Σε επικίνδυνη τροχιά η Αϊτή

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε ότι η πολιτική ένταση μετά τις προεδρικές εκλογές έχουν θέσει τη χώρα της Καραϊβικής, που υπέστη τεράστιες καταστροφές από το σεισμό του Ιανουαρίου του 2010, σε μια "επικίνδυνη" πορεία.
«Είναι επικίνδυνος δρόμος αυτός στον οποίο βρισκόμαστε. Πέρα από τις φυσικές καταστροφές, βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση μετά τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 2010», είπε ο Πρεβάλ στην πόλη Γκοναΐβ, στην επέτειο των 207 της ανεξαρτησίας της Αϊτής από τη Γαλλία.
Διεθνείς παρατηρητές έχουν αρχίσει την διαδικασία επαλήθευσης των έντονα αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων των εκλογών σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο...

Η 10μελής ομάδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) αποτελείται από στατιστικολόγους, εκλογικούς και νομικούς ειδικούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χιλή, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Τζαμάικα άρχισαν την διαδικασία επαλήθευσης την Πέμπτη.
Δεν έχουν γίνει δημόσια δηλώσεις στην διάρκεια της διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες πριν σταλεί η έκθεσή τους στον Πρεβάλ, κάτι που αναμένεται ότι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα.
Τα επίσημα--αμφισβητούμενα--αποτελέσματα των εκλογών εμφανίζουν την πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ να προηγείται με 31% των ψήφων και δεύτερο τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Ζιντ Σελεστάν με 22%. Ωστόσο η καταμέτρηση αυτή χαρακτηρίζεται προϊόν νοθείας και απάτης από το Μισέλ Μαρτελί, δημοφιλή τραγουδιστή που εμφανίζεται να ήρθε τρίτος με 7.000 ψήφους λιγότερες από τον δεύτερο και κατηγόρησε τον Πρεβάλ ότι παρενέβη υπέρ του υποψηφίου του.
Οι δύο υποψήφιοι που κατέλαβαν τις περισσότερες ψήφους θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο, που είναι προγραμματισμένος για την 16η Ιανουαρίου για να αποφασιστεί ποιος θα διαδεχθεί τον Πρεβάλ--η θητεία του οποίου τυπικά ολοκληρώνεται την 7η Φεβρουαρίου. Ο Πρεβάλ έχει δηλώσει πως θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρόεδρος έως και τον Μάιο ώστε να επιλυθεί η πολιτική κρίση.
«Ένας νόμιμος πρόεδρος και νόμιμα μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να αντικαταστήσουν τον πρόεδρο, τους γερουσιαστές και τους βουλευτές», είπε ο Πρεβάλ, καλώντας τους πολίτες της Αϊτής να σεβαστούν το Σύνταγμα ώστε να αποφευχθεί «μια ακόμα πιο σοβαρή κρίση.»
«Η ανοικοδόμηση στη χώρα. . . [και] η μάχη εναντίον της χολέρας. . . κάνουν τη σταθερότητα θεμελιώδη για την πολιτική ζωή» της χώρας, είπε.
Ο επίσημος απολογισμός του σεισμού του Ιανουαρίου του 2010 έκανε λόγο για 250.000 νεκρούς--άλλες εκτιμήσεις για πάνω από 300.000--και 1 εκατ. εκτοπισμένους μόνο στο Πορτ-ο-Πρενς, ενώ η επιδημία χολέρας έχει ήδη στοιχίσει πάνω από 3.300 νεκρούς και έχει προσβάλει σχεδόν 150.000 ανθρώπους.

newpost.gr