Το Βατοπέδι φέρνει εμφύλιο στη Νέα Δημοκρατία


Σε εκκαθαρίσεις εν όψει της επικείμενης συζήτησης επί του πορίσματος για το Βατοπαίδι στην Ολομέλεια της Βουλής προσανατολίζεται να προχωρήσει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς. Στη λίστα των διαγραφών πρώτος είναι ο βουλευτής Κιλκίς και πρώην υφυπουργός κ. Κ. Κιλτίδης, μια κίνηση που, αν γίνει, αναμένεται να πυροδοτήσει εσωκομματικές εντάσεις καθώς ο πρώην υφυπουργός είναι εκ των στενών υποστηρικτών της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτό- πουλος ήταν σαφής λέγοντας: «Μην μπερδεύουμε το θέμα της πολιτικής αξιολόγησης με τα θέματα διερεύνησης ποινικών ευθυνών. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο». Η στάση της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να δοκιμάσει για μία ακόμη φορά και τις σχέσεις του.......... κ. Σαμαρά με τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος βάλλεται τόσο για την πολιτική του όσο και για τη σιωπή που έχει επιλέξει. «Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει, θα επιλέξει αυτός το πότε θα μιλήσει. Καιβεβαίωςθα αποκαταστήσει την αλήθεια σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής (που απαρτίζεται από τις πέντε εκθέσεις των κομμάτων) θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, αλλά η απόφαση για το αν θα συσταθεί στη συνέχεια Προανακριτική Επιτροπή αναβάλλεται από την κυβέρνηση για αργότερα.

Ανώτατα στελέχη της ΝΔ αποδίδουν τις κινήσεις αυτές του ΠαΣοΚ σε «παιχνίδι τακτικής» με στόχο να αναζωπυρωθεί το κλίμα εμφύλιου σπαραγμού που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ στελεχών της ΝΔ και κυρίως των δύο εξ αυτών που παραμένουν στο Κοινοβούλιο, δηλαδή των κκ. Κ. Κιλτίδη και Αλ. Κοντού.

Μόλις χθες άλλωστε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδης διένειμε στη Βουλή, με αποδέκτες βουλευτές και δημοσιογράφους, φάκελο με υπερασπιστικά για τις θέσεις του έγγραφα κατηγορώντας τον κ. Κοντό ότι «ψεύδεται» σε όσα του αποδίδει για «υπέρβαση αρμοδιοτήτων» στο ζήτημα του αποχαρακτηρισμού του δάσους της Ουρανούπολης που διεκδικούνταν από τη Μονή Βατοπαιδίου. Μεταξύ των εγγράφων που δημοσιοποίησε ο κ. Κιλτίδης είναι και επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής κ. Εμμ. Μπεντενιώτη με την οποία δήλωνε πρόθυμος να εξεταστεί κατ΄ αντιπαράσταση με τον πρώην προϊστάμενό του υπουργό κ. Κοντό.

Τα δύο «γαλάζια» στελέχη θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα λάβουν τον λόγο στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας και από την οξύτητα της αντιπαράθεσής τους αλλά κυρίως από την επίσημη θέση που θα λάβει η ΝΔ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα εξαρτηθούν εν πολλοίς η περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης.

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε και αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή την υποβολή αιτήματος για τη λεγόμενη Προανακριτική, το οποίο απαιτεί πρωτοβουλία 30 βουλευτών, αλλά και αναφορά στα συγκεκριμένα πρόσωπα, για τα οποία θα ζητείται κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας η παραπομπή της ώστε να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες τους. Η μυστική ψηφοφορία τρομάζει την κυβέρνηση καθώς είναι συνήθως η ευκαιρία που αναμένουν οι δυσαρεστημένοι κυβερνητικοί βουλευτές για να διαφοροποιηθούν εκ του ασφαλούς, έχοντας μάλιστα να κρίνουν με την ψήφο τους, ως εγκαλούμενο από τη ΝΔ, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

βημα