Απεργία εσείς, λεφτά εμείς –αυξήσεις γιοκ!

Γράφει ένας ανώνυμος Δημοσιογράφος

Μόνο μια ξερή δουλειά θα ΄χουν οι δημοσιογράφοι. Θα κοπούν οι αμοιβές για τα κυριακάτικα και θα αντικατασταθούν οι ΣΣΕ με επιχειρησιακές συμβάσεις - που δεν είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους.

Θέλουν να βάλουν τέρμα και στις συνεργασίες με μπλοκάκι για τους συνταξιούχους.

Αυτές ήταν οι προτάσεις των εργοδοτών (Ψυχάρη και Μπόμπολα ) στη προχθεσινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, και οι Σομπολανταουντάκηδες (με σως Κουμπιά) που πήγαν στη συνάντηση, δεν έβγαλαν τσιμουδιά

Το πιο εξευτελιστικό ήταν η χυδαία πρόκληση του Φώτη Μπόμπολα στη ίδια συνάντηση, που επίσης άφησαν χωρίς απάντηση: «ΝΑ κάνετε όσες απεργίες θέλετε. Δεν μας κόφτει γιατί γλυτώνουμε λεφτά»…

Έτσι, την επομένη, (Πέμπτη), το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με πλειοψηφία των παρόντων (4-3), αποφάσισε άλλη μια 24ωρη τυφλή απεργία μαζί με τη ΓΣΣΕ και την ΑΔΕΔΥ. Γι΄αυτό παίρνουν σβάρνα τώρα τα μαγαζιά για ξεκάρφωμα.

Επειδή θα μας κόψουν άλλο ένα μεροκάματο, (μαζί με τα 10 που χάσαμε) χωρίς να διεκδικούν κάτι συγκεκριμένο, χωρίς νά ‘χουν .........
σχέδιο, αφού δεν έχουν την παραμικρή πρόταση-απάντηση να δώσουν:

- στους συνταξιούχους που χάνουν τα δώρα τους και ένα μισθό το χρόνο, παρ΄όλο που στα ταμεία μας δεν πληρώνει το Δημόσιο

- στη δήμευση των πόρων από τα αποθεματικά.

- στο μαχαίρι που μπαίνει στο αγγελιόσημο

- στις περικοπές που κάνει από μόνη της χωρίς νά ΄χει υποχρέωση, η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ , (με τους συντρόφους της στη διοίκηση) να λειτουργουν σα λαγοί του Λοβέρδου.

- στην έξωση συμβασιούχων από την ΕΡΤ

- στην καθήλωση των μισθών, αφού ζητάνε 30% αυξήσεις για ένα χρόνο,(για να μην τις πάρουμε) και νά ΄χουν άλλοθι για νέες απεργίες.

- στην κατάργηση και των τελευταίων υπολειμμάτων ανθρώπινου ωραρίου, σε εφημερίδες, ΕΡΤ, κανάλια - μποναμά στα αφεντικά.

- στις, χωρίς νόμο, περικοπές μισθών σε ΑΠΕ, Δημόσιο, Δημοτικά ραδιόφωνα-τηλεοράσεις γραφεία Τύπου, τηλεόραση της Βουλή

- στις ανατροπές πού φέρνει το ασφαλιστικό για τους παλιούς (πιο πολλά χρόνια δουλειά και σχεδόν η μισή σύνταξη)

- περίθαλψη ΙΚΑ , αφού κόβεται στα τρία (υγεία, πρόνοια, επικούρηση ) ο ΕΔΟΕΑΠ και η περίθαλψη γίνεται παντού ίδια, δηλαδή εξομοίωση προς τα κάτω..

- καινούργιο χαράτσι για τους νέους, στην δουλειά μέχρι και τα 60 οι μητέρες με τ' ανήλικα..


Το χειρότερο, είναι ότι με τη νέα απεργία-μαϊμού που αποφάσισαν, κρύβουν την κοινωνική εξέγερση της υπόλοιπης κοινωνίας.

Άσε που πάλι, μόνο οι δημοσιογράφοι θα απεργήσουν στα Μέσα, αφού ραδιόφωνα και τηλεοράσεις θα παίζουν κανονικά πρόγραμμα και ρεκλάμες. Ό,τι ακριβώς βολεύει τα αφεντικά.

Το έχουμε ξαναπεί. Λείπει η γνώση, τα κότσια και η στρατηγική. Γι αυτό δεν προχωρούν σε απεργία στη ζώνη του Σαββατοκυριακου, ωστε να μην βγουν εβδομαδιαίες, κυριακάτικα κ.α. - με απόλυτη σιγή στα ηλεκτρονικά Μέσα. Μήπως πονέσουν την Κυβέρνηση και τ΄ αφεντικά.

Μέσα στο αγωνιστικό μένος τους, ξέχασαν ότι η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να γίνουν εκλογές εκείνη την ημέρα (για νέα εφορευτική και νέο ΔΣ στο Μορφωτικό Ιδρυμα). Προκειμένου όμως να γίνει η τυφλή απεργία, κατάργησαν εν ψυχρώ την απόφαση της ΓΣ και με τη χθεσινή απόφαση του, το ΔΣ αποφάσισε… διεξάγει τις εκλογές άλλη μέρα.

Τώρα ποιος δικαστής η ποιος συνάδελφος θα δεχθεί αυτή την παρανομία, είναι ένα κάτι που θα δείξει…..

Είχε προηγηθεί την Δευτέρα, η Γενική Συνέλευση –παρωδία, των περίπου 200 παρόντων.

Αλλά ούτε εδώ τους βγήκε το «happening»: Στη συνέλευση δόθηκε ο λόγος και σε κάποιο νεαρό συνάδελφο –μη μέλος- εκπρόσωπο κάποιων, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες, αφήνοντας τους ανασφάλιστους και απλήρωτους.

Ανέφερε λοιπόν, ότι εργάζεται (με τις συνθήκες αυτές) στην Αυγή, με αποτέλεσμα να υπάρξει κλίμα πανικού στην «ομάδα πίεσης» (Αγρολαμπο-Τρίμηδες), να προκληθούν επεισόδια και να αποχωρήσουν οι πιο πολλοί, απ΄ όσους είχαν απομείνει στην αίθουσα, συνάδελφοι.

Λαθραία, για να μην φανεί, την κοπάνησε από τα πίσω καθίσματα κι ο εργοδότης του νεαρού συναδέλφου. Ο γνωστός Λουδοβίκος, που παρ΄ολο που έχει παραδώσει την ταυτότητά του μέλους από δημοσιογράφος, εξακολουθεί να νομίζει ότι καθοδηγεί τα συντρίμμια που άφησε πίσω του.

Είναι η πρώτη φορά που η συνέλευση δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση.

Σ΄αυτό το κλίμα παρακμής στην ΕΣΗΕΑ, ο κλάδος αναζητεί την αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης