Το επαναστατικό …γκολ του Καντονά στις Τράπεζες!

Γράφει ο Μαγια

Πριν από αρκετά χρόνια ο Τζoρτζ Σόρος, είχε πεί: «Εάν δοθεί στις δυνάμεις της αγοράς πλήρης δικαιοδοσία ακόμα και σε αμιγώς οικονομικά και χρηματιστικά πεδία δράσης, θα δημιουργήσουν χάος». Γνώριζε καλά ο πασίγνωστος κερδοσκόπος πως η ακόρεστη δίψα για κέρδος των δυνάμεών της αγοράς μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εκτροχιασμό των οικονομιών. Πράγμα που συνέβη και μάλιστα εκδηλώθηκε με δραματικό τρόπο.
Με την κρίση έγινε αντιληπτό ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός και παρεμβατικός ρόλος του κράτους και των διεθνών θεσμών, ώστε να μπορούν να αποτρέπουν τις κανιβαλικές διαθέσεις της αγοράς, αλλά δυστυχώς ελάχιστα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα φαινόμενα του καπιταλισμού-καζίνο συνεχίζουν να είναι εδώ. Το βλέπουμε στα σκληρά παιχνίδια στα χρηματιστήρια, στα παράγωγα, στα ομόλογα, στα προϊόντα.  Σημαδιακό φαινόμενο -όπως σημειώνει ο Θ. Λυρτσογιάννης στο «Εθνος- τα 140 δισ. δολάρια μπόνους, που θα μοιραστούν σε τραπεζίτες στις ΗΠΑ. Πράξη επιεικώς ανήθικη, αφού ..........ανταμείβονται εκείνοι που προκάλεσαν τη χρηματοπιστωτική και στη συνέχεια οικονομική κρίση με την παράλογη, ασυλλόγιστη και επικίνδυνη συμπεριφορά τους.
Πρόκειται για κλασική περίπτωση του Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει…
Μια πρωτότυπη πρόταση κατέθεσε ο ανατρεπτικός Γάλλος, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Ερίκ Καντονά, για το που θα πρέπει να στηριχτεί η αντίσταση κόντρα στην οικονομική κρίση, που πλήττει εργαζόμενους και συνταξιούχους. Με αφορμή τις γενικές απεργίες στη Γαλλία και τα εκατομμύρια εργαζόμενους που κατέβηκαν στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό, ο Καντονά, θεωρεί πως «οι γενικές απεργίες δεν αρκούν».
Η μόνη «αληθινή επανάσταση», λέει, «είναι αυτή που έχει στόχο τις τράπεζες, που κλέβουν τον κόσμο. Το σύστημα στηρίζεται στις τράπεζες, άρα μπορεί και να ανατραπεί από αυτές. Αν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, αντί να βγουν στους δρόμους πήγαιναν στις τράπεζες και ζητούσαν να κάνουν.... ανάληψη των καταθέσεών τους, το τραπεζικό σύστημα θα γκρεμιζόταν. Η επανάσταση είναι απλή».