Επνιξαν τους Δήμους στα χρέη! Δεν θα πληρώσουν;…

Γράφει ο Μαγια

Ο Ραγκούσης, έχει πάρει χαμπάρι ότι, κινδυνεύουν να μείνουν την Πρωτοχρονιά απλήρωτοι εργαζόμενοι σε καταχρεωμένους Δήμους επειδή οι απερχόμενοι δήμαρχοι αξιώνουν από τις οικονομικές υπηρεσίες να εξοφληθούν κατά προτεραιότητα οι ίδιοι και οι κολλητοί τους αιρετοί, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι οργανισμών;

Ο Φούρας, στην Πάτρα (εντός των προσεχών ημερών θα λάβει και επισήμως τον τίτλο του πιο αποτυχημένου δημάρχου), που παραδίδει όχι χωρίς σάλιο, αλλά πνιγμένο στα χρέη τον Δήμο, έχει δημιουργήσει μέγα θέμα, απαιτώντας εδώ και τώρα την εξόφληση των εντιμότατων μελών του απερχόμενου …φουριστάν.

Και ενώ η κυβέρνηση κάνει …γαργάρα το αίτημα για διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν τη χρεοκοπία των «Καποδιστριακών» Δήμων, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες, αναρωτηθήκατε τι θα συμβεί μετά τις 3 Γενάρη στους «Καλλικρατικούς» Δήμους και τις Περιφέρειες; Λίγες μέρες πριν κι ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές εκκρεµότητες για την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών. Ουδείς γνωρίζει αν θα µπορέσουν να εργαστούν οι υπάλληλοι και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.
Μπλέξιµο µε την άσκηση αρµοδιοτήτων, ασάφειες σε ζητήµατα προσωπικού και υποδοµών, ενδεχόµενο κατάρρευσης κάποιων υπηρεσιών και άλλα γραφειοκρατικά ζητήµατα έχουν........... προκαλέσει πονοκέφαλο στους νέους δηµάρχους και περιφερειάρχες.

Προς το παρόν, όπως έγραψαν τα «Νέα», οι νέοι δήµοι δεν διαθέτουν ούτε ΑΦΜ, ούτε σφραγίδες, γεγονός το οποίο, παρότι µοιάζει ασήµαντο, θα είναι καθοριστικό στις αρχές του 2011. Οπως αναφέρεται, «αν δεν έχεις ΑΦΜ, δεν µπορείς να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασµό και αν δεν έχεις λογαριασµό, δεν µπορείς να πάρεις χρήµατα από τους θεσµοθετηµένους πόρους και να πληρώσεις τους υπαλλήλους».

Ο «Καποδίστριας» παραδίδει στον «Καλλικράτη» χρέη και άδεια ταμεία. Και τούτο σε συνδυασμό με την οδυνηρή οικονομική συγκυρία και το βρόγχο του Μνημονίου καθιστούν εκρηκτικό το νέο αυτοδιοικητικό τοπίο. Επί πλέον θα ανακύψει μείζον ζήτηµα µε τις δηµοτικές επιχειρήσεις και τα νοµικά πρόσωπα των Δήµων. Μέσα στο πρώτο δίµηνο του 2011 απαιτείται να έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί περίπου 4.500 από τις συνολικά 6.000 επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων.