ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ & ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

 Γράφει ο Γιαννης Τσιμερικας

Πολύ μεγάλο θόρυβο προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση σχετικά με το άνοιγμα των πραγματικά κλειστών και των "κλειστών" επαγγελμάτων. Πάρα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας, πήρε θέση από τη μία ή την άλλη πλευρά, γράφει στα Bloggs, συμμετέχει σε συζητήσεις, ελπίζει ή "φοβάται" ανάλογα με την πλευρά στην οποία βρίσκεται.
Η αλήθεια είναι ότι το ντόρο αυτόν τον υποδαυλίζει και τον συντηρεί η ίδια η κυβέρνηση γιά προφανείς λόγους, ενώ είναι βέβαιο, (ήδη διεφάνη) ότι δεν έχει τα κότσια, ούτε μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Απλώς, ως το συνηθίζει, ψαρεύει σε θολά νερά. Και εξηγούμαι:
Πραγματικά κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα σήμερα, είναι τα εξής δύο: Των φαρμακοπολών (αυτοί αρέσκονται να ονομάζονται φαρμακοποιοί) και των συμβολαιογράφων. Είναι δύο επαγγέλματα τα οποία εκ του ορισμού τους και μόνον (αφού είναι επαγέλματα), θα έπρεπε να............ είναι προσβάσιμα σε όλους τους έλληνες πολίτες που έχουν τα προσόντα και επιθυμούν να τα ασκήσουν. Ζούμε σε μία ελεύθερη χώρα και το επάγγελμα που επιθυμεί να ασκήσει έκαστος από εμάς, θα πρέπει να υπάρχει ανοιχτός ο δρόμος προκειμένου να επιχειρήσει. Όμως και τα δύο αυτά αν και είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, είναι ασφυκτικά περίκλειστα και μόνο "κληρονομικώ δικαίω" μεταβιβάζονται. Ακούμε και βλέπουμε να αντιλογούν οι μεν φαρμακοποιοί πως πληθυσμιακά είναι οι περισσότεροι έναντι των άλλων χωρών κλπ., ενώ οι συμβολαιογράφοι πως είναι δημόσιοι λειτουργοί κλπ. Μα αυτά το επιχείρημα αφορούν όλους του επαγγελματίες. Γιατρούς, Δικηγόρους, Μηχανικούς, Λογιστές, Ηλεκτρολόγους, Υδραυλικούς, Οδοντιάτρους κλπ, κλπ,κλπ.
Επομένως, αν ανοίξουν πραγματικά τα επαγγέλματά τους, η ίδια η αγορά θα ισορροπήσει εκεί που μπορεί και εκεί που οι συνθήκες θα το επιτρέπουν. Όσον αφορά τους συμβολαιογράφους, τι σημαίνει "δημόσιοι λειτουργοί". Εδώ έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους. Αυτοί που είναι "άμισθοι" μας πειράζει αν αυξηθούν; Όμως, αγαπητοί μου συναναγνώστες, εδώ θα είμαστε, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Θα βρούν έναν τρόπο και θα μας τον σερβίρουν ως άνμοιγμα των επαγγελμάτων τους, ενώ η  πραγματικότητα θα είναι διαφορετική
Από την άλλη πλευρά τώρα, όλα τα άλλα επαγγέλματα που κατονομάζονται ως κλειστά, ολοφάνερο είναι ότι όχι μόνο ανοιχτά εναι, αλλά ορθάνοιχτα. Εμποδίζεται σε κάποιον που τελείωσε την ιατρική ή την οδοντιατρική Σχολή να ανοίξει ιατρείο ή οδοντιατρείο; Εμποδίζεται ο απόφοιτος της Νομικής ή του Πολυτεχνείου ή των ΤΕΙ να επιχειρήσει να γίνει Δικηγόρος ή Μηχανικός; Ασφαλώς όχι. Υπάρχει βέβαια το θέμα της ελάχιστης αμοιβής του Δικηγόροου και του Μηχανικού. Ναί συναναγνώστες μου, αλλά αυτές οι αμοιβές είναι τόσο μικρές, που στην πραγματικότητα κανένας επαγγελματίας δε δουλεύει μ'αυτές. Αντίθετα, οι εάχιστες αυτές αμοιβές εξασφαλίζουν στοιχεωδώς κάποια ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και παράλληλα εξασφαλίζουν έσοδα στο κράτος.
Τι θα πορούσε να γίνει;
Αν πράγματι η κυβέρνηση  ήθελε πραγματικά να ανοίξει τα  πραγματικά κλειστά επαγγέλματα (Φαρμακοποιών και Συμβολαιογράφων), χωρίς περιστροφές, τερτίπια και αλχημείες θα έπρεπε να δώσει την ευκαιρία σε όποιο νέο παιδί σπούδασε φαρμακευτική ή νομική και επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στα επαγγέλματα ατυτά, να μπορεί να το κάνει. Ούτως ή άλλως, τόσο στους συμβολαιογράφους, υπάρχει θεσμοθετημένη ελάχιστη αμοιβή όπως σε όλους τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, και στα φαρμακεία οι τιμές να έχουν μία ελάχιστη τιμή. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας και οι αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας. Αν δεν μπορέσει να σταθεί στο επάγγελμα λόγω υπερπληθυσμού, θα ισχύει και αυτούς ό,τι ισχύει γιά όλους  τους άλλους επαγγελματίες.
Διαφορετικά η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά θα είναι έκθετη.