Διαφθορά στο ποδόσφαιρο, λέει. Ε΄, αυτό κι'αν είναι έκπληξη!

 Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Τελικά φαίνεται ότι είμαστε πολύ ευπροσάρμοστος, αλλά κυρίως φιλομαθής λαός. Δεν θέλουμε να υστερούμε σε τίποτα έναντι των ξένων. Αυτό ίσως οφείλεται στην προοδευτική μας ιδιοσυγκρασία. Ανήσυχα πνεύματα από αρχαιοτάτων χρόνων. Γιαυτό μας έχουν βάλει στο μάτι και τη μια κλέφτες μας ανεβάζουνε και την άλλη τεμπέληδες μας κατεβάζουνε. Δεν ακούς μια καλή κουβέντα για εμάς και το σόι μας, καμιά φορά δε ξεφεύγουν από τον ”παραδοσιακό” καθωσπρεπισμό τους και τότε μας δείχνουν το ένα δάκτυλο ενώ εμείς ποιο κουβαρντάδες, τους επιστρέφουμε πέντε.

Σ' αυτό βέβαια φταίμε κι' εμείς, γιατί τι στιγμή που ανοίγουν το στόμα τους και λένε τέτοια πράγματα, δεν θυμώνουμε, ούτε καν ζητάμε το λόγο, γιατί τα είπαν. Αλλά έτσι είμαστε εμείς, μεγαλόκαρδοι και στωικοί.

Δείτε ένα πρόσφατο παράδειγμα και είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Είδατε τι έγινε π.χ. με την Siemens. Αυτοί πλήρωναν μίζες, παντού στον κόσμο όχι μόνο εδώ, προκειμένου να παίρνουν μεγάλες κρατικές προμήθειες και να κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια, εμάς κατηγορούν ότι τα "πιάναμε". Λες και ήταν στο χέρι μας να........... τους πούμε όχι και μετά να μας κάνουν μούτρα ή να διαδίδουν ότι δήθεν, τορπιλίζουμε την ενότητα και την πρόοδο της… Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξέρετε, σ' αυτά οι μεγάλοι είναι μάνες και δεν είναι έξυπνο να παίζεις με τα νεύρα τους. Κάτι τέτοια έκανε και ο Σαντάμ στο Ιράκ, που δεν ήθελε να παραδεχθεί, με το καλό, ότι είχε όπλα μαζικής καταστροφής και στο τέλος έφαγε το κεφάλι του. Θα πείτε, βέβαια, ότι όπως φάνηκε, όχι μόνο δεν είχε τέτοια όπλα, αλλά το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο "εφευρέτης" της... υποψίας. Μα αυτό ακριβώς θέλω να πω. Καλό είναι να μην παίζεις με τους μεγάλους. Είπε ο "μεγάλος" ότι είχε τέτοια όπλα, πάει και τελείωσε. Θα έπρεπε αμέσως να το παραδεχθεί και να επιτρέψει στην "διεθνή κοινότητα"(;) να εγκατασταθεί εκεί, ώστε...ε' ναι και τα πετρέλαια, η τρομοκρατία, ο έλεγχος της περιοχής κλπ.

Στην περίπτωση την δική μας τώρα, ανακάλυψαν λέει, διαφθορά στο ποδόσφαιρό μας. Αφού είδαν και απόειδαν, ότι η διαφθορά δεν ευδοκιμεί στην χώρα μας, όπως αποδείχθηκε από μακροχρόνιες, αδιάβλητες και πολυδάπανες (εμείς δεν λογαριάζουμε τα λεφτά προκειμένου να αποδείξουμε ότι έχουμε καθαρό το...κούτελό μας, επειδή πιστεύουμε, λανθασμένα νομίζω, ότι σ' αυτό το σημείο του σώματός μας εκτός από τα σημάδια της συζυγικής απιστίας, εμφανίζονται και οι άλλες...λαθροχειρίες μας), έρευνες επιτροπών του κοινοβουλίου μας που δεν βρήκαν ούτε και θα βρούνε ποτέ και πουθενά ενόχους, απλώς και μόνο επειδή δεν γίνονται τέτοια πράγματα σ' εμάς. Έτσι έπιασαν το ποδόσφαιρο.

