Άντε και καλά σαράντα


Χωρίς προσδοκίες για την αποκάλυψη της αλήθειας, οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens πήραν παράταση μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Σε μία ειλικρινή συζήτηση που έκανε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σήφης Βαλυράκης με τους βουλευτές που μετέχουν σε αυτήν ξεκαθάρισε το έργο της επιτροπής λέγοντας:

«Επειδή δημιουργούνται προσδοκίες περίεργες, εμείς δεν ψάχνουμε τα εκατομμύρια. Κάποιοι ψάχνουν για εκατομμύρια. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της επιτροπής μας. Η επιτροπή μας ερευνά, εξετάζει τα πράγματα, τι έγινε δηλαδή, πώς έγινε και δεύτερον την πιθανή, την ενδεχόμενη εμπλοκή με σοβαρές ενδείξεις των πολιτικών προσώπων».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η εξεταστική επιτροπή είναι εξεταστική των πραγμάτων και όχι των προσώπων επιτροπή, άρα δεν θα ψάξουμε όλα τα πρόσωπα, θα ψάξουμε τη λειτουργία των πραγμάτων. Το δεύτερο που πρέπει να εντοπίσουμε είναι ότι δεν πάμε για αποδείξεις, αλλά πάμε μόνο για ............
ενδείξεις,
σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και μετά τελειώνει η δουλειά μας».

Ύστερα απ’ όλα αυτά, σιγά μην ιδρώσει το αυτί των υπευθύνων της Siemens, οι οποίοι, παρά το τελεσίγραφο που δέχθηκαν από την κυβέρνηση μέσω της επιστολής του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη – ο οποίος τους προέτρεψε να συνεργαστούν πραγματικά κατονομάζοντας σε ποιους έδωσαν τα 100 εκατ. ευρώ μίζες, αλλιώς θα διακοπεί η συνεργασία της με το Δημόσιο –, συνεχίζουν να κάνουν πλάκα δίνοντας στη δημοσιότητα τρία ντοσιέ με τα δώρα που έκανε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στις ονομαστικές εορτές των πολιτικών του φίλων.

Τα δώρα

Από τα στοιχεία που έδωσε λοιπόν ο υπεύθυνος της Siemens κ. Ξυνής στην επιτροπή προκύπτει ότι τον Μάιο του 2007 ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου είχαν λάβει δώρο από μία σαμπάνια ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Μητσοτάκης και Κώστας Σημίτης, οι πρώην υπουργοί Κώστας Σκανδαλίδης και Κώστας Γείτονας αλλά και ο Κ. Μίχαλος.

Του Αγίου Γεωργίου είχε στείλει και πάλι από μία σαμπάνια στον Γιώργο Παπανδρέου, στον Γιώργο Βουλγαράκη, στον Γιώργο Αλογοσκούφη, στον εκδότη Γιώργο Μπόμπολα, στον Γιώργο Κορωνιά και στον διευθυντή της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Civitas Γιώργο Φλέσσα.

Των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου έστειλε από ένα δερμάτινο κουτί με ποτά στους Πέτρο Κόκκαλη, Παύλο Τσίμα, Πέτρο Δούκα, ενώ των Αγίων Αποστόλων δεν ξέχασε τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Μέσα στα στοιχεία υπήρχαν και δώρα τα οποία έχουν αποσταλεί σε άγνωστους παραλήπτες. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2005 κάποιος δέχθηκε ως δώρο πίνακες αξίας 2.225 ευρώ ενώ τον Ιούνιο του 2006 κάποιος άλλος πήρε δώρο μανικετόκουμπα αξίας 1.200 ευρώ από το κοσμηματοπωλείο Καίσαρης.

