Ο «ιός του Νείλου» και στην Ελλάδα


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στον «ιό του Δυτικού Νείλου» οφείλονται τα δεκαέξι από τα είκοσι τέσσερα κρούσματα εγκεφαλίτιδας και άσηπτης μηνιγγίτιδας που νοσηλεύτηκαν από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και χθες στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (Λοιμωδών), σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποίησε το Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Οπως ανακοινώθηκε χθες από το νοσοκομείο, μεταξύ των ταυτοποιημένων κρουσμάτων περιλαμβάνονται και οι δύο εκ των τριών ηλικιωμένων που απεβίωσαν (ο εβδομηνταεξάχρονος που έχασε τη ζωή του την Κυριακή, έχοντας βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και μία από τις δύο γυναίκες που απεβίωσαν το περασμένο διάστημα). Χθες, στο «Λοιμωδών» νοσηλεύονταν δώδεκα άτομα με τον επίμαχο ιό (η πλειονότητά τους άνω των 70 ετών) εκ των οποίων ένας σε σοβαρή κατάσταση και ένας ακόμη σε σταθερή αλλά όχι καλή κατάσταση.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που καταγράφονται ασθενείς του «ιού του Δυτικού Νείλου» στην Ελλάδα, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες αποδίδεται στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών (τρόπος μετάδοσης του ιού είναι μέσω τσιμπήματος). Οπως είπε στην «Κ» ο καθηγητής στην...........
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, «αν και είχαμε ενδείξεις ότι τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί ο ιός και στην Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ασθενείς της νόσου». Οπως διευκρινίζει στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας αντισώματα του ιού σε υγιή άτομα που μολύνθηκαν, αλλά δεν νόσησαν. Σημειώνεται ότι το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί και το 20% εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία (πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις κ.α.). Περίπου το 1% όσων μολυνθούν αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα).

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, τα συσσωρευμένα περιστατικά ασθενών με εγκεφαλίτιδα είναι ένδειξη για το ότι εφέτος κυκλοφορούν πολύ περισσότερα κουνούπια. Το γεγονός αυτό σχετίζεται πιθανόν με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. «Πρόκειται για μια απτή συνέπεια του φαινομένου του θερμοκηπίου», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «σταδιακά περνάμε σε μια εποχή όπου θα βλέπουμε στη χώρα μας νοσήματα που συναντούσαμε μέχρι πρότινος σε νοτιότερες περιοχές του πλανήτη».

Στο μεταξύ, με επιπλέον ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών επιχειρούν να θωρακίσουν τις περιοχές τους οι αρχές στην Κεντρική Μακεδονία, από όπου προέρχονται τα περισσότερα κρούσματα. Η Νομαρχία Πέλλας αποφάσισε την επέκταση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, εφόσον βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ στην Ημαθία προγραμματίστηκε σχετική σύσκεψη για σήμερα. Στο Κιλκίς ξεκινούν άμεσα οι ψεκασμοί, αν και με καθυστέρηση, καθώς μέχρι πριν από δεκαπέντε ημέρες οι δήμοι δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, εξαιτίας της έλλειψης πόρων, εξήγησε ο νομάρχης, κ. Ευ. Μπαλάσκας. Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, πάντως, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για νέους ψεκασμούς, ενώ ήδη διενεργούνται κατά τόπους έλεγχοι για ενδεχόμενες εστίες μολυσμένων κουνουπιών.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα αλβανικών και βουλγαρικών εφημερίδων εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενη μετάδοση του «ιού του Δυτικού Νείλου» και στα Βαλκάνια, κυρίως μέσω της καλοκαιρινής επιστροφής Αλβανών μεταναστών στην πατρίδα τους. Να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι δυνατή η μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τρόποι προφύλαξης από τα τσιμπήματα

Χρήση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, εντομοκτόνων χώρου και αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού είναι μεταξύ των μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η χρήση των εντομοαπωθητικών και των εντομοκτόνων θα πρέπει να γίνεται κυρίως το διάστημα από το σούρουπο έως το χάραμα, που είναι και οι ώρες κατά τις οποίες τσιμπούν τα κουνούπια. Προστασία παρέχουν και τα ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα. Εκτός από τις σήτες στα ανοίγματα του σπιτιού, συνιστάται η χρήση κουνουπιέρας (πιο αποτελεσματικές είναι όσες είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό), η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών -αφού ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών- η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, το καλό κούρεμα του γρασιδιού και η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για εξωτερικούς χώρους.
Πηγή