Οι Ευρωπαίοι μας συγχαίρουν, αλλά εμείς γυρίσαμε το 1984


Financial Times"Ευρωπαίοι πολιτικοί επευφημούν την Ελλάδα για το αυστηρό πρόγραμμα περικοπών. Λιγότερο ενθουσιασμένοι είναι μάλλον οι Έλληνες λιανέμποροι. Το πρόγραμμα λιτότητας βάζει φρένο την κατανάλωση.

Στο κέντρο της Αθήνας έκλεισε τους τελευταίους μήνες ένα στα τέσσερα μαγαζιά". Πρόκειται για τις πρώτες συνταρακτικές συνέπειες του προγράμματος περικοπών, παρατηρεί η εφημερίδα για να συμπληρώσει ότι τους τελευταίους 10 μήνες το 17 % των καταστημάτων στην Αθήνα αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο. "Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης. Σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους, στη Σταδίου, έκλεισε το 25 % των μαγαζιών".

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier, συμπληρώνει: "Σημαντική υποχώρηση καταγράφει και η κατανάλωση. Οι Έλληνες αγόρασαν φέτος 20 % λιγότερα υποδήματα από ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ενώ στην ένδυση σημειώθηκε πτώση της τάξης του 19,6%. Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται η αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε καπνό, οινοπνευματώδη και αλκοόλ, στην αύξηση του ΦΠΑ από το 19 στο 23 % καθώς και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κατά 20 %. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ το εισόδημα των Ελλήνων θα πέσει σύντομα στα επίπεδα του 1984".