Το μετέωρο βήμα των πελαργών και των καιροσκόπων

 Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Ο πελαργός, κοινώς λέλεκας ή λελέκι, είναι ένα συμπαθέστατο μεγάλο πουλί με μακριά πόδια, μακρύ λαιμό και μακρύ ράμφος, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των «Ciconiidae». Υπάρχουν 19 είδη πελαργών. Το πιο γνωστό απ’ αυτά στην Ελλάδα, είναι το «Ciconia- ciconia».
Γύρω απ’ το συμπαθές αυτό πουλί, έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι.
Πρώτος μύθος, είναι η διάχυτη εντύπωση στους μικρούς θαυμαστές του, ότι ο πελαργός είναι ο κομιστής των παιδιών, που φέρνει χαρά μέσα στην οικογένεια.
Δεύτερος μύθος, σε μικρούς και σε μεγάλους, είναι η ψευδής εντύπωση, ότι ο πελαργός στέκεται μονίμως πάνω στο ένα του ποδάρι, και επειδή δε γνωρίζουμε πιο θα είναι το επόμενο βήμα του, βγάλαμε τη ...........
φράση:«Το μετέωρο βήμα του πελαργού».
Το ότι μερικές φορές στέκεται όρθιος πάνω στο ένα του ποδάρι, δεν σημαίνει πως το κάνει για να μας παραπλανήσει, ώστε να μην ξέρουμε το επόμενο βήμα του, αν θα σηκωθεί να πετάξει ή όχι.
Αν αυτός ήταν ο σκοπός του, να μας παραπλανήσει, τότε θα τον ονομάζαμε «Ciconia- ciconia Opportunisticus», κοινώς, «Σηκώνεται –Σηκώνεται ο Καιροσκόπος. Όχι…. Στο ζωικό βασίλειο δεν υπάρχουν καιροσκόποι. Καιροσκόποι υπάρχουν μόνο στο βασίλειο των ανθρώπων. Αλλά ακόμη κι ανάμεσα στους ανθρώπους, ο «Homo Opportunisticus» (Ανθρωπος Καιροσκόπος) είναι σπάνιο είδος. Τον συναντούμε περισσότερο στο χώρο της πολιτικής. Π.χ. Είναι Βουλευτής, βάζει υποψηφιότητα για Δήμαρχος, προαναγγέλοντας ότι θα φέρει τη χαρά μέσα στις οικογένειες της πόλης του, όπως ο Πελαργός, αλλά δεν παραιτείται από την βουλευτική του θέση. Μένει με το ένα του ποδάρι στο κοινοβούλιο, έχοντας το άλλο πάνω απ’ την πόλη, περιμένοντας το αποτέλεσμα. Απ’ το αποτέλεσμα θα κρίνει και τη διάρκεια του δεσμού του με την πόλη. Αυτό λέγεται «Η μετέωρη αγάπη του καιροσκόπου». Το τι έχει μέσα το σακούλι του; Μόνο αυτός το ξέρει και κανένας άλλος. Με τον καιροσκόπο, δεν ξέρεις ποτέ το επόμενο βήμα. Είναι κι αυτός ένας τρόπος ζωής και επιβίωσης.