Χρέη 33 δισ. προς το Δημόσιο λιμνάζουν στα δικαστήρια!


Γράφει ο Καφενόβιος

Δεν υπάρχει εβδομάδα, που να μην ανακοινώνονται ανακαλυφθείσες περιπτώσεις φοροφυγάδων ή οφειλετών προς το Δημόσιο. Και λοιπόν; Αφού τα έσοδα εμφανίζουν δραματική υστέρηση.
Η κυβέρνηση ακόμη μελετάει την αναδιοργάνωση του εισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος συνεχίζει να παραπαίει, παρότι έχουν περάσει 10 μήνες από τις εκλογές. Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει την επομένη των εκλογών, που λέει ο λόγος. Παντελής η απουσία προγραμματισμού και συγκροτημένου σχεδίου, που όφειλε να τα είχε έτοιμα το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά.

Καίριες εφορίες παραμένουν ακέφαλες, ενώ λιμνάζουσες υποθέσεις φορολογικής απάτης συνεχίζουν να παραμένουν στα ράφια των αρμόδιων υπηρεσιών. Είναι, άλλωστε, εντυπωσιακό ότι η .........σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει υφυπουργό ο οποίος να ασχολείται ειδικά με τα έσοδα του κράτους. Η εικόνα αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τα εβδομαδιαία πυροτεχνήματα για στοιχεία που ανακαλύπτονται μέσα από διασταυρώσεις ή τις λιγοστές κατασχέσεις περιουσίας κάποιων οι οποίοι χρωστούν στο κράτος.

Αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 100.000 οι προσφυγές για φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν μόνο στα τρία μεγάλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Το αστρονομικό ποσό των 33 δισ. ευρώ αγγίζουν τα χρέη προς το Δημόσιο που λιμνάζουν στις δικαστικές αίθουσες, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το έλλειμμα, που θα εμφανίσει φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός.
Χαρακτηριστικό της βιομηχανίας προσφυγών και των καθυστερήσεων τελεσίδικης απόφασης είναι και το γεγονός ότι από τα 10 λουκέτα που ανακοινώθηκαν σε ισάριθμα νυχτερινά κέντρα στις αρχές Ιουλίου λόγω φοροδιαφυγής, δεν έχει μπει ακόμα ούτε ένα αφού την επομένη ασκήθηκαν οι... κλασικές προσφυγές.
Με τους ρυθμούς αυτούς το επόμενο κύμα προσφυγών που αναμένεται ενόψει των νέων φορολογικών μέτρων δεν προβλέπεται να έχει εκκαθαριστεί δικαστικά πριν από μια δεκαετία. Αν δεν υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για δίκες εξπρές και δεν αυξηθεί ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού των δικαστηρίων, δεν θα λυθεί το πρόβλημα.
Τελικά, είναι τόσο ανίκανοι ή μήπως συμβαίνει κάτι χειρότερο: Δεν κάνουν τα αυτονόητα σκοπίμως!!!