Μαθήματα διαχείρισης του ΔΝΤ από την Πολωνία


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Πολωνία ωφελείται και πάλι από το προληπτικό πιστωτικό όριο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο της έχει ήδη δώσει ο διεθνής οργανισμός. Η ανώτατη αρχή λήψης αποφάσεων του Ταμείου, το συμβούλιο διοίκησης, συγκατατέθηκε την Παρασκευή στο αίτημα της Βαρσοβίας να αποκτήσει ένα νέο ευέλικτο πιστωτικό όριο, ανέφερε σε μία ανακοίνωση το ΔΝΤ.
Η Πολωνία έχει ήδη επωφεληθεί, ανάμεσα στο Μάιο του 2009 και το Μάιο του 2010, αυτού του τύπου δανείου, το οποίο διατίθεται σε χώρες που θεωρείται πως έχουν καλή διαχείριση και "επινοήθηκε για σκοπούς αποτροπής κρίσεων".
Έπειτα από αβεβαιότητα για την ανανέωσή της, που οφείλονταν αρχικά σε μία διαφωνία ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση για το θέμα αυτό, κατόπιν στο θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σλαβόμιρ Σκρζίπεκ σε αεροπορικό δυστύχημα στις.........
. 10 Απριλίου, η χώρα είχε ζητήσει να αποκτήσει και πάλι αυτήν την πίστωση.
Το ΔΝΤ είχε αναγνωρίσει πως η Πολωνία ήταν "η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξέφυγε από την ύφεση το 2009" και πως έπειτα από ένα πρώτο εξάμηνο ανάκαμψης, "η ανάπτυξη αναμένεται σύμφωνα με τις προβλέψεις να αυξηθεί προοδευτικά".
"Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν, προερχόμενοι από τις προοπτικές που παραμένουν ευπαθείς στη ζώνη του ευρώ και από το ενδεχόμενο νέων αρνητικών εξελίξεων στις οικονομικές τάσεις άλλων τμημάτων της Ευρώπης".
Άλλα δύο κράτη μέλη του ΔΝΤ ωφελούνται από ένα δάνειο του ίδιου τύπου, το Μεξικό και η Κολομβία.