Και έπιασαν το ποδόσφαιρο, χωρίς να λογαριάσουν, (γιαυτό άλλωστε τους λέμε και κουτόφραγκους), ότι σ' αυτόν τον τόπο αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας, είναι το "αθλητικό ιδεώδες", με παράδοση χιλιετιών. Θεώρησαν, λέει, κάτι αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων ύποπτα, τα οποία απέφεραν πολύ υψηλά κέρδη σε μερικούς που ήξεραν και είχαν στοιχηματίσει σ' αυτούς. Το συνδύασαν δε αυτό με κάτι ιδιαιτέρως μεγάλα ποσά που βρέθηκαν κατατεθειμένα σε Τραπεζιτικούς λογαριασμούς παραγόντων και παικτών του ποδοσφαίρου και μας έστειλαν τα στοιχεία για περαιτέρω διερεύνηση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Είδατε που το πήγαν;

Μου θύμισαν την άλλη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 (πόσο γρήγορα περνάνε τα χρόνια και μένουν μόλις 3 χρονάκια ώστε να επέλθει η παραγραφή...), όταν τότε προκειμένου να ευνοήσουν τους αθλητές των ΗΠΑ που κυρίως αυτοί πάθαιναν κατάθλιψη στην θέα των αθλητών μας Κεντέρη και Θάνου, τους κατηγόρησαν ως δήθεν ντοπαρισμένους και έφαγαν τα λυσσακά τους για να τους αποκλείσουν από τους αγώνες. Σκεφτείτε ότι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν ολόκληρο τροχαίο κατά το οποίο κινδύνευσαν να χάσουν την ζωή τους ή έστω κάποια σοβαρή αναπηρία αυτοί οι νέοι, η οποία τελικά αποφεύχθηκε χάρις στην ετοιμότητα και ικανότητα των ιατρών του ΚΑΤ, οι οποίοι ενώ αντιμετώπισαν αυτούς τους αθλητές με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και γρατζουνιές στα πόδια και τα χέρια τους, κατάφεραν όχι μόνο να τους διατηρήσουν στην ζωή, αλλά να μην επιμολυνθούν και οι γρατζουνιές.

Βέβαια για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν ότι ποιο σύγχρονο ιατροφαρμακευτικό υλικό είχε τότε η επιστήμη, παγκοσμίως, στην διάθεσή της (εμείς είχαμε δει μόνο τον κ.Κεντέρη, ή αλλιώς το παιδί του ανέμου, με περιλαίμιο, το γνωστό κολάρο, για την προστασία του αυχένα, γιατί η κα Θάνου, ίσως, βρισκόταν "διασωλινoμένη" και το συμβούλιο των ιατρών καθηγητών δεν επέτρεψε, την έκθεσή της στους φακούς των φωτογράφων και της τηλεόρασης), ώστε να τους καταστήσουν ικανούς να υποστούν τον έλεγχο του αντιντόπιν κοντρόλ, τον οποίο και οι ίδιοι διακαώς επιθυμούσαν και επεδίωκαν, προκειμένου να αποδείξουν την "καθαρότητά" τους.

Δυστυχώς, η καθυστέρηση της αποκατάστασης των τραυμάτων των αθλητών μας, παρ' ότι δικαιολογημένη και βεβαιωμένη από αξιόπιστη πηγή όπως ήταν οι γιατροί που είχαν αναλάβει το γιγάντιο έργο της διατήρησης στην ζωή των αθλητών μας, που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Αμερικανών όπως είπαμε, έδωσε αφορμή στους ξένους αρμοδίους του αντιντόπινγκ να ισχυριστούν ότι τις ημέρες που θα εδίδετο ο μεγάλος αγώνα για την αποκατάσταση της υγεία τους, θα γινόταν συγχρόνως και "ξέπλυμα" του οργανισμού τους από τις απαγορευμένες ουσίες του ντόπινγκ, ώστε να μην μπορούν αυτοί να τις ανιχνεύσουν, κατόπιν. Προ αυτής της μανιακής καταστάσεως οι αθλητές μας με την συμπαράσταση σύσσωμης της αθλητικής ηγεσίας μας και μάλιστα με την προσωπική φροντίδα του τότε (είναι ακόμα) προέδρου του ΣΕΓΑΣ, οι αθλητές μας αυτοί σε μια έξαρση πατριωτισμού, πέταξαν στα μούτρα τους τις κάρτες συμμετοχής τους στους αγώνες και έφυγαν σαν κύριοι, όπως πριν το...δυστύχημα.

Ενώ λοιπόν εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να μην τους δίνουμε αφορμές, αυτοί όλο και κάτι θα βρούνε για να γκρινιάξουν μαζί μας. Έτσι προέκυψε και η συκοφαντία περί πουλημένων αγώνων, παραγόντων και παικτών, στο ποδόσφαιρό μας. Γιατί μόλις δούνε κάποιον φίλαθλο με πολλά λεφτά, να αναλαμβάνει πρόεδρος σε μια μικρή ομάδα της επαρχίας, αμέσως αρχίζουν τα υπονοούμενα. Που τα βρήκε τα λεφτά, γιατί γυρνάει από ομάδα σε ομάδα, για να γίνει πρόεδρος, ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του και άλλα τέτοια. Ό,τι και να τους πει κανείς ότι δηλαδή τέτοια πράγματα δεν γίνονται στην χώρα μας, αυτοί το βιολί τους.

