Αλλος περαιώνει κι άλλος πληρώνει


ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ του «το γοργόν και χάριν έχει» κινείται το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία τέθηκε υπόψη και της τρόικας την προηγούμενη Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα.
Στόχος είναι τα ειδοποιητήρια προς το περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες να ξεκινήσουν να αποστέλλονται ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε στο δημόσιο ταμείο να εισρεύσουν περί τα 500-600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και άλλο ένα δισ. ευρώ μέχρι το 2011.

Τα προσδοκώμενα έσοδα

Οσον αφορά τον πήχη των προσδοκώμενων εσόδων, ανεβοκατέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί:

*Από το ελάχιστο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο επαγγελματίας για την περαίωση κάθε χρήσης. Το τελικό σχέδιο ........αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας με βιβλία β' κατηγορίας θα καλείται να καταβάλει έως 500 ευρώ. Οι μικρομεσαίοι με βιβλία α' κατηγορίας (περίπτερα) πρέπει να πληρώσουν κατ' ελάχιστον έως 200-300 ευρώ ενώ για τα βιβλία γ' κατηγορίας θα προβλέπεται ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ. Εως και τριπλάσια θα είναι τα ελάχιστα ποσά για τις επιχειρήσεις που θα έχουν συλληφθεί στο παρελθόν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

*Από τον αριθμό των υποθέσεων που θα ενταχθούν στην περαίωση. Οπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα ενταχθούν στη ρύθμιση και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια (περίπου 450.000). Βέβαιο θεωρείται ότι η περαίωση θα αφορά και τον ΦΠΑ (αν και υπήρχαν εισηγήσεις να μείνει ανοιχτό ένα παράθυρο, έτσι ώστε να μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρείες που θα εντοπιστούν να έχουν υποπέσει σε βαριά αδικήματα φοροδιαφυγής που αφορούν τον ΦΠΑ).

*Από το πλαφόν που θα τεθεί στον κύκλο εργασιών. Σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις, στη ρύθμιση δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν εταιρείες με τζίρο άνω των εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις στο να μπει το πλαφόν ακόμη πιο ψηλά (π.χ. στα 15 εκατομμύρια ευρώ ή και να μην υπάρξει καθόλου πλαφόν) για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των ενδιαφερομένων. Εκτός ρυθμίσεως, θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα όλες οι εισηγμένες εταιρείες. Επίσης, όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες περαιώσεις ή έχουν μπει στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, δεν θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον.

Ο υπολογισμός του ποσού που θα καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας θα γίνεται με μαθηματικό τύπο. Ο τζίρος του επαγγελματία θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή (ύψους 1%-3% σύμφωνα με το αρχικό σενάριο) και από το ποσό που θα προκύπτει, ο επαγγελματίας θα καλείται να καταβάλει για την περαίωση ποσοστό ύψους του 20%.

Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ο φορολογούμενος, εκτός από το ποσό της περαίωσης, θα καλείται να καταβάλει και ένα τμήμα των προστίμων που του έχουν επιβληθεί από την εφορία. Το πιθανότερο είναι να καλείται να καταβάλει το 25% των προστίμων. Επίσης, όσοι έχουν εκκρεμότητες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει πρώτα να τις ρυθμίσουν προκειμένου να έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη διαδικασία της περαίωσης.

Ανοικτό παραμένει το ποιος θα αναλάβει την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι τη διαδικασία να «τρέξει» η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει εμπλοκή των λογιστών οι οποίοι και θα αναλάβουν να υπολογίσουν τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και (φυσικά) έναντι αμοιβής.
Ερχονται και νέες λυπητερές για τα νοικοκυριά

Ελληνικό Δημόσιο σε ρόλο... θέας Κάλι.

Από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους, οι δημόσιες υπηρεσίες των υπουργείων πρέπει να βάλουν όχι χέρι αλλά χέρια στις τσέπες εκατομμυρίων Ελλήνων για να συγκεντρώσουν έσοδα της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τη μία, το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να «σπρώξει» την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, ενώ από το νέο έτος θα ακολουθήσει η ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να «τρέξει» την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα όπως τα νέα τέλη κυκλοφορίας, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων, ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα. Στο «παιχνίδι» και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ζητά τον... οβολό όσων Ελλήνων έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους θα πλέουμε σε άγνωστα νερά» παραδέχεται ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επισημάνει ότι είναι άγνωστο πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες στους αλλεπάλληλους λογαριασμούς που θα λαμβάνουν από το Δημόσιο, πότε από την εφορία, πότε από την πολεοδομία, και πότε από το ασφαλιστικό ταμείο. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης του μνημονίου που συνέταξε το ΔΝΤ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα συνολικά έσοδα θα έχουν φτάσει στα 38,7 δισ. ευρώ. Ο στόχος για το σύνολο του έτους είναι μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε στα 58,4 δισ. ευρώ, ήτοι 20 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες.

Στην κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι όσο παραμένουν κλειστές οι στρόφιγγες του δανεισμού, ο αριθμός των πολιτών που θα συμμετέχουν στα «εθελοντικά» μέτρα για συλλογή εσόδων (π.χ. περαίωση, ρύθμιση χρεών σε εφορίες και ταμεία, ημιυπαίθριους) θα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα