Η "γραφειοκρατία" έκαψε το Φοινικοδάσος στην Πρέβελη

Οτι έγινε στην Αρχαία Ολυμπία στις καταστροφικές φωτιές του 2007 με τα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης , ακροβώς το ίδιο συνέβη και στο Φοινικοδάσος της Πρέβελης.

Πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ στοίχισε ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός πυρανίχνευσης που δεν λειτούργησε ποτέ στο φοινικόδασος της Πρέβελης, με αποτέλεσμα να γίνει στάχτη ένα από τα ομορφότερα δάση στη χώρα, σχεδόν αποκλειστικά αποτελούμενο από φοίνικες. Οπως υποστήριξε σε δηλώσεις του, χθες, μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή, ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Αθανάσιος Καρούντζος, «υπήρξαν, όπως υποστηρίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, ορισμένα γραφειοκρατικά κωλύματα, που ανέστειλαν τη λειτουργία της πυρανίχνευσης και για το ........
.όλο ζήτημα
ξεκινά άμεσα ένορκηδιοικητική εξέταση». «Κρανίου τόπος. Αυτό που βλέπεις, πλέον, είναι “όρθια φαντάσματα” φοινικόδεντρων». Με τα λόγια αυτά περιγράφει στο «Βήμα» την εικόνα που εμφανίζει σήμερα το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης στην Πρέβελη Ρεθύμνου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Σαββατοκύριακου, ο προϊστάμενος της τοπικής υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ. Αντώνης Μπαγιαρτάκης. Χαρακτήρισε το σημείο «κορωνίδα του φυσικού κάλλους του Ρεθύμνου» και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια οικολογική καταστροφή τεράστιου μεγέθους καθώς κάηκε σχεδόν το 70% του φοινικοδάσους, ενώ επεσήμανε ότι η κατάσταση που έζησαν ήταν πρωτόγνωρη καθώς κατά τη διάρκεια της φωτιάς φυσούσαν άνεμοι εντάσεως ως και 12 μποφόρ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν όρθιοι.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, εκταμιεύοντας τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων». Μάλιστα την Τετάρτη θα γίνει μια πρώτη ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Ρεθύμνου με στόχο να οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης. Την περιοχή, που εκτείνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούτζος, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα ότι επειδή κάποιες κορυφές από φοίνικες έχουν διασωθεί ίσως μπορέσει το δάσος να σωθεί, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μη χαθεί η περιοχή ούτε οικολογικά ούτε τουριστικά. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φοίνικα κ. Μανόλης Μαστορογιαννάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για εμπρησμό «δεδομένου ότι και τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν τρία με μερικές ώρες διαφορά εκδήλωσης καθεμιάς πυρκαγιάς σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, που δεν επέτρεπαν στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ελέγξουν την κατάσταση».