Το ερώτημα τώρα είναι, τι κάνουμε εμείς με το καινούργιο σενάριο περί στημένων αγώνων και εκατομμυρίων στις τσέπες κάποιων...; Ο πρόεδρος της ΕΠΟ φαίνεται ότι έχει ενοχληθεί πολύ και παίρνοντας παράδειγμα από τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, προσπάθησε κι' αυτός να δώσει τόπο στην οργή και έβαλε τις καταγγελίες στο συρτάρι του μέχρι να ξεχαστεί το θέμα. Δεν είχε αποτέλεσμα, γιατί οι ξένοι, βλέποντας το ποδόσφαιρό μας να γιγαντώνεται και να απειλεί τα πρωτεία από Ισπανούς, Άγγλους, Ιταλούς και κυρίως Γερμανούς (η κα Μέρκελ δεν θέλει με τίποτα να επαναληφθεί η αποκοτιά μας του 2004 που πήραμε το πρωτάθλημα Ευρώπης), δεν κάνουν πίσω. Είδατε τι έγινε στο τελευταίο Παγκόσμιο του ποδοσφαίρου. Κάνοντας την καρδιά μας πέτρα, κλωτσάγαμε αέρα για να μην βάλουμε γκολ και αρχίσουνε πάλι τα γνωστά του Ευρωπαϊκού, δηλαδή από που ήρθανε αυτοί και πως το ένα και πως το άλλο. Έτσι η ομάδα μας έμεινε τελευταία αφού όμως είχε πετύχει και ένα γκολ, έτσι για το γαμώτο. Τέλος πάντων.

Τι κάνουμε λοιπόν τώρα; Πολύ περισσότερο όταν σ'αυτή την δύσκολη στιγμή να έρχεται και η "είδηση" ότι ένας απ'αυτούς τους περιοδεύοντες-φιλάθλους προέδρους να είναι έτοιμος για νέες επενδύσεις στο ποδόσφαιρο, αγοράζοντας μια ομάδα που έχει "ακουστεί" τ'όνομά της στην πιάτσα.

Φοβάμαι ότι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, λόγω και της απουσίας του πρωθυπουργού ο οποίος θα μπορούσε να δώσει, όπως πάντα, άμεσα λύση, θα βρίσκονται σε μεγάλο δίλημμα. Τι να υποστηρίξουμε; Το πάθος μας για το αθλητικό ιδεώδες, ή την αγωνία της κας Μέρκελ; Θα σκέπτονται, ασφαλώς και τις πιθανές συνέπειες που θα μπορεί να έχει μια εγωιστική επιλογή εκ μέρους μας.

Για σκεφτείτε να θυμώσουν και να μας στήσουν καμιά ιστορία π.χ. ότι υπάρχει μια πολυπληθείς (ενός,δύο εκατομμυρίων, μπορεί και παραπάνω, αν θέλουν) "Μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία, ως γνήσιοι απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου, ομιλεί την αρχαία Μακεδονική γλώσσα, τα... Σλαβικά, των οποίων τα δικαιώματά καταπατούνται βάναυσα, από τους Έλληνες. Nα σου τραβήξουν 2-3 (μπορεί και περισσότερα, αν θέλουν) ψηφίσματα του ΟΗΕ, ή του Δικαστηρίου Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης (ξέρετε αυτού του οργάνου των σοφών που αποφάσισε ότι πρέπει να ξαναλειτουργήσουν ελεύθερα τα "φρουτάκια" στην χώρα μας) και άντε καθάρισε μετά.

Γιαυτό λέω, σ'αυτή την δύσκολη συγκυρία (γιατί έχουμε και το ΔΝΤ στο κεφάλι μας), να αποφασίσουμε από μόνοι μας και να τιμωρήσουμε με αναστολή ενός το πολύ δύο... μηνών, μια-δυο ή και τρεις (είναι θέμα διαπραγμάτευσης) ομάδες τρίτης ή τέταρτης κατηγορίας και να στείλουμε κατηγορούμενους ένα-δύο "προέδρους", ώστε να ικανοποιήσουμε το δήθεν περί "δικαίου αίσθημα", αυτών που επιβουλεύονται την...ευτυχία μας. Και μετά εμείς ξέρουμε το κόλπο, από αναστολή σε αναστολή και από ένσταση σε ένσταση, θα περάσουν τα χρόνια χωρίς να το καταλάβουμε και μετά...παραγραφή.

Έτσι θα έχουμε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο, αφού έτσι το θέλουν οι "κουτόφραγκοι". Άκου διαφθορά στο ποδόσφαιρό μας!