Πρωτάθλημα στην κόλαση!


Σε έναν αγώνα που δεν τελείωσε ποτέ, ο Παναθηναϊκός έφυγε νικητής από το ΣΕΦ (69-76 το σκορ όταν διακόπηκε το ματς και 20-0 βάσει του φύλλου αγώνα), έκανε το 3-1 και πανηγύρισε το 12ο πρωτάθλημα σε 13 χρόνια, 8ο συνεχόμενο και 31ο συνολικά!

Το ματς στιγματίστηκε από σοβαρής έκτασης επεισόδια, καθώς όχι μόνο άργησε να ξεκινήσει 40 λεπτά, αλλά διεκόπη δύο φορές με αποτέλεσμα να διαρκέσει σχεδόν 4 ώρες!

Πάντως συνεχίστηκε η παράδοση που θέλει τον Παναθηναϊκό να κερδίζει τουλάχιστον ένα παιχνίδι το χρόνο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Παράλληλα αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς κατακτά πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ.

Επιλέγουμε αξιολογήουμει ως βασικό θέμα το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού κι όχι τους κάφρους που για μια ακόμη φορά αμαύρωσαν το ελληνικό μπάσκετ...

11-0 στο ξεκίνημα για τον Ολυμπιακό!

Η καθυστέρηση με την οποία άρχισε το ματς, αποδείχθηκε πως ευνόησε τον Ολυμπιακό και επηρέασε ξεκάθαρα τον Παναθηναϊκό. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το 11-0 με το οποίο προηγήθηκαν οι Πειραιώτες σε μόλις 4,5 λεπτά αγώνα!

Ετσι κι αλλιώς πάντως οι........... γηπεδούχοι μπήκαν από την πρώτη επίθεση παθιασμένοι και με εμφανή διάθεση να επιβάλλουν γρήγορο ρυθμό, γεγονός που κατάφεραν σε απόλυτο βαθμό. Ο Παναθηναϊκός έδειχνε να τα έχει εντελώς χαμένα και χαρακτηριστικό είναι ότι κατάφερε να πετύχει τους πρώτους του πόντους (σ.σ. με δύο βολές του Μπατίστ) μόλις 5:35 λεπτά πριν το φινάλε του δεκαλέπτου!

Παίρνοντας πόντους από τους περισσότερους παίκτες του που πάτησαν παρκέ και εκμεταλλευόμενος τα 8 λάθη των αντιπάλων του μέσα διάστημα μικρότερο των 8 λεπτών(!) ο Ολυμπιακός προηγήθηκε ακόμη και με 12 πόντους (19-7 στο 7’) ύστερα από τρίποντο του Λίνας Κλέιζα.

«Πράσινη» ανάκαμψη

Με εντυπωσιακό τρόπο ήρθε η ανάκαμψη του Παναθηναϊκού, την οποία η αλήθεια είναι ότι βάσει της εικόνας του αγώνα, κανείς δεν περίμενε να έρθει, τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα. Με έναν πραγματικό «βομβαρδισμό τριπόντων (6/8, 2 από τους Σπανούλη και Τσαρτσαρή και ένα από τους Νίκολας και Τέπιτς), αλλά και πολύτιμες επιθετικές λύσεις από τους Γιασικεβίτσιους και Μπατίστ, το «τριφύλλι» έτρεξε ένα απίστευτο 23-5(!), προσπερνώντας με 6 στο 16ο λεπτό (24-30)!

Ηταν εμφανές πλέον πως οι γηπεδούχοι είχαν απωλέσει το ρυθμό τους (σ.σ. έφτασαν γρήγορα τα 10 λάθη, ενώ σε 14 υπέπεσαν οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο μέρος), ειδικότερα στην άμυνα, επιτρέποντας στους αντιπάλους τους να σκοράρουν με ευκολία. Ειδικά ο Μπατίστ εξελίχθηκε σε επιθετικό ηγέτη για το «τριφύλλι», σημειώνοντας 12 πόντους (στο α’ μέρος), με τη διαφορά να φτάνει ακόμη και τους 7 (31-38) λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του ημιχρόνου.

Σταθερό προβάδισμα για τον ΠΑΟ και πρώτη διακοπή!

