Τι προετοιμάζουν τα επικοινωνιακά επιτελεία ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.


Του Μανώλη Κυπραίου

«Φωτιά» έχουν πάρει κινητά και «ακίνητα» τηλέφωνα υπουργών, προσπαθώντας να μάθουν από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Ηδη τα σενάρια περί ανασχηματισμού φουντώνουν μέρα με τη μέρα, με τον Γιώργο Παπανδρέου να μην έχει κρύψει την πρόθεσή του στο «σκληρό πυρήνα» φίλων και συνεργατών του πως: «πρέπει να αλλάξει άμεσα το κυβερνητικό σχήμα».
Ηδη στην Πάρο βρίσκεται ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταβεί στο νησί και ο υπουργός Πολιτισμού και στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στο «στόχαστρο» του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκονται τέσσερεις υπουργοί (στο σύνολό τους θηλυκού γένους) οι οποίοι-ες θεωρεί πως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Φυσικά ούτε λόγος για απομάκρυνση ή αλλαγή γίνεται για τους άσπονδους φίλους του Ευάγγελο Βενιζέλο και...........
Ανδρέα Λομβέρδο, την θέση του τελευταίου ειδικά όπου κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί, υπό αυτές τις συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός-σύμφωνα πάντα με συνεργάτες του-έχει θορυβηθεί από τις αντιδράσεις της κοινωνίας, θεωρώντας πως δεν έχουν περάσει στη συνείδηση του λαού πως οι επιλογές του ΔΝΤ και της Τρόικα ήταν μονόδρομος-και επιθυμεί διακαώς να εμφανιστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με διαφορετικό προφίλ, ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα και νέες προτάσεις υπέρ των λαϊκών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση και τα οικονομικά μέτρα.
Τόσο οι οικονομικοί, όσο και οι επικοινωνιακοί σύμβουλοί του, τον πιέζουν να αλλάξει επικοινωνιακή τακτική, αφήνοντας στην άκρη την τακτική του «ή αλλάζουμε ή βυθιζόμαστε» και να αποδείξει πως πλέον «υπάρχει φως στο τούνελ», εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή και ανελέητη επίθεση ενάντια τόσο στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όσο και στο οικονομικό επιτελείο του για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική επί διακυβερνήσεώς του, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στην ύφεση και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Αλλαγές παράλληλα κυοφορούνται σε ό,τι αφορά και την εξωτερική πολιτική. Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στην Τουρκία και τα Σκόπια, κατηγορώντας τα για αδιαλλαξία και μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ειδικά για την Τουρκία, η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού σε αυτήν θα βασιστεί στη συνεχή προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο και το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, κατηγορώντας ευθέως το «βαθύ κράτος» των Κεμαλιστών, το οποίο επιδιώκει τη μη προσέγγιση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, παρακάμπτοντας την πολιτική ηγεσία της Αγκυρας.

«Επί ποδός πολέμου» και η Ν.Δ.

Από την άλλη στη Νέα Δημοκρατία ήδη καταστρώνουν τα σχέδιά τους για ένα «θερμό φθινόπωρο». Το επικοινωνιακό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά-με τη βοήθεια πλέον του πρώην διευθυντή του «Έθνους» Γιώργου Χαρβαλιά προσανατολίζεται στην εφαρμογή της «σκληρής γραμμής» έναντι των οικονομικών και πολιτικών επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι λόγοι και οι τακτικές που θα ακολουθήσουν τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και οι βουλευτές θα στοχεύουν στο «όχι» της ελεύσεως του ΔΝΤ και της ΕΕ και με ποιόν τρόπο η ελληνική οικονομία θα μπορούσε αυτόνομα να βγει από την κρίση χωρίς την εμπλοκή των δύο αυτών οικονομικών οργανισμών.
Επίσης θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις «αστοχίες» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στο μεσοδιάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Απριλίου 2010, με το σκεπτικό πως δηλώσεις και ανεύθυνες τακτικές επιδείνωσαν περισσότερο την οικονομική κατάσταση της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ηδη για το λόγο αυτό, οικονομικοί σύμβουλοι και η ομάδα επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας μελετούν «σπιθαμή προς σπιθαμή» την δικαστική προσφυγή του ΔΣΑ και άλλων σωματείων, κατά των βασικών αρχών του «Μνημονίου» και των διοικητικών πράξεων που ακολούθησαν, την σύνταξη του οποίας έκανε ο συνταγματολόγος, καθηγητής Γ. Κασιμάτης.
Πέρα αυτών, ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει και στη γνωστοποίηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, πως θα μπορέσει η χώρα να βγει από το αδιέξοδο, πως θα ενισχυθεί ο μικρομεσαίος κλάδος και τα εισοδήματα χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, ενώ θα ανακοινώσει πως προχωρά σε εκστρατεία για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.
Ο Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται επίσης να «πλήξει» προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου για τα ζητήματα των εθνικών θεμάτων, κατηγορώντας τον για «μυστική διπλωματία» και «μυστικές συμφωνίες» με την Τουρκία και τα Σκόπια και για «προ-επίλυση» των διεθνών και διμερών προβλημάτων που απασχολούν την Αθήνα με τις δύο αυτές χώρες, εν αγνοία του ελληνικού κοινοβουλίου και του λαού.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό γεγονός-σε ότι έχει να κάνει με τον πολιτικό σχεδιασμό της Ν.Δ.-είναι η «σύμπραξη» με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σε στενούς του συνεργάτες: «αν οποιαδήποτε κοινοβουλευτική και θεσμική ενέργεια των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης-εννοώντας τα κόμματα της αριστεράς-είναι υπέρ του συμφέροντος του ελληνικού λαού, θα την υποστηρίξουμε».
Φυσικά, ούτε σκέψη υπάρχει, ούτε και αναμένεται να γίνει κάποια κίνηση προσέγγισης της Ν.Δ. με το ΛΑ.Ο.Σ., το οποίο πλέον η Ρηγίλλης θεωρεί πλέον ως «καμένο χαρτί» αφενός λόγω μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» που έδωσε στη Βουλή υπέρ του «μνημονίου», και αφετέρου λόγω του ότι η Ν.Δ. θέλει να δώσει το στίγμα ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος που έχει «σπάσει» τις αλυσίδες με το παρελθόν.
Το βέβαιο είναι, πως και τα δύο επιτελεία προετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα «καυτό» φθινόπωρο-ενόψει μάλιστα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης-με το ΠΑ.ΣΟ.Κ να επιθυμεί την μείωση των απωλειών του και την εξασφάλιση ποσοστών που θα το καθιστούν πρώτο κόμμα και τη Ν.Δ. να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να καταστήσει εαυτόν κυρίαρχη πολιτική δύναμη, ώστε έχοντας στη φαρέτρα της τα αποτελέσματα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με συνεχείς «επιθέσεις» κατά της κυβέρνησης να προκαλέσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.