Παίζουν τη «γάτα με το ποντίκι» οι Ισραηλινοί με το «Αμάλθεια»


Το Λιβυκό πλοίο που προσπαθεί να φθάσει στη Γάζα ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης αλλά εξακολουθούσε να τελεί υπό στενή παρακολούθηση του Ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, ενώ ο τελικός του προορισμός--το εάν θα ελλιμενιστεί στην Αίγυπτο ή θα προσπαθήσει να φθάσει στον Παλαιστινιακό θύλακα-- παραμένει άγνωστος, σύμφωνα με αντιφατικές πληροφορίες.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Καντάφι, που έχει ναυλώσει το σκάφος, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο Αμάλθεια έχει ακινητοποιηθεί λόγω μηχανικής βλάβης.
Κατά Αιγυπτιακές πηγές, το πλοίο αναμένεται να ελλιμενιστεί στο Αιγυπτιακό λιμάνι Αλ Αρίς, κάτι που εάν αληθεύει θα αποτρέψει πιθανή επέμβαση του Ισραηλινού ναυτικού, που έχει απειλήσει να το αναχαιτίσει σε περίπτωση που προσπαθήσει να διασπάσει το ναυτικό αποκλεισμό του Παλαιστινιακού θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.
Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, ο............. καπετάνιος του φορτηγού υπό μολδαβική σημαία συμφώνησε να αλλάξει πορεία προς το Αλ Αρίς, όπως του ζητήθηκε από τις αρχές στο Ισραήλ. Πάντως το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό συνέχιζε να επιτηρεί το πλοίο.
Ωστόσο στην Τρίπολη το Ίδρυμα Καντάφι διέψευσε ότι το πλοίο που μεταφέρει 2 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα θα ελλιμενιστεί στην Αίγυπτο και επέμεινε ότι θα προσπαθήσει "να φθάσει στη Γάζα", όπως δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάν, εκτελεστικός του διευθυντής, προσθέτοντας ότι το Αμάλθεια "δε θα αλλάξει κατεύθυνση".
Σύμφωνα με τον ίδιο, οκτώ Ισραηλινά πολεμικά "περικύκλωσαν" το φορτηγό πλοίο ώστε να το εμποδίσουν να συνεχίσει την πορεία του προς τη Γάζα και υπήρχε "πραγματική απειλή".
Ο Σαουάν είπε ότι η επικοινωνία με το πλοίο είναι πια εξαιρετικά δύσκολη.