Και όμως έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια...


Σωτήριον έτος 1986. Μοιάζει τόσο μακρινό και όμως οι ομοιότητες ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις λύσεις που προτείνονται, αλλά και τη στάση πολιτικών και πολιτών παρουσιάζει τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα
Τότε και πάλι το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία και ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνεQ

«ΔΑΠΑΝΑΜΕ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ»: Με αυτή τη φράση ο Πρωθυπουργός κ. Ανδρέας Παπανδρέου συνόψισε απλά μια σειρά από συλλογισμούς στις εκτεταμένες δηλώσεις του σχετικά με τη σταθεροποίηση της Εθνικής μας Οικονομίας.
Στις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού απάντησαν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης, η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε. με ανακοίνωση της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ανανέωσης κ. Κ. Στεφανόπουλος επίσης με δηλώσεις του και το Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού, με ανακοίνωση του, για να περιοριστούμε μόνο στα περιλαμβανόμενα στη Βουλή Κόμματα.
Τις δηλώσεις και ανακοινώσεις ακολουθούν θυελλώδεις συζητήσεις εκατομμυρίων Ελλήνων κάθε ιδιότητας και επαγγέλμα­τος, που ρωτούν ή απαντούν στο αν υπερκαταναλώνουμε, ποιοί καταναλώνουμε, πώς καταναλώνουμε και τι υπερκαταναλώνουμε…
Οι συζητήσεις φουντώνουν, η ΕΡΤ 1 πάντα κοντά στα γεγονότα και με την πολύ γνωστή εκπομπή «ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ» εγκαινιάζει την.........
χειμερινή περίοδο καλώντας τέσσερις οικονομολόγους και οικονομικούς συντάκτες να συζητήσουν το θέμα «Καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε».
Η συζήτηση ζωντανή και ενδιαφέρουσα διήρκεσε δυόμιση ώρες και κράτησε εκατομμύρια Ελλήνων «καρφωμένους» στην τηλεόραση. Η πρωτοβουλία της ΕΡΤ 1 επαινέθηκε απ’ όλους τους τηλεκριτικούς. Η επικαιρότητα του θέματος ήταν τέτοια ώστε γνωστό οικονομικό περιοδικό απομαγνητοφωνεί και δημοσιεύει σε δύο τεύχη του όλη τη συζήτηση (50 δακτυλογραφημένες σελίδες).
Ποτέ άλλοτε η οικονομική πολιτική δεν έγινε αντικείμενο μελέτης τόσο εμπεριστατωμένης και τόσο πλουραλιστικής. Τόνοι από χαρτί και μελάνι ξοδεύτηκαν στον τύπο για να γραφτούν γνώμες και σκέψεις πολιτικών, οικονομολόγων και απλών πολιτών για το καυτό θέμα της υπερκατανάλωσης, θέμα που αγγίζει όλους μας.
Ευχής έργο θα ήταν όλοι οι Έλληνες και πρώτα τα νέα παιδιά, το μέλλον μας, να είχαν τη δυνατότητα αλλά και το χρόνο να μελετήσουν όλες αυτές τις απόψεις. Πράγμα όμως ακατόρθωτο. Το υλικό σκορπισμένο, και ο χρόνος ελάχιστος.
Γι’ αυτό η PIRELLI HELLAS αποφάσισε να κάνει αυτή την έκδοση που αφιερώνει στους νέους. Μέσω από τα σκωπτικά σκίτσα του Κώστα Μητρόπουλου που στην πραγματικότητα είναι μαθήματα οικονομικής πολιτικής, εκφράζονται όλες οι απόψεις. Μπορεί να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε με το μήνυμα κάποιου σκίτσου. Κάπου όμως θα βρείτε και τη δική σας άποψη ή αυτή που θα θέλατε να είναι η δική σας. Γι’ αυτό λοιπόν η PIRELLI HELLAS σας προσφέρει τη δυνατότητα να κόψετε το σκίτσο αυτό για να το χρησιμοποιήσετε σαν αφετηρία συζήτησης στο μαγαζί, στο εργοστάσιο, στο γραφείο ή στο σχολείο. Ή και να φυλάξετε το ημερολόγιο σε κάποιο συρτάρι και κοιτώντας το που και που, να αναρωτιέστε όποιοι και αν είστε…”Μήπως κάπου είμαι και εγω”;
PIRELLI HELLAS – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1986