ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ Κόκκινο πανί για την Παιδεία

Είναι ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού  κ. Γ. Παπανδρέου ο μοιραίος άνθρωπος για την  κυβέρνηση του ΠαΣοΚ; Είναι εκείνος που λόγω  της πολιτικής δυσκαμψίας και της έλλειψης «διπλωματικής» προσέγγισης που του προσάπτουν
οι συνάδελφοί του- πανεπιστημιακοί αλλά και πολιτικοί- μπορεί να φέρει την κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού; Πολλοί απαντούν χωρίς δεύτερη σκέψη «ναι». Δεν ξεχνούν ότι με τη διαδικασία του opengov, την οποία ανέλαβε προσωπικά ο κ. Πανάρετος το 2009, καθυστέρησε σχεδόν ένα
χρόνο η στελέχωση του δημόσιου τομέα της χώρας. Δεν είναι ένα ή δύο τα στελέχη του ΠαΣοΚ που σχολίαζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η Παιδεία αυτή τη στιγμή αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης. Και ότι μια σπίθα μπορεί εύκολα να ανάψει τη φωτιά...

O κ. Πανάρετος είναι από τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους φανατικούς φίλους και εξίσου φανατικούς εχθρούς. Ειδικά οι τελευταίοι προέρχονται από τον χώρο των πρώην συναδέλφων του πανεπιστημιακών, οι οποίοι τον αποκαλούν «συγκεντρωτικό», «σχολαστικό», «στα σύννεφα», «αν-άρετο» ή «κύριο Τεχνολογία». Σε αυτό το σκηνικό δεν βοηθάει το ότι είναι ο τύπος του ανθρώπου που δεν θα κάνει εύκολα πίσω. Ούτε το ότι............. έχει ταλέντο στο να προκαλεί «τσακωμούς», τους οποίους έχει επίσης μια ιδιαίτερη ικανότητα να τους κερδίζει. Τυχαίο;

Καθόλου, θα απαντούσαν οι «άσπονδοι φίλοι του», καθώς θεωρείται alter ego του κ. Παπανδρέου στα θέματα Παιδείας. Αλλωστε βρίσκεται δίπλα στον Πρωθυπουργό από το τέλος της δεκαετίας του 1970, εξακολουθεί να χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του, ανεξαρτήτως συνθηκών, αν και ο ίδιος έχει πει ότι δεν είναι φίλοι. «Είμαι συνεργάτης του τα τελευταία 35 χρόνια, δεν κάνουμε παρέα, αλλά γνωρίζω τον τρόπο που σκέφτεται και τον σέβομαι ως πολιτικό» διευκρινίζει.

Η αντιπαράθεση με τον Αχ. Μητσό
Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των εκρηκτικών σχέσεων του κ. Πανάρετου με τους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς η παραίτηση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας κ. Αχ. Μητσού, ο οποίος τον κατηγόρησε ανοιχτά μιλώντας στο «Βήμα» για συγκεντρωτισμό και πολιτικές που δεν ταιριάζουν ούτε με τη διαφάνεια που διακηρύττει η κυβέρνηση ούτε με την εφαρμογή των νόμων.

«Το υπουργείο Παιδείας δεν τσακώνεται με κανέναν» απαντά ο κ. Πανάρετος στο «Βήμα». Αποκαλύπτει μάλιστα ότι είχε ζητήσει ο ίδιος την παραίτηση του κ. Μητσού προ μηνός, γιατί «δεν έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει». Ο υφυπουργός Παιδείας εξηγεί ότι ο ίδιος δεν απαξιώνει κανέναν, δεν επιτίθεται στα πανεπιστήμια συνολικά, αλλά «επιτίθεται» ειδικά στις περιπτώσεις που φτάνουν στο γραφείο του και χρήζουν διερεύνησης. «Τα προβλήματα δεν είναι ποτέ προσωπικά» δηλώνει. «Είναι πολιτικά και εμείς τα μετατρέπουμε σε προσωπικά» προσθέτει.

Ο κ. Μητσός όμως ανταπαντά. «Αν ήθελε την παραίτησή μου,προφανώς μου το κρατούσε μυστικό.Το έμαθα πρόσφατα από το προσωπικό του μπλογκ...». Το θέμα άλλωστε της «ανοικτής» επικοινωνίας και των «μπλογκ» είναι η άλλη αδυναμία του κ. Πανάρετου, ο οποίος δηλώνει «κολλημένος με τον υπολογιστή του». Απαντά αμέσως στα e-mail του και είναι αλήθεια ότι δεν ενημερώνει προνομιακά κανέναν. Εκτός ίσως από την οικογένειά του ή τον κ. Παπανδρέου. Οσοι θέλουν να μάθουν τις αποφάσεις, τις απόψεις ή τις σκέψεις του «μπαίνουν» απλώς κάθε πρωί στην ιστοσελίδα του (http: //panaretos. blogspot. com/).