Στο τρίτο δεκάλεπτο είχαμε, δυστυχώς την πρώτη διακοπή. Αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να ελέγχει το ματς, ο οποίος παρέμεινε εύστοχος από τη γραμμή των 6.25μ. με αποτέλεσμα να ξεφύγειο για πρώτη φορά με 9 (37-46 μετά από τρίποντο του Σπανούλη), «παγώνοντας» το ΣΕΦ. Από την άλλη, ο Μπουρούσης με κάποιες προσωπικές του ενέργειες «κρατούσε όρθιο» τον Ολυμπιακό, για να φτάσουμε στο 25’ όπου σημείωθηκε η διακοπή.

Συγκεκριμένα, σε τάιμ άουτ που κάλεσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης (σ.σ. με το σκορ στο 42-50 για τους «πράσινους»), μια κροτίδα έσκασε στον πάγκο του Παναθηναϊκού ενώ ακολούθησαν κι άλλα αντικείμενα! Αποτέλεσμα ήταν ο Ομπράντοβιτς να δώσει εντολή στους παίκτες να αποσυρθούν στα αποδυτήρια, με τους διαιτητές να ακολουθούν, όπως άλλωστε και ο Ολυμπιακός μετά από λίγο.

Ανώτερος ο Παναθηναϊκός μετά την επανέναρξη

Η διακοπή διήρκεσε σχεδόν μια ώρα, με τις δύο ομάδες να παρουσιάζονται, όπως ήταν λογικό, επηρεασμένες. Καλύτερη εικόνα πάντως εξακολουθούσε να έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος διατηρούσε συνεχώς ένα πολύτιμο προβάδισμα, το οποίο «εκτοξεύθηκε» στους 10 (59-69 ύστερα από 4 σερί πόντους του Νίκολας), 7 λεπτά πριν το τέλος.

Να σημειωθεί πως οι «πράσινοι» είχαν «φορτωμένους» με φάουλ τους ψηλούς τους (σ.σ. έχασαν τον Πέκοβιτς με 5ο 6:41’ πριν τη λήξη, ενώ για αρκετά λεπτά οι Τσαρτσαρής και Μπατίστ αγωνίστηκαν με 4), γεγονός που όπως όπως αποδείχθηκε δεν τους επηρέασε, παίζοντας προσεκτικά.

«Σφραγίδα» τίτλου από Νίκολας!

Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε με κάποιες... ηρωικές ενέργειες να γυρίσει το ματς, χωρίς όμως να έχει ένα αγωνιστικό πλάνο κι έτσι το μόνο που κατάφερε ήταν μειώσει στους 4 (69-73 χάρη σε καλάθι του Τσίλντρες). Η ψυχραιμία και η σοβαρότητα των φιλοξενούμενων στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα «εκφράστηκε» με τον καλύτερο τρόπο και στις κρίσιμες στιγμές, από ένα καλάθι και φάουλ του Νίκολας 1':26'' πριν το φινάλε (σ.σ. για το 69-76) το οποίο και χάρισε οριστικά το «ροζ φύλλο» (σ.σ και μαζί τον τίτλο) στον Παναθηναϊκό.

Η εξέλιξη αυτή εξόργισε εκ νέου τους λίγους οπαδούς των γηπεδούχων που είχαν παραμείνει στις κερκίδες του ΣΕΦ, οι οποίοι κι εκτόξευσαν νέα βροχή αντικειμένων. Η ομάδα του «τριφυλλιού» αναγκάστηκε να αποχωρήσει εκ νέου για τα αποδυτήρια και οι διαιτητές στο να διακόψουν οριστικά και αμετάκλητα το παιχνίδι...

Διαιτητές: Βορεάδης, Γκόντας, Κορομηλάς

Τα δεκάλεπτα: 19-12, 32-38, 54-63, 69-76 (σ.σ. διεκόπη)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 2, Πεν 7 (1), Τσίλντρες 10, Βούισιτς, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 15, Μπέβερλι 1, Κλέιζα 11 (2), Μαυροκεφαλίδης 4, Τεόντοσιτς 10, Σχορτσιανίτης 9.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Σερμαντίνι, Τέπιτς 3 (1), Σπανούλης 17 (3), Περπέρογλου, Μπατίστ 20, Φώτσης 2, Γιασικεβίτσιους 6, Νίκολας 13 (2), Τσαρτσαρής 8 (2), Διαμαντίδης 2, Πέκοβιτς 7, Καλάθης.


Εθνος