Eurogroup Υπερίσχυσαν οι γερμανικές αντιρρήσεις - Δεν λήφθησαν πρόσθετα μέτρα

Με την γραμμή της Γερμανίας, ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εναρμονίσθηκε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.

Αν και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί προ της συνεδρίασης του Eurogroup είχε δημιουργήσει προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα στήριξης της Ευρωζώνης τελικά επικράτησε η γερμανική γραμμή, σύμφωνα με την οποία οι διαθέσιμοί πόροι είναι αρκετοί και δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά το πέρας του Συμβουλίου : «Δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη να δράσουμε άμεσα. «Ακούσαμε προσεκτικά τον διεθνή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και αυτός τόνισε ακριβώς πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να αυξήσουμε τα διαθέσιμα. Υπάρχει αρκετό αποθεματικό για να ρυθμίσουμε τις .......άλλες περιστασιακές περιπτώσεις εάν υπάρξει ανάγκη ».
Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η ασυμφωνία των ευρωπαίων αξιωματούχων θα συνεχίσει να επιδρά αρνητικά στο κόστος δανεισμού των χωρών οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο των διεθνών χρηματαγορών τους τελευταίους μήνες. «Είναι πολύ δύσκολο να καθησυχαστούν οι αγορές» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη «θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη».
Τις θέσεις του Βερολίνου ασπάστηκαν οι εκπρόσωποι της Αυστρίας και της Ολλανδίας οι οποίοι επέμειναν στην αναγκαιότητα σεβασμού της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αναφορικά με τη στήριξη των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ τόνισε ότι δεν μπορούν «να κάνουν τη δύσκολη δουλειά και να στηρίζουν τη σταθερότητα μόνον οι χώρες που ακολοθούν την οικονομική πειθαρχία». Απρόθυμη να αναλάβει το επιπλέον κόστος ενίσχυσης της ευρωπαϊκής περιφέρειας εμφανίστηκε και η Ολλανδία με τον υπουργό Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ να δηλώνει ότι «θα ήταν πρόωρο να συζητηθεί τι θα γινόταν αν τα διαθέσιμα κεφάλαια αποδειχθούν ανεπαρκή».
Το Βερολίνο βέβαια δεν φείδεται προτάσεων. Μόνο που αυτές δεν φαίνεται να έχουν πείσει ακόμα τους κοινοτικούς εταίρους. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις για μια συνεκτική οικονομική πολιτική στην Ευρώπη. «Αν μας δώσετε λίγους μήνες για να δουλέψουμε πάνω σε αυτές και αν διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας με τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης τότε υπάρχει ελπίδα» τόνισε μετά τη χθεσινή σύνοδο. Πρόκειται για τις προτάσεις που παρουσιάζει με συχνές δηλώσεις του στον τύπο και συγκλίνουν ουσιαστικά στη συμμετοχή ιδιωτών στο μελλοντικό μηχανισμό στήριξης αλλά και σε μια πιο «σκληρή προσπάθεια» όλων των εταίρων προς την εξυγίανση των δημοσιονομικών.
Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup νωρίτερα είχε τονίσει πως η κρίση που βιώνει η Ευρωζώνη δεν είναι μία κρίση του ευρώ, αλλά μία κρίση που σχετίζεται με τα χρέη ορισμένων χωρών της ζώνης του ευρώ. «Το ευρώ συγκαταλέγεται στα πιο σταθερά και στα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο», τόνισε ο Γιούνκερ.

Πάντως, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έγινε εκτενής συζήτηση για τις πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και ζητήθηκε από τις δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου να λάβουν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επίσης, δεν εξετάσθηκε εκτενώς η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων από μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχειρίσεις Χρέους που θα αποτελέσει τον διάδοχο του σημερινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρά τις προσδοκίες που είχε προκαλέσει η χθεσινή αρθρογραφία των κ.κ.Γιούνκερ και Τρεμόντι για το θέμα.

Αναλυτές αναμένουν πως η απόφαση του Eurogroup να μην λάβει πρόσθετα μέτρα καταδεικνύει το έλλειμμα διακυβέρνησης στην ζώνη του ευρώ και τροφοδοτεί την ανασφάλεια για το μέλλον του κοινού νομίσματος. Αναμένουν δε να ενταθούν οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων, οι οποίες είχαν προεξοφλήσει πως θα υπήρχαν [πρωτοβουλίες οχύρωσης του ευρώ.