Το Δημόσιο μετρά τους υπαλλήλους του

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Η ώρα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων έφθασε। Η διαδικασία αρχίζει την Πέμπτη 1η Ιουλίου και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010, προκειμένου τα στοιχεία της απογραφής να επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου, σε ευρείες μετακινήσεις προσωπικού του Δημοσίου και ταυτοχρόνως στην αναμόρφωση του «πόθεν έσχες»। ...

Οι υπάλληλοι, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ.Ντόλιος , καλούνται πλέον να δηλώσουν όχι μόνον τις πλήρεις αποδοχές τους (επιδόματα, υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές, κτλ.), όπως προκύπτουν από τις σχετικές βεβαιώσεις που τους χορηγούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και τα εκκαθαριστικά της Εφορίας στα οποία αποτυπώνεται η συνολική περιουσιακή τους κατάσταση τα τελευταία χρόνια, την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τους κατάσταση, καθώς επίσης και τις εργασιακές τους προτιμήσεις, όπως είναι «η εκδήλωση ενδιαφέροντος για μετακίνηση σε άλλον τόπο ή τομέα». Τα στοιχεία αυτά, τα οποία αποτυπώνονται για πρώτη φορά σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική βάση δεδομένων, λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου βάσει της αρχής «ίση αμοιβή για το ίδιο αντικείμενο δουλειάς» και σε περικοπή των επιδομάτων, καθώς και να διενεργεί γρήγορους και αποτελεσματικούς ελέγχους «πόθεν έσχες» στις περιπτώσεις που διατυπώνονται κατηγορίες για διαφθορά, όπως και να μετακινεί προσωπικό στις θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, με την απογραφή έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται σειρά δράσεων με στόχο τη σταδιακή μετάβαση σε έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων για όλο τον δημόσιο τομέα. «Βασικοί άξονες για τις παραπάνω δράσεις», αναφέρεται, «αποτελούν η δημιουργίαΕνιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ) του υπουργείου Οικονομικών και η απογραφή προσωπικού του Δημοσίου». Σημειώνεται ότι κάθε υπόχρεος απογράφεται ατομικά, δηλαδή συμπληρώνει ο ίδιος τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική σελίδα http://apografi.gov.gr. «Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι υπόχρεοι που δεν δύνανται να απογραφούν λόγω ασθενείας ή αιφνίδιου κωλύματος, καθώς και οι υπόχρεοι που πρόκειται να απουσιάσουν με προγραμματισμένες άδειες και δεν δύνανται να απογραφούν μόνοι τους».

Η απογραφή περιλαμβάνει όλους τους απασχολούμενους που λαμβάνουν τακτικές αποδοχές ή με οποιαδήποτε άλλη ονομασία αμοιβές από το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ. Ειδικότερα απογράφονται:

3 Το μόνιμο προσωπικό, ήτοι όλοι οι δόκιμοι και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

3 Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

3 Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, είτε υπηρετεί σε οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις είτε αποτελεί έκτακτο και εποχιακό προσωπικό που υπηρετεί εκτός οργανικών θέσεων.

3 Οι μετακλητοί, ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες των γραφείων των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών, των γραφείων των γενικών και ειδικών γραμματέων, των γραφείων προέδρων και αντιπροέδρων των ΝΠΔΔ.

3 Οι επί θητεία υπάλληλοι. 3 Οι υπάλληλοι κατηγορίας ειδικών θέσεων, όπως οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς. 3 Οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή. 3 Το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί. Το πάσης φύσεως διδακτικό και βοηθητικό διδακτικό προσωπικό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και το πάσης φύσεως διδακτικό προσωπικό των σχολών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

3 Οι δικαστικοί λειτουργοί και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

3 Τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.

3 Το επί θητεία και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στρατιωτικό και ένστολο προσωπικό των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη (π.χ. στρατιωτικοί πενταετούς θητείας, εποχικοί πυροσβέστες κ.λπ.).