Ανώνυμοι «Δημοκράτες»

Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος


Είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη επανάσταση στην επικοινωνία. Η χρήση του διαδικτύου εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση της πληροφορίας στη βάση. Δίνει την δυνατότητα έκφρασης και άμεσης πολιτικοποίησης σε όποιον τον επιθυμεί, μόνο και μόνο για αυτό θα πρέπει να προφυλαχθεί ως μία μεγάλη και ουσιαστική κατάκτηση πολιτικής ελευθερίας και δημοκρατίας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε και τη σκοτεινή του πλευρά. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στη διάχυση στρεβλωμένων και χαλκευμένων ειδήσεων. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια όταν χρησιμοποιείται ως όχημα προσωπικών επιθέσεων και εκβιασμών. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια όταν ανώνυμοι «παλληκαράδες» ρίχνουν λάσπη και σπιλώνουν συνειδήσεις. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια όταν βλέπουμε να διαδίδονται οι πιο άθλιες και αστήρικτες φήμες.
Εκεί που αρχίζουν τα όρια της ........
αβίαστης και της αστήρικτης προσβολής της προσωπικότητας η δημοκρατία σταματά να λειτουργεί. Η ελευθερία πλέον κατακτάται σε βάρος του άλλου. Η ασυδοσία, η ανωνυμία και η συκοφαντία δεν συμβάδισαν ποτέ με τη δημοκρατία, ήταν πάντα προσκόμματα και προσχήματα και έτσι χρησιμοποιούνται και από τους ανώνυμους «κήνσορες» της δημοκρατίας.
Αλήθεια, όλοι αυτοί οι «δημοκράτες» γιατί προτιμούν να μένουν ανώνυμοι πίσω από τους αιχμηρούς θάμνους της ασφαλούς, όπως θέλουν να πιστεύουν, συκοφαντίας;
Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα βάζουμε με το μέσο, αλλά με το πώς αυτό χρησιμοποιείται από εμάς. Η φίμωση δεν είναι λύση, οι κανόνες όμως είναι. Άλλωστε, ακόμη και στον πόλεμο υπάρχουν κανόνες.
ΥΓ. e-scripta manent…