Απόδειξη συλλογικής ενοχής....

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Είναι θέμα τιμής για μένα. Προλέγοντας τα μελλούμενα να σας κρατώ στην κορυφή της ενημέρωσης. Αυτής που θα σας χρησιμεύσει ως εργαλείο διαχείρισης των καθημερινών αποφάσεών σας. Έτσι στις 30-06-2010 σχολιάζοντας αρνητικά την μίζερη συμμετοχή στην απεργία εισήγαγα το θέμα μου ως εξής: «Εντυπωσιακή η απουσία των εργαζομένων στα συλλαλητήρια και απογοητευτικά φτωχό το πάθος. (Πλην του ΠΑΜΕ). Μια δράκα ανθρώπων που δεν θα πλήρωνε τις εξέδρες ούτε ακριτικής επαρχιακής ομάδας, δήλωσε άνευρα παρούσα στο προσκλητήριο των τριών ισχυρότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας για: Καθολική αντίσταση κατά των εξοντωτικών μέτρων που πριν απ’ όλα και σύμφωνα με το ελεγκτικό συνέδριο καταλύουν βασικά Συνταγματικά άρθρα.» Στην συνέχεια αφού εξηγούσα τις αιτίες της σχεδόν καθολικής αυτής αποχής των ορθοδόξων χριστιανών από τις κινητοποιήσεις, κατέληγα πως ήδη στα χείλη των τραπεζιτών έσκασε το πρώτο χαμόγελο ανακούφισης.

Δεν παρήλθαν ούτε δώδεκα ημέρες από τότε και το δικό μου ανάθεμα κατά της αποχής αποφάσισαν να το κάνουν θέμα προς όφελος της αλητοελιτοκρατίας οι Γερμανικές εφημερίδες έτσι ώστε ως αλυτάρχες να κατεβάσουν την σημαία εκκίνησης των αντιλαϊκών επιθέσεων και σε άλλες πολιτείες. (ευρωπαϊκές).

Παρά την απεργία το 70% υπέρ των περικοπών

«Περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερη αμοιβή – πέρασε το ασφαλιστικό στην ελληνική βουλή – μετριάζεται το ........... κύμα των απεργιών». Έτσι τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου: Στις διαδηλώσεις ωστόσο έλαβαν τελικά μέρος πολύ λιγότεροι από άλλες φορές. Φαίνεται ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται πως οι δραστικές περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι αναπότρεπτες. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι απεργίες δεν έχουν κανένα νόημα και ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες»!!!!

Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Οι οικονομικοί καταστροφολόγοι στην περίπτωση της Ελλάδας διαθέτουν επιχειρήματα ισχυρά. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Ελληνικού κράτους που οι πολίτες με την αποχή τους στις απεργίες δείχνουν περιέργως να εγκρίνουν δεν θα πετύχει εάν δεν συνοδευτεί από μια παράλληλη, αλλά σαφή οικονομική ανάπτυξη. Εάν δεν σημειωθεί κάποια ανάπτυξη, τότε δεν ωφελούν διόλου ούτε οι περικοπές, ούτε οι φορολογικές αυξήσεις. Να μην ξεχνάμε ότι επιπλέον ο ελληνικός πληθυσμός πλήττεται από δημογραφική γήρανση.»

Kolner Stadtanzeiger:

«Σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας – η απεργία βρίσκει μικρή ανταπόκριση».. θριαμβολογεί η συγκεκριμένη εφημερίδα. Η 6η γενική απεργία δείχνει σαφώς πως οι περισσότεροι Έλληνες διαισθάνονται ότι παρά τις διαμαρτυρίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει αταλάντευτη το πρόγραμμα των περικοπών, διότι δεν έχει άλλη επιλογή»..Βεβαίως προχθές παραδέχονται οι συντάκτες, έμειναν πολλές υπηρεσίες κλειστές, δεν λειτούργησαν τα λεωφορεία, το μετρό, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το διεθνές αεροδρόμιο, αλλά λειτούργησαν οι τράπεζες, τα εργοστάσια, οι οικοδομές και το λιανεμπόριο.»

Μια μόνον φράση: Το θεσμικά άκρως επικίνδυνο γεγονός είναι πως τα συμπεράσματά τους θεμελιώθηκαν στην σαθρότητα των δημοσκοπικών εδαφών. Μοιάζει να έχουμε εγκαταλείψει τις προθέσεις μας, στους συνήθεις υπόπτους της διαπλοκής αντί να έχουμε εδώ και τώρα απαιτήσει την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, αν όχι κατά τον κ. Καστανίδη εκλογών, προκειμένου να αποτυπωθεί ακαταμάχητα η άποψή μας. Έτσι ώστε τα όποια μέτρα να ενδυθούν της δημοκρατικής νομιμότητας που δικαίως προϋποθέτει η αιματηρή εφαρμογή τους επειδή μας σύρουν στην ελεγχόμενη χρεοκοπία. (που σημαίνει σωτηρία των τραπεζιτών)Και το πολιτικοκοινωνικά επίσης άκρως επικίνδυνο είναι πως δια της αποχής μας (ανεξαρτήτως των αιτιών τις οποίες έχω σε προηγούμενη ανάρτηση περιγράψει) εμφανίζουμε διεθνώς μια εικόνα που ελάχιστα απέχει από μια απόδειξη συλλογικής ενοχής!!!

Ευγένιος Ανδρικόπουλος

eandrik@otenet.gr