμο σχολικό συγκρότημα, στην Πάτρα.
Τέτοιες μέρες ο χώρος της Παιδείας βρισκόταν σε αναβρασμό, εξαιτίας της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης», που προωθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ  με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο.
Μαζικές καταλήψεις σε γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια όλης της χώρας. Οι μαθητές διοργάνωναν σχεδόν καθημερινά μεγάλες πορείες και παρά τις απειλές της κυβέρνησης συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους ακόμα και την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων. Ταυτόχρονα παρακρατικές ομάδες προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές, ώστε να επιστρέψουν στα μαθήματα.
Στην Πάτρα, μια τέτοια ομάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα προσπαθεί να......... «ανακαταλάβει» σχολεία.  H επιχείρηση  ανακατάληψης του Πολυκλαδικού αποτυγχάνει λόγω της έγκαιρης παρουσίας καθηγητών στην πόρτα του σχολείου. Η ομάδα αποχωρεί, συνεχίζοντας προς τα σχολεία στην Τριών Ναυάρχων. Τα ίδια. Μετά προχωρούν προς το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο στα Ψηλά Αλώνια. Επιτίθενται, δέρνουν τους μαθητές και ανακαταλαμβάνουν το σχολείο. Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Φάρος» ενημερώνει για τα γεγονότα. Φτάνουν στο χώρο ο δήμαρχος Α. Καράβολας, δημοτικοί σύμβουλοι, φοιτητές, καθηγητές και γονείς. Στην είσοδο του σχολείου δέχονται λυσσαλέα επίθεση με αλυσίδες, λοστούς και καρέκλες.
Ένας καθηγητής αιμόφυρτος στο έδαφος, δύο ακόμα τραυματισμένοι.  Η κατάσταση του ενός είναι σοβαρή. Μεταφέρεται στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» και στη συνέχεια  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο Νίκος Τεμπονέρας, είναι νεκρός. Στις 12 το βράδυ μια σιωπηλή πορεία χιλιάδων ανθρώπων διαδηλώνει στο κέντρο της πόλης.
Την επομένη, ο Υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του. Νωρίτερα, είχε κατηγορηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Τεμπονέρα. (Τα επόμενο χρόνια, όταν η υπόθεση είχε καταλαγιάσει, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ και αναδείχθηκε στέλεχος των κυβερνήσεων Σημίτη). Στη θέση του στο Υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων και την έναρξη διαλόγου για την Παιδεία «από μηδενική βάση».
Στις 10 Ιανουαρίου1991 πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο οποίο πήραν μέρος γύρω στα 100.000 άτομα. Ήταν επεισοδιακό και είχε τραγική κατάληξη. Από τις συγκρούσεις ΜΑΤ και διαδηλωτών έπιασε φωτιά το πολυκατάστημα «Κάπα-Μαρούσης» στην Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τέσσερις άνθρωποι. Την πυρκαϊά προκάλεσε ένα καπνογόνο που ρίχτηκε από τους αστυνομικούς.
Τις επόμενες μέρες η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται.. Οι μαθητές ξαναγύρισαν στα μαθήματά τους στις 13 1ανουαρίου.
Στο εδώλιο κάθισε ως βασικός αυτουργός ο Ιωάννης Καλαμπόκας. Η δίκη του Καλαμπόκα διάρκεσε σχεδόν ένα χρόνο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου. Καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό.
Λίγους μήνες αργότερα έγινε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. Το 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του.
Το 3ο Λύκειο Πάτρας, τόπος του φονικού, φέρει το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, τονίζεται: «οι αγώνες που έγιναν και θα γίνουν ξαναποκτούν σήμερα επιτακτικό και κυριολεκτικό νόημα, όταν οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται, τα μεσαία στρώματα φτωχοποιούνται, η ανεργία καλπάζει (ιδιαίτερα στη νεολαία) και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας οδηγείται στο περιθώριο. Η δραματική περικοπή των εισοδημάτων των εργαζομένων, η άγρια φοροεπιδρομή, η εγκατάλειψη και στη συνέχεια η εκποίηση κοινωνικών δομών (υγείας, παιδείας, πρόνοιας), το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και χώρου αποτελούν την πεμπτουσία της πολιτικής της τρόικα και της κυβέρνησης. Ο λαός στη φτώχεια, οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας στην εξουσία. Η οικονομική και όχι μόνο «κατοχή» της χώρας είναι γεγονός. Μας προορίζουν για σύγχρονους δούλους. Να τους δείξουμε την πόρτα της εξόδου.Ο αγώνας για Παιδεία χρειάζεται να ενταθεί κυρίως ενάντια στην πολιτική της ραγδαίας υποχώρησης του δημόσιου χαρακτήρα της και της εκχώρησής της στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο Καλλικράτης στην εκπαίδευση αποτελεί εργαλείο του μνημονίου που θα οδηγήσει τα σχολεία και την εκπαίδευση σε περαιτέρω μαρασμό και υποβάθμιση. Η Γνώση στους λίγους και εκλεκτούς, η πλειοψηφία της νεολαίας στην αναλώσιμη δεξιότητα και ανασφάλεια, εκπαιδευτικοί ημερομίσθιοι μέσω ΕΣΠΑ, «μέντορες», συγχώνευση και κλείσιμο σχολείων, αποτελούν μερικά σημεία που αποκαλύπτουν το σύγχρονο μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Το «νέο σχολείο» φαίνεται να απαντά στην μέχρι τώρα ημιμάθεια με τις ξένες γλώσσες σε βάρος της μητρικής, τη διάσπαση των επιστημονικών πεδίων, τις δύσκολες εξετάσεις και τις αγγλοσαξωνικού τύπου «τράπεζες θεμάτων», δηλαδή την αμάθεια. Από την άλλη μεριά  το «νέο Πανεπιστήμιο» οδηγείται στα επιχειρηματικά συμφέροντα και σε ατομικά πτυχία ως «βεβαιώσεις σπουδών». Γι’ αυτό η ανάπτυξη πανεκπαιδευτικών μετώπων έρχεται πάλι στο προσκήνιο».