Υπάρχει ψυχή για πούλημα;

 Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

«..Αλλά αντίθετα με αυτά που πολλοί σπεύδουν να πουν, δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας. Η ψυχή μας είναι στην κοινωνία. Γιατί από την κοινωνία προερχόμαστε και στην κοινωνία και μόνο λογοδοτούμε».

Αυτά είπε ο υπουργός των Οικονομικών στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Κύριε Παπακωνσταντίνου, για να πουλήσει κάποιος κάτι, πρέπει πρώτα να το έχει. Ή αν δεν το πουλήσει μπορεί να το χαρίσει, ή να το παραδώσει.
Εσείς όπως φάνηκε από τα γεγονότα, δεν είχατε την ψυχή να ασχοληθείτε αποτελεσματικά με το πρόβλημα της Χώρας, αλλά ξεκινήσατε από λάθος βάση.
Σπεύσατε άμεσα να προτάξετε στις προτεραιότητές σας την οικονομική εξαθλίωση του λαού, το πισωγύρισμά του σε εποχές πριν εκατόν πενήντα χρόνια.
Αντί να στρέψετε το ενδιαφέρον σας στην δρομολόγηση συνθηκών για την δημιουργία ανάπτυξης, αφού εκεί υποφέρει ο οικονομικός τομέας, με την προώθηση μέτρων που και γνωστά είναι και άμεσα υλοποιήσιμα αφού όλοι σας τα ομολογείτε επί δεκαετίες χωρίς να τα ακουμπάτε, χωρίς να το ομολογείτε ή έστω να προβάλλετε τους λόγους και τις αιτίες που σας εμποδίζουν στην πραγματοποίησή τους.
Το να βάζεις το χέρι στη τσέπη του πολίτη και να του αφαιρείς το πορτοφόλι είναι κάτι πολύ εύκολο. Αυτό κάνατε στη κοινωνία. Ναι, σε αυτή τη κοινωνία που λέτε ότι λογοδοτείτε. Λογοδοτήστε λοιπόν τώρα γιατί δεν της είπατε της κοινωνίας ότι θα της στερήσετε μισθούς και συντάξεις για να πληρώσετε αυτά που άλλοι (και όχι όλοι μαζί) έφαγαν, χωρίς κανείς από ........αυτούς να καταλήξει φυλακή, να δημευτούν περιουσίες τους αλλά αντίθετα κάνατε προσπάθεια ακόμα και μέσα στη Βουλή να χαρίσετε 24 δις σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.
Για όλα αυτά τι λόγο έχετε να δώσετε;;
Τα οικονομικό πρόβλημα δεν λύνεται με την μείωση των εισφορών των αυτοκινήτων. Η μείωση των πωλήσεων των αυτοκινήτων δεν είναι ο πυρήνας του οικονομικού προβλήματος. Και στο κάτω-κάτω δεν είναι αυτοσκοπός η απόκτηση ενός αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο έχει και επακόλουθα. Διαρκώς αυξανόμενα από σας τέλη κυκλοφορίας, διαρκώς αυξανόμενα από τις εταιρείες ασφάλιστρα, διαρκώς αυξανόμενα από σας καύσιμα, συντήρηση, κ.α.
Βγαίνουν τα παπαγαλάκια σας στα κανάλια και ζητάνε από τις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες και να χορηγούν δάνεια να αγοράσει ο κόσμος αυτοκίνητα, μόνο και μόνο για να κονομήσουν οι αυτοκινητάδες.
Δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι οι τράπεζες δεν χαρίζουν χρήματα; Ότι δεν είναι ευαγή ιδρύματα; Δεν έχετε καταλάβει ότι οι τράπεζες για να δώσουν δάνεια πρέπει να διαπιστώσουν την πιστοληπτική ικανότητα του δανειζόμενου ότι τέλος πάντων είναι σε θέση να επιστρέψει τα δανεικά;; Όταν ο ενδιαφερόμενος εμφανισθεί στην Τράπεζα να ζητήσει δάνειο και δεν έχει εισόδημα που να δικαιολογεί την πληρωμή της δόσης του, όταν ήδη χρωστά άλλα δάνεια στα οποία δεν ανταποκρίνεται με ποιο κριτήριο θα αξιολογηθεί;; Ποια Τράπεζα θα δανείσει  ένα εκ προοιμίου επισφαλές δάνειο;;
Αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική να δανεισθεί το κράτος από τις τράπεζες και να μοιράσει το υπουργείο τα χρήματα όπως επίσης και να ενδιαφέρεται για την είσπραξη των δόσεων. Όχι μονά-ζυγά δικά σας.
Στερήσατε  από τους πολίτες την αγοραστική τους δύναμη και μέμφεστε τις τράπεζες που δεν χορηγούν δάνεια. Ποιον δουλεύετε τέλος πάντων;
Έχετε διαπιστώσει ότι με τους αλλοπροσαλλισμούς σας έχετε δώσει την εντύπωση ότι είστε χαμένοι σε πελάγη άγνοιας, ότι δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις τύχες της Χώρας και ότι εφαρμόζετε πιστά και υπέρ το δέον τις αποφάσεις των διεθνών τοκογλύφων που στο τέλος θα αποδειχθούν τελείως λάθος και αναποτελεσματικές, γεγονός που φαίνεται από τώρα αλλά όταν θα το συνειδητοποιήσει η κυβέρνησή σας τότε θα είναι πολύ αργά.