ο Λαβύρινθος του ΣΥΡΙΖΑ


Τον μίτο της Αριάδνης για να βγουν από τον? λαβύρινθο αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ στον χώρο «αριστερά» του ΠΑΣΟΚ οι ανακατατάξεις σκιαγραφούν ένα νέο τοπίο το οποίο είναι άγνωστο μέχρι στιγμής εάν θα εκφραστεί και στο επίπεδο της κοινωνίας.

Η τριχοτόμηση στον χώρο της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς μένει να επιβεβαιωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς από τη μία πλευρά η Ανανεωτική Πτέρυγα θα επισημοποιήσει αύριο το διαζύγιο με τον ΣΥΝ προχωρώντας στη συγκρότηση νέου φορέα και από την άλλη η Κουμουνδούρου βρίσκεται απέναντι στον Αλέκο Αλαβάνο και το «Μέτωπο» που έχει συγκροτήσει.

Ανανεωτική Πτέρυγα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

«Η δημοκρατική Αριστερά στο προσκήνιο. Ευθύνη για την κοινωνία και το μέλλον της χώρας» είναι το κεντρικό σύνθημα της αυριανής Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ανανεωτικής πτέρυγας. Ο επικεφαλής και ...........
αυριανός πρόεδρος τού υπό συγκρότηση νέου κόμματος, Φώτης Κουβέλης, θα παρουσιάσει την πολιτική πλατφόρμα του νέου σχήματος, ενώ αναμένεται να εστιάσει την ομιλία του στην ανάγκη κριτικής του πολιτικού συστήματος, στην αναγκαιότητα ο νέος φορέας να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που κινούνται στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική του και στο «πρασίνισμα» της Αριστεράς με σαφές οικολογικό περιεχόμενο, όπως το έχει περιγράψει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα αναδείξει την πρώτη πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή η οποία θα έχει την ευθύνη μέχρι την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στις αρχές του φθινοπώρου -πιθανόν τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου- για το 1ο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Την Τετάρτη ο Φώτης Κουβέλης θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση στην Αθήνα, ενώ ήδη άτυπα έχουν αρχίσει να συγκροτούνται τοπικές επιτροπές ανά νομό ή σε δήμους όπου υπάρχουν δυνάμεις της ανανεωτικής πτέρυγας. Θα συγκροτηθούν επίσης και θεματικές κινήσεις όπως «οικολογική συνιστώσα» και φεμινιστική ομάδα.

Στην αυριανή πανελλαδική συνδιάσκεψη θα μετάσχει ο όμιλος ΑΡΣΗ (Αριστερά Σήμερα) που ίδρυσε ο Μ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής και δημοκρατικής Αριστεράς. Η Ανανεωτική Πτέρυγα διοργάνωσε προχθές το βράδυ συνάντηση ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές (Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης, Γρ. Ψαριανός).

ΣΥΡΙΖΑ Αρχισαν οι πρώτες βολές από το «Μέτωπο»

Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έπεσαν προχθές στη Γραμματεία του σχήματος με την κατάθεση διαφορετικών κειμένων. Πολλά από τα δέκα σημεία που παρουσίασαν πέντε μέλη της Γραμματείας, που στηρίζουν το λεγόμενο «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής», μπορεί να αποτελέσουν αιτία για «διαζύγιο», ενώ από την πλευρά της η πολυπρόσωπη αντιπροσωπεία του ΣΥΝ δεν έθεσε «κόκκινες γραμμές», αλλά έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια. Η τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων του άτυπου σχήματος που ηγείται ο κ. Αλαβάνος αλλάζει άρδην τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Αλέκος Αλαβάνος -σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή»- μίλησε για έλλειμμα ηγετικό και πολιτικό στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις: Πλήρης δημοκρατική ανασυγκρότηση με εκλογή οργάνων και ότι θα επανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ενταχθεί στον ευρύτερο χώρο που είναι μεταξύ άλλων και το Μέτωπο. Σημειώνεται ότι στο κείμενο που κατέθεσαν εκπρόσωποι του «Μετώπου» στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν να καταργηθεί, όπως είπαν, η μονοπρόσωπη κεντρική εκφώνηση (πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και τη θέσπιση συλλογικής ηγεσίας. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκαν στις κατευθύνσεις του 6ου Συνεδρίου του κόμματος παραπέμποντας σε ένα οργανωτικό σχήμα πιο χαλαρό και αντίστοιχο του Κοινωνικού Φόρουμ.