«Είναι συγκεντρωτικός»
Παρ΄ ότι το θέμα των σχέσεών του με τον πρώην γενικό γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, αλλά και με τους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση και ψιθύρους μεταξύ των υπουργών της, ο κ. Πανάρετος το αντιμετωπίζει με τον τρόπο που εκείνος ξέρει. «Δεν ιδρώνει το αφτί μου από όσα λέγονται για εμένα...» είχε δηλώσει μιλώντας στο «Βήμα». Εχει αποφασίσει ότι θα φέρει σε πέρας την υπόθεση «καθαρά χέρια» που έχει ξεκινήσει στα πανεπιστήμια της χώρας, συγκεντρώνοντας στοιχεία για οικογενειοκρατία, παράτυπες εξελίξεις, κρούσματα ευνοιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων.

Οπως λένε οι συνεργάτες του, η διαφωνία του με τον κ. Μητσό έγκειται στο ότι ο πρώην γενικός γραμματέας δεν επιθυμούσε να αλλάξει η «τάξη πραγμάτων» στα θέματα αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων των ΑΕΙ, ενώ ο κ. Πανάρετος πίστευε ότι η διεθνοποίηση της έρευνας και η υποβολή όλων των ερευνητικών προτάσεων στα αγγλικά και σε διεθνείς αξιολογητές είναι ένα βήμα που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.

«Οι διαφωνίες μας ήταν συνεχείς. Το κύριο πρόβλημά μου ωστόσοείναι η υπερβολική συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων προκηρύξεων ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και άλλων σχετικών θεμάτων στο γραφείο του υφυπουργού Παιδείας. Δεν γίνεται,αντί να περνούν όλα αυτά τα θέματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προωθούνται γρήγορα και να μην καθυστερεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, να συγκεντρώνονται όλα στο γραφείο του υφυπουργού...» λέει ο κ. Μητσός από την πλευρά του.

Πάντως, οι περιπετειώδεις σχέσεις μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Παιδείας, παραμονές της αλλαγής του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, προκαλούν σε πολλούς νευρικότητα. «Η υπουργός Παιδείας δεν αντιλαμβάνεται ότι με κουτσουρεμένο το επιτελείο της και τη σπίθα έτοιμη να ανάψει στα πανεπιστήμιαπρέπει να κρατήσει πολύ προσεκτική στάση τις επόμενες ημέρες» λέει στο «Βήμα» βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Αναταραχή στο Μαξίμου
Τα μηνύματα έχουν ήδη φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου εισηγούνται τώρα τακτική υποχώρησης στο θέμα των αλλαγών που σχεδιάζονται στην ανώτατη εκπαίδευση, κάτι που ο ίδιος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό. Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός της κ. Πανάρετος εμφανίζονται για πρώτη φορά σε «κοινή γραμμή» επιμένοντας στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου με ατόφιες τις δύο διατάξεις που ξεσήκωσαν τα πανεπιστήμια και αποτελούν τον ιδεολογικό «πυρήνα» του: τα συμβούλια διοίκησης με εξωπανεπιστημιακά μέλη στα ΑΕΙ και τον διορισμό πρυτάνεων έπειτα απο διεθνή διαγωνισμό. «Τα συμβούλια διοίκησης στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καθοριστικής σημασίας» τονίζει ο κ. Πανάρετος μιλώντας στο «Βήμα». « Αν δεν αλλάξει ο τρόπος διοίκησής τους, τα πανεπιστήμια της χώρας μας δεν θα αλλάξουν ποτέ» συνεχίζει. Και πάλι όμως ο υφυπουργός Παιδείας δεν αποκλείει τίποτε σε σχέση με τον χρόνο κατάθεσης του νέου νόμου. «Η πολιτική αλλάζει από ημέρα σε ημέρα» δηλώνει. Συσκέψεις για καθυστερήσεις
Η τακτική που ακολουθείται αυτές τις ημέρες σε κυβερνητικό επίπεδο σε σχέση με τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ είναι απλή: συσκέψεις επί συσκέψεων γα τα θέματα της ανώτατης παιδείας στα γραφεία του κόμματος - ήδη έγινε μία την περασμένη Τετάρτη-, με στόχο να καθυστερήσει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που δεν αναμένεται πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «έσπρωχνε» τον νέο νόμο-πλαίσιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τα δεδομένα άλλαξαν μέσα σε λίγες ημέρες. «Τον Φεβρουάριο ή ίσως και τον Μάρτιο θα δοθεί στη δημοσιότητα» έλεγε στο «Βήμα» συνεργάτης της κυρίας Διαμαντοπούλου αναφερόμενος στη σύνταξη του τελικού κειμένου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, το οποίο συντάσσεται αυτές τις ημέρες στο κτίριο του Αμαρουσίου.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες του 2010 σε Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε με θέματα Παιδείας η υπουργός Παιδείας κυρία Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός της κ. Πανάρετος έμειναν ως αργά το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Η μακρά συζήτηση ωστόσο δεν οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

ΒΗΜΑ