Ποιους απειλεί το κουνούπι του Νείλου


O ιός του Δυτικού Νείλου σκότωσε μέσα σε λίγες ημέρες δύο ανθρώπους, ενώ ένας ακόμη δίνει μάχη για τη ζωή του στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής θετικά στον ιό έχουν βρεθεί τα 16 από τα 17 δείγματα που απεστάλησαν στο εργαστήριο, από ισάριθμους ασθενείς οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας και οι 12 από αυτούς παραμένουν για νοσηλεία. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Τις τελευταίες 40 ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύθηκαν 24 άτομα με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας και ιογενούς μηνιγγίτιδας, έναντι επτά που νοσηλεύθηκαν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Μετά τη διαπίστωση της έξαρσης, την περασμένη Παρασκευή, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων σήμανε συναγερμό. Ο πληθυσμός καλείται να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας, ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς για αυτούς το τσίμπημα του κουνουπιού που είναι ........
.φορέας του ιού μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρο. Ο κίνδυνος είναι ασήμαντος για όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Τα δύο θύματα που νοσηλεύονταν με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας είναι ένας 79χρονος άνδρας με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που υπέκυψε την Παρασκευή, καθώς και μία επίσης ηλικιωμένη γυναίκα. Μία ακόμη ηλικιωμένη ασθενής που έχασε τη ζωή της αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είναι άγνωστο αν υπέκυψε από την ίδια αιτία, καθώς, όπως ανέφερε η κυρία Αννα Παππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Ραμποϊών, δεν υπήρχε διαθέσιμο αποθηκευμένο δείγμα για να επιβεβαιωθεί αν την είχε τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο ιός εντοπίζεται για πρώτη φορά σε άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό. Κρούσματα είχαν εμφανιστεί ξανά το 1999, σε ασθενείς που εκείνη την περίοδο είχαν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ από το 1996 επιδημίες του ιού έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία), με πιο πρόσφατες περιπτώσεις εκείνες της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Στις ΗΠΑ η εμφάνιση του ιού σημείωσε αλματώδη αύξηση το 2002, όταν από τις 66 εμφανίσεις και τα 10 θύματα το 2001 φθάσαμε στους 4.156 ασθενείς και στα 284 θανατηφόρα περιστατικά την επόμενη χρονιά.