Ύστερα και απ’ αυτήν την ανούσια λίστα, δεν ήταν πάντως λίγοι οι βουλευτές που αντέδρασαν λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει το επικοινωνιακό παιχνίδι που στόχο έχει να θολώσει τα νερά για να μη φτάσει η υπόθεση στην ουσία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος πρότεινε πάντως το άνοιγμα όλων των λογαριασμών των προσώπων που είχαν ευθύνη για τα κομματικά ταμεία τα τελευταία 15 χρόνια.

Εκρηκτική χημεία

Εν τω μεταξύ εκρηκτική παραμένει η χημεία ανάμεσα στους βουλευτές της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα και Πάνο Καμμένο. Οι δυο κοινοβουλευτικοί άνδρες διασταύρωσαν και πάλι τα ξίφη τους με αφορμή το ταξίδι βουλευτών της εξεταστικής που θα γίνει στη Γερμανία. Ο διάλογος που έγινε ανάμεσά τους είναι χαρακτηριστικός:

Καμμένος: Κύριε πρόεδρε, χθες έλειπα από την επιτροπή γιατί είχα μπλέξει με τις καταθέσεις του Σίκατσεκ και του Κουτσενρόιτερ. Όμως, επειδή αναφερθήκατε στην αποστολή στη Γερμανία και επειδή εγώ απεδέχθην δημόσια πρότασή σας – με προτείνατε από έδρας – για να συμμετάσχω στην αποστολή, είδα ότι υπήρχαν ενστάσεις χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης από τον κ. Τζαβάρα...

Πρόεδρος: Είναι ανοικτό για όλους τους συναδέλφους...

Καμμένος: Εντάξει, κύριε πρόεδρε. Εγώ επειδή προσεβλήθην προσωπικά, το λέω αυτό. Είδα ότι ο συντονιστής της Νέας Δημοκρατίας χθες εδώ εν τη απουσία μου είπε ότι δεν έχει καν ενημερωθεί και δεν ξέρει ποιοι θα πάνε και πώς θα πάνε. Εγώ λοιπόν παραιτούμαι της αποστολής...

Τζαβάρας: Εγώ είπα κάτι τέτοιο;

Καμμένος: Βεβαίως, είναι στα πρακτικά, κ. Τζαβάρα. Παραιτούμαι, λοιπόν, υπέρ του κ. Τζαβάρα. Δεν έχω καμία όρεξη να πάω στο Μόναχο ταξίδι. Ή ο κ. Τζαβάρας θα ανακαλέσει αυτήν τη στιγμή αυτό που είπε χθες και είναι στα πρακτικά, όπου είπε ότι δεν ξέρει καν πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς κανονίστηκε ποιοι θα πάνε και πώς θα πάνε. Εγώ πήγα κατόπιν δικής σας δημόσιας προτάσεως.

Ακολούθησε έντονος διάλογος ανάμεσα στους δυο βουλευτές και όταν μάλιστα ο πρόεδρος της επιτροπής θέλησε να λήξει το θέμα τόσο ο Τζαβάρας όσο και ο Καμμένος αρνήθηκαν τη... συνθηκολόγηση.

Τζαβάρας: Όχι, να μην το λήξουμε.

Καμμένος: Όχι, δεν λήγει με τίποτα. Είναι η τρίτη φορά που γίνεται αυτό, γιατί όποτε απουσιάζω γίνονται τέτοιου είδους αιχμές.

Τελικά η παρεξήγηση έληξε αφού διαβάστηκε το επίμαχο σημείο από τα πρακτικά και δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις. Αυτοί που ξέρουν πάντως ισχυρίζονται ότι εκεί που υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, και ο Καμμένος δεν έκανε τυχαία όλη αυτήν τη φασαρία.

Τέλος, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα του Γ. Τσουγκράνη, κουμπάρου του Τ. Μαντέλη, ο οποίος είχε τον κωδικό «Ρόκος», ενώ η εξεταστική αποφάσισε να ζητήσει το άνοιγμα όλων των λογαριασμών όλων των διοικητών και στελεχών του ΟΣΕ.

Πηγή